ΛΑΡΙΣΑ

Ντομάτες με …«εγκαύματα» στη Λάρισα – Η απόγνωση και ο τιμοκατάλογος

Θύματα του παρατεταμένου καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών δηλώνουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας του νομού Λάρισας, καθώς οι μεσοόψιμες ποικιλίες, η συγκομιδή των οποίων έχει ξεκινήσει εμφανίζουν φαινόμενα μικροκαρπίας και εγκαυμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «ΘΕΣΤΟ» Χρήστο Σουλιώτη «η φετινή παραγωγή στις μεσοόψιμες ποικιλίες είναι αισθητά μειωμένη από πέρυσι. Από τους 9 τόνους που εισκομίσαμε το 2023, φέτος μετά βίας θα φτάσουμε τους 7 τόνους. Καλύτερα εμφανίζονται τα πράγματα στις μεσοπρώιμες ποικιλίες, στις οποίες η συγκομιδή σχεδόν ολοκληρώθηκε και ο μέσος όρος της συγκομισθείσας ποσότητας υπολογίζεται περί τους 10 τόνους».

Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη προχωρήσει σε αναγγελία ζημιάς και οι 700 περίπου παραγωγοί μέλη του «ΘΕΣΤΟ» βρίσκονται εν αναμονή των πορισμάτων και των εκτιμήσεων των γεωπόνων του Οργανισμού.

Και επειδή «όπου φτωχός και η μοίρα του», η πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε τον νομό χτύπησε και την ντομάτα, με αποτέλεσμα τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να ξαναπιάσουν δουλειά, αυτή τη φορά για να εκτιμήσουν τις νέες ζημιές.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα βιομηχανικής ντομάτας στον νομό Λάρισας ήταν αυξημένα 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο τιμοκατάλογος κυμαίνεται από 130 έως 135 ευρώ το στρέμμα και για τους σταθερά καλούς πελάτες στα 150 ευρώ το στρέμμα (για την ποσότητα που έχει συγκομιστεί από αρχές Αυγούστου ως 5 Σεπτεμβρίου).

Πηγή: cibum.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες