ΛΑΡΙΣΑ
Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου: Κυρίαρχη η ποικιλία Μοσχάτο – Ο τζίρος των 12 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές
Δυνατό «χαρτί» για τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου αποτελεί το κρασί Μοσχάτο Τυρνάβου, που ξεχωρίζει λόγω της ερυθρής του ποικιλίας, με τον συνολικό τζίρο του Συνεταιρισμού να ανέρχεται στα 12 περίπου εκατ. ευρώ.
Για έναν βιώσιμο Αγροτικό Συνεταιρισμό που ενισχύει την τοπική οικονομία με 500 ενεργά μέλη και εξαγωγές σε αγορές όπως Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία και Πολωνία, έκανε λόγο ο Πρόεδρός του, κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος στην ενημερωτική εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνων ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) Τυρνάβου και ΠΓΕ Μαγνησίας σε Ελλάδα και Πολωνία μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος “ΕΘΕΑΣ Thessaly Wine Bouquet”.
«Ο αμπελώνας Τυρνάβου διαθέτει 25.000 στρέμματα καλλιέργειας, εκ των οποίων το 60% αντιπροσωπεύει τον αμπελώνα του Συνεταιρισμού μας, με επικρατέστερη ποικιλία την ερυθρή Μοσχάτο Τυρνάβου που καλλιεργείται σε περισσότερα από 5.000 στρ. Οι ποσότητες των σταφυλιών που προμηθευόμαστε κι επεξεργαζόμαστε είναι 12 εκατομμύρια κιλά κάθε χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσιρίγγος με τον ίδιο να προσθέτει ότι είναι το πρώτο Οινοποιείο της χώρας που ανακοινώνει τιμές για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Δεύτερη πιο σημαντική ποικιλία για τον Συνεταιρισμό είναι ο Ροδίτης ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι ποικιλίες κρασιού τύπου Γαλλικές. Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε ο κ. Τσιτσιρίγγος, το Μοσχάτο Τυρνάβου, η μεγαλύτερη σε όγκο ποικιλία, κυριαρχεί στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Το ΕΘΕΑΣ Thessaly Wine Bouquet
Τις δυνάμεις τους για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου καθώς και για την προβολή των ελληνικών κρασιών ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) έχουν ενώσει παράλληλα οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Τυρνάβου και Μαγνησίας (όπως ο Συνεταιρισμός Αγχιάλου), σε συνεργασία με την Πολωνία μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος “ΕΘΕΑΣ Thessaly Wine Bouquet”, το οποίο στοχεύει και στην ανάδειξη των ελληνικών κρασιών. «Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι χρήσιμα εργαλεία προκειμένου να γίνουν γνωστά τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Τσιτσιρίγγος.
Από την πλευρά του ο συντονιστής του ΕΘΕΑΣ Thessaly Wine Bouquet κ. Πολύδωρος Ξενικάκης δήλωσε ότι σε συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κατατέθηκε η πρόταση στο αρμόδιο Υπουργείο για τα κρασιά Τυρνάβου και Μαγνησίας δίνοντας έμφαση στη Θεσσαλία για να στηριχθούν έμμεσα οι πληγείσες από τον Daniel περιοχές. «Πρόκειται για μια προσπάθεια ώστε να ενισχύσουμε τα ελληνικά οινοποιεία μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ανέφερε.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με την Πολωνία, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει αυστηρές προδιαγραφές σχετικά με τον οίνο και την επικινδυνότητά του. «Προβάλλονται επίσης τα ελληνικά προϊόντα κρασιού στην Πολωνία, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα τα κρασιά ΠΓΕ της Θεσσαλίας», πρόσθεσε ο κ. Ξενικάκης.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι ένας μήνας ενώ θα προκηρυχθεί αντίστοιχο πρόγραμμα τριετίας τον Οκτώβριο 2024.
Πηγή: thesstoday.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις