ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κουρέτας: «Σοκάρουν τα στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά – Κοινό μέτωπο για την προστασία της θεσσαλικής γης» (φωτό – βίντεο)

Στην αποκάλυψη στοιχείων γύρω από θέμα των φωτοβολταϊκών στο θεσσαλικό κάμπο, που όπως χαρακτηριστικά είπε «σοκάρουν», προχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας κατά την σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας στη Θεοφράστου, με αφορμή την ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Παρουσιάζοντας τα δεδομένα του συγκεντρωτικού πίνακα ο κ. περιφερειάρχης σημείωσε πως ως Περιφέρεια «είμαστε πρώτοι σε αδειοδοτήσεις με 359.000 στρέμματα» σημειώνοντας ακόμη πως «έχουν δοθεί άδειες σε φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι κάτω των 1 MW και δεν προσμετρώνται στο 1% της καλλιεργούμενης έκτασης», που βάσει νόμου επιτρέπεται να καλύπτεται από φωτοβολταϊκά. «Έχουμε σχεδόν καλύψει το όριο, χωρίς να το έχουμε πρακτικά καλύψει. Ενώ νομότυπα είμαστε εντάξει, έχουμε βγάλει τα μάτια μας» απευθύνοντας κάλεσμα για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου προς όφελος της Θεσσαλίας. «Ποιο είναι το μέλλον της θεσσαλικής γεωργίας; Ποια είναι η πολιτική ευθύνη εδώ και τόσα χρόνια; Θα πρέπει αυτά τα πράματα να τα αφήσουμε να συμβαίνουν ή θα πρέπει να φτιάξουμε ένα μέτωπο και να απαιτήσουμε να υπάρχει μία στρατηγική που θα προστατεύει τη θεσσαλική γη».

Βασίλης Κόκκαλης: Έγκλημα εις βάρος του πρωτογενούς τομέα τα τόσα στρέμματα φωτοβολταϊκών στη Θεσσαλία

«Ζήτησα τη συστράτευση και τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού μετώπου προκειμένου να προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας για τη Θεσσαλία μας. Δυστυχώς με ευθύνη και υπογραφή αυτής της κυβέρνησης καταστρέφεται η γη υψηλής παραγωγικότητας με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι να μη μπορούν να καλλιεργήσουν και να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Οφείλουμε ως Πολιτεία να έχουμε μια ισορροπία στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτό που συντελείται στη Θεσσαλία με 340.000 στρέμματα φωτοβολταϊκών, είναι έγκλημα εις βάρος του πρωτογενούς τομέα κι οφείλουμε να το σταματήσουμε».

Λιακούλη: Δίχτυ προστασίας στη Θεσσαλία και όρια στα φωτοβολταϊκά

«Πρέπει αποφασιστικά όλοι να δώσουμε το μήνυμα πως η Θεσσαλία δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να καταντήσει ένα απέραντο φωτοβολταϊκό πάρκο. Υπάρχουν όρια, όροι, κανόνες κι αυτά πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Η κατεστραμμένη, βουλιαγμένη, η μη αποκαταστημένη Θεσσαλία μέχρι σήμερα, μπορεί να γίνει βορά στο δόντια των ενεργειακών συμφερόντων και να ξεφυτρώσουν μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα σε γη υψηλές παραγωγικότητας. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ζητάμε στη Θεσσαλία να δημιουργηθεί δίχτυ προστασίας, να εφαρμοστεί η νομοθεσία και αρνούμαστε φωτοβολταϊκά πάρκα να ξεφυτρώνουν χωρίς εμείς να τα έχουμε εγκρίνει.»

«Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι, γιατί ο κόσμος έχει φτάσει στο σημείο να μην καλλιεργεί τα χωράφια. Τα χωράφια δεν τα καλλιεργεί λόγω του κόστους παραγωγής και του νερού» δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος.

«Να σταματήσει το πράμα εδώ και να δοθούν κίνητρα στους Δήμους, τους ΤΟΕΒ, τους Συνεταιρισμούς για να μπορέσουμε να δώσουμε φθηνό ρεύμα στους χρήστες της γης» τόνισε από πλευράς του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης.

«Έχουμε σταθεί απέναντι στις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών, οι οποίες δεσμεύουν την παραγωγική γη» ανέφερε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας εκφράζοντας την ανησυχία του για τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την σύσκεψή του αλλά το ερώτημα του «πώς φτάσαμε ως εδώ;».

Δείτε φωτογραφίες:

Νικόλας Σελητσιανιώτης

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες