ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Τι λέει για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών

Τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να ανέβουν κι άλλο τις «σκάλες» της επενδυτικής βαθμίδας επισημαίνει σε σχετική ανάλυση η ΤτΕ.

Τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν, ώστε τόσο η οικονομία, όσο και οι τράπεζες, να ανέβουν επιπλέον “σκαλοπάτια” μέσα στην επενδυτική βαθμίδα, περιγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

ΤτΕ: Πώς «βλέπουν» τα πράγματα οι οίκοι αξιολόγησης

Αυτή τη στιγμή μόνο η Moody’s κρατά την Ελλάδα εκτός του κάρδου των αναβαθμίσεων (η νέα έκθεση αναμένεται στις 13 Σεπτεμβρίου) ενώ η DBRS «ανέβασε» προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, ωστόσο δεν αύξηση τον…βαθμό εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανάλυση της ΤτΕ, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα ακολούθησαν ανοδική πορεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν χωρίς διακοπή από το 2015, με αποτέλεσμα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Fitch: Επανέρχεται για τις ελληνικές τράπεζες -Τι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα

«Μετά από μία σειρά αναβαθμίσεων, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης που είναι επιλέξιμοι από το Ευρωσύστημα έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα με BBB-/BBB-low (εξαίρεση αποτελεί η Moody’s που εξακολουθεί να αξιολογεί την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο Ba1), S&P και Scope βλέπουν θετικές προοπτικές, ενώ Fitch και Morningstar-DBRS σταθερές (σ.σ. όπως προαναφέρθηκε υπήρξε άνοδος κατά την Περασμένη Παρασκευή)», αναφέρει χαρακτηριστικά. ΤτΕ

Επικαλούμενη, μάλιστα, τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, η ΤτΕ τονίζει πως περαιτέρω αναβαθμίσεις της χώρας ενδέχεται να προκύψουν εφόσον «συνεχιστούν οι βιώσιμες οικονομικές επιδόσεις, η συνετή δημοσιονομική πολιτική, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τέλος, η περαιτέρω μείωση του αποθέματος των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών, πλησιάζοντας έτσι, τον μέσο όρο της ΕΕ». ΤτΕΤτΕ

«Κόκκινα» δάνεια

Ιδίως αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με την ΤτΕ, ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 3,6% τον περασμένο Ιούνιο από 4% τον Δεκέμβριο του 2023 και 5,9% στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2023. Συμπεριλαμβανομένων και των λιγότερο σημαντικών τραπεζών, ο επίμαχος δείκτης διαμορφώνεται σε 7,5% τον Ιούνιο του 2024 έναντι 8,8% τον ίδιο μήνα του 2023. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε του πρόγραμμα «Ηρακλής»  που, σύμφωνα με την DBRS, μέσα από 17 συναλλαγές, οι οποίες έλαβαν κρατικές εγγυήσεις, ύψους 19,2 δισ. ευρώ, οι συστημικές τράπεζες μπόρεσαν να μειώσουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν φτάσει το 2017.

Τι θα γίνει στις τράπεζες

Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, η ΤτΕ στο σημείωμά της αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις συνεχίζουν να έχουν ανοδική τάση. «Την υπό εξέταση περίοδο η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Alpha Bank κατά μία βαθμίδα, σε BB+ και η Fitch Ratings αναβάθμισε τις αξιολογήσεις που αποδίδει και στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Eurobank και Εθνική πλέον βαθμολογούνται με BB+ από BB, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς με BB από BB-), με τις προοπτικές να είναι θετικές για αμφότερες», τονίζει. ΤτΕΤτΕ

Ειδικότερα, η S&P προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση αμέσως μετά την έκδοση ομολόγου ΑΤ1 που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας, η οποία, σύμφωνα με τον οίκο, βρισκόταν ήδη σε θετική τάση χάρη στη βελτιωμένη λειτουργική της απόδοση.

Σχετικά με τη Fitch, ο οίκος αποφάσισε την αναβάθμιση, εκτιμώντας ότι αφενός, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης και αφετέρου, το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών βελτιώνεται συνεχώς.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις