ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος στη Βουλή: Τρία κρίσιμα ερωτήματα για καταγγελίες σκανδάλων, φωτοβολταϊκά και κανονισμό του ΕΛΓΑ

«Ζήτησα τον λόγο για να υποστηρίξω την προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα για την θωράκιση της πιστοποίησης των αγροκτηνοτοφικών μας προϊόντων, και με την ευκαιρία να θέσω και τρία επίκαιρα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων». Τα παραπάνω σημείωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους ελέγχους στην πιστοποίηση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να παράγουμε ποιότητα αν δεν μπορούμε να καρπωθούμε την υπεραξία της. Νομίζω είμαστε πρωταθλητές σε αναγνωρίσεις ΠΟΠ στην ΕΕ. Αρκεί, όμως, μόνο η αναγνώριση ενός προϊόντος ως ΠΟΠ για να κερδίσει ο παραγωγός; Αναγνωρίσαμε εδώ και χρόνια το αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας ως ΠΟΠ. Είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τον παραγωγό; Όσο καλά, όσο ποιοτικά και αν είναι τα προϊόντα μας, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική προώθησης των πιστοποιημένων προϊόντων, τότε η πιστοποίηση είναι δώρο άδωρο».

Στη συνέχεια έθεσε τρία σοβαρά ζητήματα, στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις:

1. Ισχύουν οι καταγγελίες για σκάνδαλα στον ΕΛΓΟ και στο ΥΠΑΑΤ;

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «επειδή ήχησαν άσχημα στα αυτιά πολλών πολιτών οι επώνυμες καταγγελίες του πρώην προέδρου του ΕΛΓΟ για τον προκάτοχό σας, ευελπιστούμε όλοι η υπόθεση αυτή να τύχει της ενδεδειγμένης διερεύνησης, ώστε “αν υπάρχει φωτιά εκτός από καπνό”, να γίνουν τα δέοντα, άλλως να φύγουν οι σκιές, κι ο Οργανισμός να κάνει μια νέα αρχή.

Όπως, επίσης, πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις στην καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας στον ιστότοπο in.gr με τίτλο “Οσμή σκανδάλου στο ΥΠΑΑΤ εις βάρος ελαιοπαραγωγών”, που κάνει λόγο για 10,3 εκατομμύρια ευρώ που “έχουν χαθεί μέσω περίεργων χειρισμών του υπουργείου” –όχι επί των ημερών σας- εις βάρος ελαιοπαραγωγών, ενώ βρίσκονται συνολικά άλλα 14,5 εκατομμύρια ευρώ στον “αέρα” από κοινοτικές ενισχύσεις εξαιτίας, όπως σημειώνεται, “της προκλητικής ολιγωρίας ορισμένων υψηλά ιστάμενων” στο υπουργείο σας.

Δεν ξέρω αν έχει ήδη επιληφθεί της υπόθεσης η δικαιοσύνη, αλλά νομίζω οι αγρότες που αγωνιούν αν θα λάβουν έγκαιρα τις κοινοτικές ενισχύσεις τον Οκτώβριο, δικαιούνται μιας απάντησης. Καταθέτω το σχετικό δημοσίευμα της 12ης Σεπτεμβρίου στα πρακτικά».

2. Συντελείται όντως τεράστιο σκάνδαλο με τα φωτοβολταϊκά στην Θεσσαλία;

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε, επίσης, ένα δεύτερο ζήτημα σχετικά με «τα φωτοβολταϊκά -αν και δεν είναι μόνο δικής σας αρμοδιότητας. Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα με την τοποθέτησή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης μετάβασης είναι επιβεβλημένη η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, με δεδομένη την ανάγκη στοιχειώδους αυτάρκειας σε τρόφιμα θεσπίστηκε ως ανώτατο όριο τοποθέτησης ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας το 1%.

Στη Θεσσαλία, όπου έχουμε και έντονες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων για συρρίκνωση των βοσκοτόπων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα -που ζητά κοινό μέτωπο για τα φωτοβολταϊκά- καλύφθηκε το επιτρεπόμενο όριο. Καταθέτω το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία” της Λάρισας.

Συγκεκριμένα έχει δοθεί άδεια σε 374 χιλιάδες στρέμματα που αποτελούν το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο. Το 1% της καλλιεργήσιμης γης της Θεσσαλίας αντιστοιχεί σε 44 χιλιάδες στρέμματα και ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40 χιλιάδες στρέμματα, έχει δηλαδή σχεδόν εξαντληθεί το επιτρεπόμενο όριο.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τα υπόλοιπα 334 χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται σε καλλιεργήσιμη γη; Αν ναι, θα επιληφθεί εισαγγελέας για το “μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Θεσσαλία” σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα “Larissapress”; Καταθέτω το δημοσίευμα στα πρακτικά».

3. Τι συμβαίνει με την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ;

Ο πρώην υπουργός ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με ένα τρίτο ζήτημα, που αφορούσε την «αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μπορούν να αποζημιώνονται για ζημιές που σήμερα δεν ασφαλίζονται.

Όλοι οι προκάτοχοί σας, από τον κ. Βορίδη μέχρι τον αποπεμφθέντα κ. Αυγενάκη, εξήγγειλαν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετακινώντας κάθε φορά την ημερομηνία κατάθεσης του αναθεωρημένου κανονισμού. Πέντε χρόνια μετά, οι υπουργοί που επαγγέλλονται την αλλαγή του κανονισμού αλλάζουν, αλλά ο ΕΛΓΑ παραμένει ο ίδιος και απαράλλαχτος.

Τι τελικά συμβαίνει; Υπάρχει αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ με νέους ασφαλιζόμενους κινδύνους; Θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική η ασφάλιση για το σύνολο των ασφαλιστικών κινδύνων; Θα είναι δυσβάσταχτα τα ασφάλιστρα για τους αγρότες ακόμη και αν υπάρχει επιδότηση του ασφαλίστρου από ευρωπαϊκά προγράμματα;

Πέντε χρόνια μετά οι αγρότες δικαιούνται καθαρές απαντήσεις. Αν υπάρχει υπαναχώρηση στις αρχικές εξαγγελίες είναι έντιμο να εκτεθούν στους αγρότες οι λόγοι. Άλλως να έρθει επιτέλους στη βουλή η πολυεξαγγελθείσα αλλαγή του κανονισμού».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες