ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Σε απόγνωση ξανά οι καλλιεργητές της Ελασσόνας από την χαλαζόπτωση»

Στη Βουλή φέρνει, με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα, τις μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες της Ελασσόνας (Δολίχη, Γεράνεια και Κοκκινόγι) από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του Σαββάτου, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας στο κείμενό της, τα εξής:

«Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα του Σαββάτου (7/9/2024)πολλά χωριά στην Ελασσόνα του νομού Λάρισας, ντύνοντας ‘’στα λευκά’’ μεγάλες εκτάσεις και προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή μεγάλου αριθμού αγροτικών καλλιεργειών.

Ειδικότερα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις με δενδροκαλλιέργειες καρυδιών, αμυγδαλιών, μηλιών, αλλά και αμπέλια, κηπευτικά, καλαμπόκι και μηδική των περιοχών Δολίχη, Γεράνεια και Κοκκινόγι δέχθηκαν, μέσα σε λίγα λεπτά, μεγάλους όγκους από αρκετά πυκνό χαλάζι.

Η δε διάμετρος του χαλαζιού ήταν τέτοια, ώστε οι ζημιές που προκλήθηκαν στους καρπούς, όπως και τα δέντρα, να καθιστούν τα προϊόντα μη εμπορεύσιμα, ενώ οι παραγωγοί αναφέρουν πως και τα δέντρα τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Παρότι τη Δευτέρα 9/9/2024, μικτό κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Ελασσόνας και του ΕΛΓΑ βρέθηκε στην περιοχή για μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, ενώ όπως δηλώθηκε από την Τρίτη 10/9/2024 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς, εκφράζονται φόβοι ότι οι σχετικές διαδικασίες δεν είναι τόσο ‘’αυτοματοποιημένες’’, όσο το αρμόδιο υπουργείο διατείνεται και όσο οι παραγωγοί θα επιθυμούσαν, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι τελευταίοι περίμεναν εναγωνίως την (κατεστραμμένη πλέον)συγκομιδή, προκειμένου να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους».

Παράλληλα, η βουλευτής Λάρισας συμπληρώνει πως:

«Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι καταστροφές που άφησε πίσω της η ισχυρή χαλαζόπτωση του Σαββάτου σε περιοχές της Ελασσόνας, οδηγεί ξανά μεγάλο αριθμό καλλιεργητών σε απόγνωση, μετά την ανομβρία των τελευταίων μηνών, αλλά και τις βιβλικές καταστροφές του Daniel που σημειώθηκαν πριν από περίπου έναν χρόνο.

Δεδομένου ότι δεν φθάνει μόνο να ανοίξουν άμεσα οι αναγγελίες για τις ζημιές στην παραγωγή και οι γεωπόνοι – εκτιμητές να ξεκινήσουν την καταγραφή των καταστροφών γρήγορα και εξατομικευμένα, αλλά απαιτείται και γενναία ενίσχυση των τοπικών υπηρεσιών του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, οι οποίες εδώ και χρόνια μαστίζονται από τις γνωστές ελλείψεις στελεχιακού δυναμικού, όπως και φόρτου εργασίας.

Δεδομένου ότι οι αγρότες της Ελασσόνας είναι απελπισμένοι, αφού το εισόδημά τους διαρκώς απομειώνεται, αλλά και επειδή ενώ φέτος έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο ποσοστό των εξόδων για τη φροντίδα των καλλιεργειών τους, η έντονη, σαββατιάτικη χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτε όρθιο», η Ευαγγελία Λιακούλη καταλήγει ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό, για το αν προτίθεται να «ενισχύσει το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ της Λάρισας με προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να γίνει εξατομικευμένα η έκδοση των πορισμάτων των δενδροκαλλιεργητών της Ελασσόνας, σε μια δίκαιη, άμεση, στο 100% των ζημιών και όχι ‘’κατά προσέγγιση’’, όσο και καθυστερημένη, βάση, όπως έχει συμβεί σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις;», καθώς και «με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση καλλιεργητές της Ελασσόνας;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες