ΛΑΡΙΣΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάλπικη η «αντίθεση» της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και των βουλευτών Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην επέκταση φωτοβολταικών σε αγροτική γη

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας αναφέρει τα εξής: “Εκδήλωση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας (14/9/24), στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και δήμαρχοι που προέρχονται κυρίως απ’ αυτά τα κόμματα, εκφράστηκε μια κάλπικη «ανησυχία» και «αντίθεση» για την μεγάλη επέκταση των φωτοβολατικών σε αγροτική γη.

Λέμε κάλπικη, γιατί τόσο η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ που κάνουν τον «αγανακτισμένο», είναι υποστηρικτές και υλοποιητές της πολιτικής της Ε.Ε, της απλευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της «πράσινης μετάβασης, που έφεραν την επέλαση των φωτοβολταικών, αιλοικών, προκαλώντας τεράστια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την καταστροφή της αγροτικής γης και του περιβάλλοντος, προς όφελος μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Τα όσα ψελίζουν ο κ. Κουρέτας, ο κ. Κόκαλης και η κ. Λιακούλη, για ανάπτυξη των φωτοβολταικών και άλλων επιχειρηματικών επενδύσεων σε ΑΠΕ, με όρους και σωστή νομοθεσία που θα προστατεύει και την αγροτική γη, είναι υποκριτικά, γιατί και με τις δικές τους πολιτικές και νόμους, δίπλα σε εκείνους της Ν.Δ, που υλοποιούσαν την ΚΑΠ της Ε.Ε και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, έχουμε αυτήν την επέλαση των επιχειρηματικών φωτοβολταικών στον Θεσσαλικό κάμπο και σε όλη τη χώρα και το ξεκλήρισμα πολλών χιλιάδων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα, ψήφισε στο Π.Σ. πριν λίγους μήνες, μαζί με όλους τους άλλους, πλην Λαικής Συσπείρωσης, την Στρατηγική Μελέτη ύψους 143 εκ. ευρώ, που αφορά την υλοποίηση της «πράσινης» συμφωνίας και της ΚΑΠ. Είναι υποκριτές λοιπόν και οι διαχωριστικές γραμμές που προβάλουν άδειο πουκάμισο.

Με τις ψήφους του κ. Κουρέτα, των περιφερειακών συμβούλων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα δημάρχων και δημοτικών συμβούλων αυτών των κομμάτων, μαζί με εκείνων της Ν.Δ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν εγκρίθηκαν οι περισσότερες ΜΠΕ για φωτοβολταικά και στους Θεσσαλικούς νομούς;

Να θυμίσουμε ότι απο τον Δεκέμβρη του 2009, με νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για την «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» επιτράπηκε η εγκατάσταση φωτοβολταικών και σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, που οδήγησαν σταδιακά στην συρρίκνωση της αγροτικής καλλιέργειας, κάτι που μέχρι τότε δεν προβλέπονταν.

Βέβαια και ο διαχωρισμός που κάνουν ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Ν.Δ, σε γη υψηλής και χαμηλής παραγωγικότητας, δεν αποσκοπεί στο σταμάτημα της επέλασης των επιχειρηματικών φωτοβολταικών, αλλά στην συνέχισή της, φτάνει να είναι στο διπλανό χωράφι, στον διπλανό βοσκότοπο, στο διπλανό χωριό. Αλλωστε όπως είναι γνωστό με την υπογραφή ιδιώτη μηχανικού, γη υψηλής παραγωγικότητας, μπορεί να δηλωθεί ως χαμηλής και να προχωρήσει η επένδυση των φωτοβολταικών.

Επειδή ο περιφερειάρχης, τα στελέχη της περιφερειακής αρχής και οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αφελείς να πιστεύουν ότι μέσα στο

πλαίσιο του καπιταλισμού, όπου κριτήριο της παραγωγής είναι το μέγιστο κέρδος των καπιταλιστών και του καθένα χωριστά, ότι μπορεί να υπάρξει σχεδιασμένη και ισόροπη ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρούν να κοροιδέψουν τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαικά στρώματα, ότι μπορεί να υπάρχουν ρυθμίσεις στον καπιταλισμό που θα βάζουν εμπόδια στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία και η εμπορευματοποίση της γης, των παραγωγικών μονάδων, της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεποικινωνιών, του νερού, των κατασκευών, της έρευνας και της τεχνολογίας, γενικά όλων των τομέων, όλο το νομοθετικό πλαίσιο, ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο προσανατολισμός της κρατικής χρηματοδότησης, γενικότερα οι λειτουργίες του αστικού κράτους, μόνο αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν και εμποδίζουν την ικανοποίηση όλων των λαικών αναγκών.

Η αναρχία και οι ανταγωνισμοί της καπιταλιστικής παραγωγής, ο κατακερματισμός της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, καθιστούν αδύνατη ακόμα και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση των επιπτώσεων από την παραγωγική δραστηριότητα, πόσο μάλλον για την ολοκληρωμένη διαχείρισή της και την πρόληψη κάθε είδους κινδύνων. Το κυνήγι του κέρδους του κάθε επενδυτή στις ΑΠΕ και σε κάθε άλλο τομέα, οδηγεί στην αγνόηση κάθε άλλης παραμέτρου κι αυτό συμβαίνει και με τα φωτοβολατικά που εκτοπίζουν αγροτικές καλλιέργειες.

Στον καπιταλισμό ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι χρήσεις γης, οι παραγωγικές δραστηριότητες, οι ελεύθεροι χώροι, η κατασκευή αντιπλημμυρικών και άλλων έργων προστασίας του ανθρώπου, καθορίζονται, τελικά, με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Η διέξοδος για τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους εργαζόμενους και την λαική πλειοψηφία, δεν είναι να φτιάξουν ένα μέτωπο πίσω απο την περιφερειακή αρχή, τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για να βάλουν μυαλό στους «κακούς» υπουργούς, διαιωνίζοντας την αντιλαική πολιτική που και αυτοί υπηρετούν, όπως και η Ν.Δ, αλλά ο αγώνας ενάντια στις αντιλαικές πολιτικές της Ε.Ε, την ΚΑΠ, όλων των αστικών κυβερνήσεων, κομμάτων και των στελεχών τους σε Περιφέρεια και Δήμους, που καταστρέφουν καθημερινά τη ζωή μας, μετατρέπουν την ενέργεια και όλα τα προιόντα σε πανάκριβα εμπορεύματα, καταστρέφοντας την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον στον βωμό του κέρδους των μονοπωλίων.

Βρίσκεται στον αγώνα με προοπτική την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, που θα λειτουργεί στη βάση του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, ανάπτυξης με ισόροπο τρόπο όλων των τομέων της οικονομίας, με εργατική εξουσία και έλεγχο, με αποκλειστικό σκοπό την ικανοποίηση των λαικών αναγκών”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις