ΛΑΡΙΣΑ

Κουρέτας: Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι ένας διατροφικός θησαυρός

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, κατά τη διάρκεια της 17ης Γιορτής Χαλβά στην ομιλία του, έφερε στο φως νέα δεδομένα που αναδεικνύουν τον χαλβά Φαρσάλων, ως ένα προϊόν με εξαιρετική διατροφική αξία και μακρά ιστορία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, ο χαλβάς δεν είναι απλά ένα γλυκό, αλλά ένα προϊόν με ιστορία που ξεπερνά τα 800 χρόνια. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι τα συστατικά του, όπως το γίδινο βούτυρο και το νισεστέ, τον καθιστούν έναν θρεπτικό θησαυρό. Τα λιπαρά από το γίδινο βούτυρου μοιάζουν με εκείνα του μητρικού γάλακτος του ανθρώπου, ενώ οι πρωτεΐνες του νισεστέ προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία στον άνθρωπο. Επιπλέον, ο χαλβάς έχει ισχυρισμούς υγείας που συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και παρέχει σημαντικά ιχνοστοιχεία.

«Ο χαλβάς είναι ένα προϊόν που πρέπει να παραμείνει στα Φάρσαλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρέτας, τονίζοντας τη σημασία της τοπικότητας και της παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής. Η μοναδική υφή και γεύση του χαλβά οφείλεται σε ένα ειδικό πλέγμα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και δεν μπορεί να αναπαραχθεί με άλλες μεθόδους, εκτός από τους τεχνίτες που γνωρίζουν την συνταγή.

Ο κ. Κουρέτας εξέφρασε την πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να προωθήσει τον χαλβά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας τη μοναδικότητα της παραγωγικής διαδικασίας και των συστατικών του. Στόχος είναι η δημιουργία έκθεσης για τα θεσσαλικά προϊόντα, τον ερχόμενο Γενάρη στην Αθήνα στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου ο χαλβάς θα έχει ξεχωριστή θέση. Ο κ. Κουρέτας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: «Την επόμενη χρονιά η γιορτή αναμένεται να κρατήσει για αρκετές ημέρες, όπου θα φέρουμε ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα πρέπει να σκύψουν πάνω στον χαλβά, να μάθουν τι είναι ο χαλβάς και φοιτητές από διάφορα τμήματα γεωπονίας και χημείας για να αρχίσει σιγά σιγά ο χαλβάς να αποκτά την αξία που πρέπει να έχει».

ifarsala.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες