ΛΑΡΙΣΑ

Λαμπρούλης: «Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση, ώστε να μην ισχύσει η περικοπή των επικουρικών συντάξεων»;

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφορικά με την άρση της νομοθετημένης μείωσης, κατά 33%, από 1.1.2025, της καταβαλλομένης επικουρικής σύνταξης στους συνταξιούχους της ΕΤΕ και της Π.Π.ΕΘΝΑΚ, καθώς και την αποκατάσταση της επικουρικής τους σύνταξης στο αρχικό της, προ των περικοπών ύψος της, απευθύνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών ο βουλευτής Λάρισας, κ. Γιώργος Λαμπρούλης.

Ειδικότερα, σε αυτή επισημαίνουν:

“Είκοσι χιλιάδες (20.000) περίπου συνταξιούχοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και 260 συνταξιούχοι του ΕΛΕΠΕ-Π.ΕΘΝΑΚ. Από αυτούς οι 15 χιλιάδες, που είναι δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης και συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018, υπάγονται σε ένα ιδιόμορφο ασφαλιστικό καθεστώς.

Μετά την επί 18 μήνες διακοπή της επικουρικής τους σύνταξης του ΛΕΠΕΤΕ με την μονομερή και αυθαίρετη απόφαση της ΕΤΕ, με τον νόμο 4618/2019 οι παραπάνω συνταξιούχοι εντάχθηκαν στον ΕΤΕΑΕΠ με ταυτόχρονη περικοπή κατά 50% της επικουρικής τους σύνταξης, ενώ η ΕΤΕ υποχρεώθηκε στην καταβολή 40 εκατ. ετησίως προς τον ΕΤΕΑΕΠ έναντι καταβολής εισφορών για τους ασφαλισμένους της σ’ αυτόν.

Με τροπολογία στο νόμο 4680/2020 επί Υπουργίας του κ. Βρούτση, νομοθετήθηκε η περαιτέρω μείωση της επικουρικής τους σύνταξης κατά 33% από 1/1/2025 με … το αιτιολογικό ότι έτσι θα σωθεί η ΕΤΕ, η οποία προφανώς κινδύνευε από τους συνταξιούχους της (!!!) και μάλιστα σε μεταγενέστερο χρόνο, το δε επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά τη ρύθμιση του νόμου από την καταβαλλόμενη σήμερα επικουρική σύνταξη, ορίστηκε ως προσωπική διαφορά και έτσι οι εν λόγω συνταξιούχοι αποκλείονται στο μέλλον από κάθε πιθανή αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης, σύμφωνα με την ανωτέρω τροπολογία. Με τη μεθόδευση αυτή η επικουρική σύνταξη μετατρέπεται σε ένα επίδομα φτώχειας.

Βέβαια, το 2025 όχι μόνο έχει διασωθεί η ΕΤΕ με χρήματα του Ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων της, αλλά εμφανίζει και τεράστια κερδοφορία προς όφελος των μεγαλομετόχων της, ενώ οι συνταξιούχοι, που είναι αντιμέτωποι με την μεγάλη ακρίβεια, τα κόκκινα δάνεια κλπ, θα έχουν περαιτέρω επιπτώσεις έως και αδυναμία ανταπόκρισης σ’ αυτά.

Στις κατ’ επανάληψη παρεμβάσεις των συλλογικών φορέων των παραπάνω συνταξιούχων στο Υπουργείο Εργασίας με υπομνήματα, συγκεντρώσεις κλπ υπήρξε από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας αδιαφορία, άρνηση συζήτησης και επίκληση της δήθεν αδυναμίας του ΕΤΕΑΕΠ να ανταποκριθεί στην έως τώρα καταβολή, μιας και- όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο- οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ δεν έχουν καταβάλει ούτε 1 ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Ως εργαζόμενοι κατέβαλαν τις μεγαλύτερες εισφορές (12,5%) στον ΛΕΠΕΤΕ έναντι 6% των υπολοίπων συνταξιούχων στα ταμεία τους. Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος 4680/2020 του κ. Βρούτση μείωσε την υποχρέωση της τράπεζας προς τον ΕΤΕΑΕΠ από 40 εκ. ευρώ σε 34,6 εκ. κατ’ έτος, ήτοι για την πενταετία 2020-2024 από 200 εκ. σε 173 εκ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, χάρισε δηλαδή στην ΕΤΕ 27 εκ. ευρώ, στερώντας τα από τον ΕΤΕΑΕΠ. Στην ουσία υποχρεώνονται οι συνταξιούχοι να πληρώσουν αυτοί και το έλλειμμα του ταμείου.

Μετά τα ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός, τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να καταργηθεί η σχετική τροπολογία του Ν 4680/2020, ώστε να μην ισχύσει από 1/1/2025 η περικοπή κατά 33% των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της ΕΤΕ και της ΕΛΕΠΕ-Π.ΕΘΝΑΚ και επίσης να αποκατασταθούν οι επικουρικές συντάξεις τους στο αρχικό τους ύψος (Επικουρικές ΛΕΠΕΤΕ)”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες