ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάρισα: Εντυπωσίασαν τα έργα των απόφοιτων ενηλίκων του Ελεύθερου Εργαστηρίου – Λαμπερά εγκαίνια στη Δημοτική Πινακοθήκη (φωτό – βίντεο)

Με όμορφα έργα ζωγραφικής, κεραμικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού «στολίστηκε» απόψε, το βράδυ της Τρίτης, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης «4 τέχνες στο Ελεύθερο Εργαστήρι» των απόφοιτων μαθητών των τμημάτων ενηλίκων του ομώνυμου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Δεκάδες επισκέπτες έδωσαν το παρών στο αίθριο του 1ου ορόφου της Πινακοθήκης για να θαυμάσουν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας για καλλιτεχνική δημιουργία ενήλικων ατόμων που διέθεσαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Οι δάσκαλοι που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά των μαθητών ήταν οι: Μαριάννα Γκουντουβά, Αντώνης Καρακωνσταντάκης και Αθανάσιος Φαλιάγκας.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έγινε απονομή των βεβαιώσεων σπουδών στους αποφοίτους που ολοκλήρωσαν τους κύκλους φοίτησης του Ελεύθερου Εργαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Θανάσης Μαμάκος

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στα εγκαίνια της έκθεσης δημιουργιών των ενηλίκων μαθητών του Ελεύθερου Εργαστηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα.

Η πρωτοπορία, αλλά και η διορατικότητα του επιστημονικού και διοικητικού ανθρώπινου δυναμικού της Πινακοθήκης, με τη δημιουργία του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, έδωσε τη δυνατότητα σε γενιές και γενιές Λαρισαίων να βιώνουν την Τέχνη, όχι ως απλοί θεατές, αλλά μέσα από μια δημιουργική εμπειρία.

Περισσότεροι από 13.500 μαθητές, όλων των ηλικιών, έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα του Εργαστηρίου -είναι ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός αριθμός, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Άλλωστε, η Δημοτική μας Πινακοθήκη είναι ίσως η μοναδική στην Ελλάδα που διαθέτει μια καλλιτεχνική εκπαιδευτική δομή, με την ιστορική συνέχεια και συνέπεια του Ελεύθερου Εργαστηρίου να αποδεικνύει τη βαθιά, βαθύτατη σύνδεση της Λάρισας με τον Πολιτισμό.

Αυτός ο άρρηκτος δεσμός της Πινακοθήκης με την πόλη, παραμένει το ίδιο δυνατός μέχρι και σήμερα. Στόχος μας, ως Δημοτική Αρχή, είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αυτός ο δεσμός, με δράσεις εξωστρέφειας, με συνέργειες και συνεργασίες, εντός και εκτός συνόρων, με σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου.

Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες θα λάβει χώρα σε λίγες μέρες, εδώ, στην αίθουσα «Ειρήνης Κατσίγρα»: Πρόκειται για την έκθεση-αφιέρωμα στον διεθνώς καταξιωμένο γλύπτη, Φιλόλαο Τλούπα, που γεννήθηκε, μεγάλωσε στη Λάρισα και μεγαλούργησε στο εξωτερικό.

Φίλες και φίλοι,

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας είναι από τα πιο σημαντικά κύτταρα Πολιτισμού όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό -με τη δεύτερη πιο σημαντική συλλογή, μετά την Εθνική Πινακοθήκη, κληρονομιά της μεγάλης αγάπης και περηφάνιας επιφανών προσωπικοτήτων που κοπίασαν για να αναδείξουν τη διαχρονική ταυτότητα της πόλης μας.

Η καινούρια χρονιά φέρνει νέες προοπτικές και νέες προσδοκίες.

Έχοντας απόλυτη συναίσθηση της κληρονομιάς που έχουμε παραλάβει, προσδοκούμε σε ακόμη μεγαλύτερες συνέργειες, συνεργασίες των

Πολιτιστικών μας δομών, με στόχο την εξωστρέφεια της πόλης μας -έναν στόχο που υπηρετούμε με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις που έχουμε οραματιστεί και υλοποιούμε, ως Δημοτική Αρχή, βήμα-βήμα.»

Κατερίνα Κόσσυβα, αντιπρόεδρος Δημοτικής Πινακοθήκης

«Το ελεύθερο Εργαστήρι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα  είναι ένας χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν μια εικαστική γλώσσα, η οποία θα  τους διευκολύνει να εκφραστούν καλλιτεχνικά με διάφορα υλικά και τεχνοτροπίες, ανάλογα με το επίπεδο τους. Οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών τους μπαίνουν στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας,  έρχονται σε επαφή με το θεωρητικό κομμάτι της Τέχνης και τις σύγχρονες τάσεις της καλλιτεχνικής έκφρασης και επιλέγουν τους δικούς τους εκφραστικούς τρόπους.

Παράλληλα καλλιεργείται το πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας. Έτσι πέρα από το δημιουργικό κομμάτι το Ελεύθερο Εργαστήρι εκπέμπει ένα υπέροχο συναίσθημα συνεργασίας και ομαδικότητας.

Ο κόσμος της έμπνευσης και της έκφρασης είναι  ένας κόσμος μαγικός. Να ζωγραφίζεις και να δημιουργείς, είτε με τον πηλό είτε με άλλα υλικά,  σημαίνει να ξεκινάς ένα ταξίδι που σε αλλάζει. Η ζωγραφική είναι χαρά, διασκέδαση, δημιουργία, χαλάρωση. Το ίδιο ισχύει και για την κεραμική, τη χαρακτική και όλες τις εικαστικές τέχνες.

Η τέχνη είναι λύτρωση για τον άνθρωπο. Είναι έκφραση του ψυχικού μας κόσμου … μας βοηθάει να απελευθερωθούμε από το άγχος και να συνδεθούμε με τον αληθινό μας εαυτό.

Η θεωρία του «ταλέντου» είναι ξεπερασμένη. Η τέχνη μαθαίνεται/καλλιεργείται και είναι πράγματι θαυμάσιο το ότι όλοι κρύβουμε έναν μικρό καλλιτέχνη μέσα μας, που περιμένει να ανακαλυφθεί και να αρχίσει να δημιουργεί.

Το κάθε παιδί, έλεγε ο Pablo Picasso, κρύβει έναν καλλιτέχνη μέσα του.

Τη μαγική εκείνη στιγμή που το ανθρώπινο χέρι χαράζει ένα σχέδιο ή πλάθει τον πηλό, βγαλμένο μέσα από τα ίδια του τα βάθη, τότε όλη του η ύπαρξη δημιουργεί και μιλά. Αξίζει όλοι να γίνουμε στη ζωή μας -έστω για μία φορά- μικροί καλλιτέχνες.

Είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα στα παιδιά και τους ενήλικες της πόλης μας. Το γεγονός ότι ο χώρος του Ελεύθερου Εργαστηρίου βρίσκεται μέσα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα βοηθάει τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να εξοικειωθούν με την καλλιτεχνική δημιουργία, να γνωρίσουν τα έργα των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, να περιδιαβούν τους εκθεσιακούς χώρους, να θαυμάσουν τις δημιουργίες επώνυμων καλλιτεχνών, να προβληματιστούν με τους τρόπους έκφρασης, να βιώσουν τα συναισθήματα και τα μηνύματα που εκπέμπει η τέχνη, να δουν τον κόσμο με άλλη ματιά και να καταθέσουν την προσωπική τους αλήθεια στις δικές τους δημιουργίες.

Έχουμε την τύχη να διδάσκουν στο Ελεύθερο Εργαστήρι χαρισματικοί δάσκαλοι που μαθαίνουν στους μαθητές να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να εκφράζονται ελεύθερα. Στο Ελεύθερο Εργαστήρι δεν γίνονται απλά μαθήματα τεχνικής της ζωγραφικής. Βοηθούν στην απελευθέρωση της φαντασίας και στην ελεύθερη έκφραση.  Σ΄ αυτό συνάδει και ο τίτλος «Ελεύθερο Εργαστήρι». Μέσα από τη διαδικασία της καλλιτεχνικής έκφρασης αποσκοπεί στη δημιουργία  ελεύθερων ανθρώπων  με σκέψη και συναίσθηση, που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Ο Einstein κάποτε είχε πει πως ‘’η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση’’. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος ζωγράφος για να ζωγραφίσει, δε χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος συγγραφέας για να γράψει. Αξίζει απλώς να δώσει στον εαυτό του μία ευκαιρία στην αυτοέκφραση.

Ο τρόπος της έκφρασης μέσω της τέχνης είναι κάποτε πιο ισχυρός από την έκφραση με το λόγο. Οι ψυχολόγοι όταν θέλουν να μάθουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων τους δίνουν ένα χαρτί και τους ζητούν να ζωγραφίσουν. Τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες, έχουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να τους βοηθήσει να προβάλλουν προς τα έξω τον ψυχικό τους κόσμο.

Αγαπητοί απόφοιτοι διανύσατε σ’ αυτό το χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα μια υπέροχη διαδρομή. Συνδέσατε τη ζωή σας με την τέχνη, καταλάβατε αυτό που αδυνατούν να καταλάβουν οι περισσότεροι άνθρωποι – ή δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να το καταλάβουν-, ότι η τέχνη δεν είναι ενασχόληση για τους λίγους είναι ένα προνόμιο για όλους. Σήμερα με αυτή την έκθεση στέλνουμε ένα μήνυμα στους πολίτες. Ας βάλουμε την τέχνη τη ζωή μας για να την κάνουμε πιο όμορφη!

Η Πινακοθήκη δεν είναι απλά ένας εκθεσιακός χώρος. Επιτελεί ένα σημαντικό σκοπό. Συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Αυτό το μήνυμα μας στέλνει ο Φιλόλαος Τλούπας, μέσα από το έργο του που θα εγκαινιάσουμε στις 28 Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να συνεχίσετε να είστε κοντά μας. Αυτή η έκθεσή σας να μην είναι η τελευταία, αλλά η πρώτη για κάποιους από σας. Θυμηθείτε το ποίημα του Καβάφη «To Πρώτο Σκαλί». Συνεχίστε να ανεβαίνετε τη σκάλα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δρόμο που επιλέξατε.

Συγχαρητήρια στην κ. Μαρίνα Παπουτσή, υπεύθυνη της λειτουργίας του Ελεύθερου Εργαστηρίου, στους αγαπητούς μας καθηγητές, και φυσικά και στους απόφοιτους για τα εξαίρετα δημιουργήματά τους. Η Έκθεση αυτή προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο το έργο όλων.»

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες