ΛΑΡΙΣΑ

Καπετάνος: «Θετική εξέλιξη η ένταξη στο πρόγραμμα ορεινής υδρονομίας “Aquamontis” έργων στα Δασαρχεία ευθύνης του ν. Λάρισας»

Η συνάντηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρήστου Καπετάνου με τον Γενικό Γραμματέα Δασών Στάθη Σταθόπουλο στην Αθήνα, είχε θετικές ειδήσεις. Συγκεκριμένα, μετά την Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και κατόπιν σχετικής επεξεργασίας των προτεινόμενων έργων από την Γενική Γραμματεία Δασών, εγκρίθηκε το πρόγραμμα “Aqua Montis” και εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα, με τίτλο: “Έργα ορεινής υδρονομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας-Aqua Montis”, στα οποία αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Θεσσαλία.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι φορέας ωρίμανσης, διενέργειας των διαγωνιστικών διαδικασιών, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Δασών και δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας, ενώ τα πρώτα έργα αναμένεται να συμβασιοποιηθούν στο τέλος του 2024, με τα χρήματα για το νομό Λάρισας να είναι περίπου 40 εκ. ευρώ. Η μέση διάρκεια υλοποίησης των έργων αυτών, είναι 2 έτη, με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα.

Μεταξύ των έργων, εντάσσονται και έργα υδρονομίας και συγκράτησης του βρόχινου νερού στα ορεινά των Φαρσάλων στο παρακείμενο βουνό για την αποφυγή πλημμύρας της πόλης, που σε συνεργασία με τα έργα Περιφέρειας και Δήμου θα ωφελήσουν την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα «AQUAMONTIS»στοχεύει στην ενίσχυση της ορεινής υδρονομίας στη Θεσσαλία και περιλαμβάνει έργα που αφορούν τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία από πλημμύρες και την αναβάθμιση των υδρολογικών υποδομών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Η απόφαση αυτή καλύπτει το σύνολο των περιοχών ευθύνης των Δασαρχείων του νομού Λάρισας, με έμφαση στους Δήμους Αγιάς, Τεμπών, Φαρσάλων, ορεινών Ελασσόνας και όχι μόνον, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω αιφνίδιων ακραίων φαινομένων. Ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος, μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δασών δήλωσε:

«Η ένταξη των περιοχών του Νομού Λάρισας στο πρόγραμμα AQUAMONTIS είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την περιοχή μας και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Σταθόπουλο για την συμβολή του. Η Θεσσαλία χρειάζεται άμεσες λύσεις για την αντιμετώπιση των υδρολογικών προκλήσεων, και αυτό το πρόγραμμα θα διασφαλίσει την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους, ενώ θα προάγει και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικά οι περιοχές του νομού Λάρισας που θα γίνουν τα έργα θα επωφεληθούν σημαντικά από την συγκράτηση μεγάλων όγκων νερού που δεν θα διαχυθούν μέσα στα αστικά κέντρα με κίνδυνο για τις περιουσίες και την ζωή των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός με πρόγραμμα και χρηματοδοτικά εργαλεία, συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της πληγωμένης Θεσσαλίας».

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα με τις πρώτες φάσεις υλοποίησης την συμβασιοποίηση των έργων τους επόμενους μήνες, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και φορείς, με στόχο την αποτελεσματική και γρήγορη εφαρμογή των έργων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες