ΛΑΡΙΣΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τα άτομα με αναπηρία αόρατα για την Πολιτεία – χωρίς στήριξη στο στεγαστικό

Με αφορμή τις πρόσφατες εξειδικεύσεις για τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ», έγινε γνωστό ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του προγράμματος, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ.

Νέα επιστολή της ΕΣΑμεΑ στους αρμόδιους υπουργούς Σ. Ζαχαράκη και Ν. Παπαθανάση (επισυνάπτεται).

Συνοψίζοντας: με την νέα χρονιά αναμένεται η υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» στο οποίο πρόκειται να ενταχθούν 20.000 ωφελούμενοι για αγορά κατοικίας μέσω δανειοδότησης που θα καλύπτεται ως εξής: 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Επιπλέον, για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους  προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Για ακόμα μία φορά τα άτομα με αναπηρία ή και χρόνιες παθήσεις παραμένουν αόρατα και δεν λαμβάνουν καμία στήριξη ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρότατα ζητήματα σχετικά με την εύρεση και απόκτηση κατοικίας.

Τονίζεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ ότι η συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στεγαστικής Στρατηγικής με διακριτό τρόπο, είναι επιβεβλημένη, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών, εάν ληφθεί υπόψη το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους.

Ακόμα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το επιπλέον κόστος που απαιτείται μετά την αγορά κατοικίας και για τις προσαρμογές που πρέπει να γίνονται για την προσβασιμότητα των χώρων βάσει της κείμενης νομοθεσίας (Ν. 4067/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) καθώς η έλλειψη προσβάσιμης κατοικίας είναι εις γνώση της Πολιτείας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, στο επερχόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», κρίνεται επιβεβλημένο όλα τα διακριτά μέτρα που αφορούν σε τρίτεκνους και πολύτεκνους να ισχύσουν και για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της. Επιπλέον, να προβλεφθεί διπλασιασμός των εισοδηματικών ορίων, όπως ισχύει στην ΚΥΑ για τη συμπερίληψη των ευάλωτων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, για τους δικαιούχους με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, λόγω του επιπλέον κόστους που επιφέρει η αναπηρία/ χρόνια πάθησή τους.

H επιστολή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες