ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ανησυχία στη Λάρισα με τους λιθόκερους – Πόσο επικίνδυνοι είναι, ειδικός δίνει όλες τις απαντήσεις (βίντεο)

Οι Λαρισαίοι έχουν θορυβηθεί μετά την εμφάνιση του γιγάντιου εντόμου, του λιθόκερου, που μοιάζει πολύ με κατσαρίδα αν και σε… μεγαλύτερη διάσταση, στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ένας κάτοικος της Λάρισας είχε εντοπίσει το έντομο στο μπαλκόνι του, ενώ το βράδυ της Κυριακής παρέα Λαρισαίων τον συνάντησαν ξανά δίπλα από το Θέατρο “Κώστας Τσιάνος”, στον Μύλο του Παππά. Επίσης, λουόμενος είχε δει το συγκεκριμένο έντομο και σε παραλία της Ικαρίας.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά, ο ερευνητής του εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Πάνος Πετράκης, μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» του Action24, καθησύχασε για την ανησυχία γύρω από την εμφάνιση του λιθόκερου λέγοντας ότι «ο λιθόκερος υπήρχε πάντα και υπάρχει από την Κροατία μέχρι τα όρια της Άπω Ανατολής, μέχρι το Βιετνάμ. Έχει αναφερθεί μέχρι και στην Ταϊλάνδη, μάλιστα. Είναι ένα έντομο το οποίο ζει στο νερό, σε υδροβιότοπους, και επειδή ακριβώς ζει σε υδροβιότοπους, υφίσταται όλες τις καταστροφές που κάνει ο άνθρωπος εκεί. Ο λιθόκερος υπήρχε από πάντα, είναι το μοναδικό έντομο της οικογένειας belostomatidae που υπάρχει στην Ευρώπη».

Μάλιστα, σχετικά με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με το συγκεκριμένο έντομο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον άνθρωπο, μπορεί να πονάει όταν τσιμπάει, δεν τσιμπάει ακριβώς, βάζει το ρόστρο του, δηλαδή το στόμα του, το οποίο μέσα έχει δύο «καλαμάκια», δύο αγωγούς δηλαδή, με τα ένα βγάζει σάλιο, με το άλλο ρουφάει. Είναι σαν τον κοριό, τις βρωμούσες και δεν είναι δηλητηριώδες».

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες