ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Άνοδος 900 εκατ. το 2024 – Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα περιλαμβάνει την άνοδο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού τις αμέσως επόμενες μέρες με τον οποίον θα αυξάνεται κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2024 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας. Από 12,2 δισ. ευρώ θα ανέρχεται πλέον στα 13,1 δισ ευρώ. τα κονδύλια θα προέρχονται κυρίως από το εθνικό σκέλος που αυξάνεται κατά 29%.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Τα «εργαλεία» για την ενίσχυση της καινοτομίας

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε για «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2024», προσθέτοντας ότι αναμένεται ετήσια αύξηση των πόρων για επενδύσεις κατά 10-17% έως το 2026.

«Πλέον μιλάμε για αύξηση-ρεκόρ του ΠΔΕ, που σκαρφαλώνει συνολικά στα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι 6η στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταμείο για συγχωνεύσεις και fund για πατέντες

Από εκεί και πέρα, ο κ. Χατζηδάκης  στάθηκε στα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

-Νέα δράση του ΕΣΠΑ για τις συγχωνεύσεις, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Η δράση στοχεύει στη χρηματοδότηση του 50% του κόστους των ΜμΕ. Ως κίνητρο για συγχωνεύσεις, η χρηματοδότηση θα φτάνει στο 60%, εάν οι επιχειρήσεις είναι συγχωνευόμενες

-Ένα fund για ενίσχυση των πατεντών, το οποίο είναι υπό σχεδιασμό από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει και μια αλλαγή στο Υπερταμείο. Ουσιαστικά, το νέο Ταμείο ξεκινά με αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ αλλά θα αυξάνεται με συνεπενδυτές από το εξωτερικό. Το ταμείο θα μπορεί να λειτουργεί ως συνεπενδυτής με άλλα Ταμείο και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις ή με υβριδικά εργαλεία.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να υπάρχουν εκκρεμότητες στο θέμα του δημοσίων επενδύσεων αλλά δίνει σημασία και μέσω προφανώς των δημοσίων επενδύσεων του εθνικούς και άλλους του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης στην προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας». Ανέφερε πως «τα λεφτά που είναι πάνω από τις προβλέψεις βρέθηκαν από δύο πήγες: την ανάπτυξη που φέρει περισσότερα έσοδα και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Αλλάζει η σύνθεση του ελληνικού ΑΕΠ

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού ανέφερε πως η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται και το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει, ενώ διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη που καταγράφεται δεν είναι κάτι παροδικό.

Ο ίδιος σημείωσε πως η χώρα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εξωστρέφεια, η οποία όμως δε στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, ήτοι στον τουρισμό, προσθέτοντας πως Η σύνθεση του ΑΕΠ δείχνει να μεταβάλλεται υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενώ και η βιομηχανία «ανεβάζει» τη συμμετοχή της.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις