ΛΑΡΙΣΑ

Σε λειτουργία εδώ και επτά μήνες τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΥΑ Αγιάς – Τα πρώτα αποτελέσματα

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Αγιάς έχει θέσει σε λειτουργία εδώ και επτά μήνες, δύο φωτοβολταϊκά πάρκα από τα οποία έχει ήδη παραχθεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές της τάξης των 2.000 MW.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Η ισχύς αυτή έχει στην πραγματικότητα μηδενίσει για το αντίστοιχο διάστημα το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και πλέον όλα τα αντλιοτστάσια του Δήμου Αγιάς, καθώς και όλοι οι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν αποκλειστικά με τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Είναι προφανές ότι η ΔΕΥΑ Αγιάς προχώρησε γρήγορα στη δημιουργία υποδομών για την αυτοπαραγωγή ενέργειας, υπερβαίνοντας αρκετά εμπόδια και με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αντιμετωπίσει το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Παρά το γεγονός ότι η πλήρης ανάπτυξη των υποδομών παραγωγής ενέργειας μετρά μόλις επτά μήνες, ωστόσο ήδη καταγράφεται εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους που αγγίζει το 30% σε βάθος επταετίας. Με λίγα λόγια η ΔΕΥΑ Αγιάς μειώνει ως αυτοπαραγωγός ρεύματος το κόστος της λειτουργίας της στο ελάχιστο, προς όφελος φυσικά της βιωσιμότητας της επιχείρησης, αλλά και των πολιτών τους οποίους υδροδοτεί.

Αυτό είναι απλώς ένα παράδειγμα για το κατά πόσο η αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει με αξιοπιστία ως αυτοπαραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πληγές και όχι ως απλός καταναλωτής – όπως προβλέπει το σχέδιο Απόλλων! Οι δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι πρωτοπόροι στην πράσινη μετάβαση και είναι κρίμα να υποβιβάζονται στο ρόλο του πελάτη των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας, όπου τους κατατάσσει το σχέδιο Απόλλων»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες