ΛΑΡΙΣΑ
Λάρισα: Προετοίμασαν τις μέλλουσες μητέρες με μαθήματα ανώδυνου τοκετού και θηλασμού οι μαίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας (φωτό – βίντεο)
Δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού – ψυχοπροφυλακτικής, αλλά και προαγωγής του μητρικού θηλασμού πραγματοποίησαν σήμερα, το πρωί της Πέμπτης οι μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την έναρξή τους, διάστημα κατά το οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 6.200 μητέρες, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το σώμα τους και για το μωρό που επρόκειτο να φέρουν στον κόσμο.
Ως ψυχοπροφυλακτική ή Ψυχοπροφύλαξη, ονομάζεται η μέθοδος κατά την οποία η έγκυος χρησιμοποιώντας την ευφυΐα της συνθέτει πληροφορίες εκπαίδευσης σχετικά με το σώμα της, τις ικανότητές της, το χειρισμό της αναπνοής της, την χαλάρωση και την αποδοχή του εαυτού της στο νέο της ρόλο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά αυτής, προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό της από ενδεχόμενους σωματικούς και ψυχικούς πόνους.
«Κλείνουμε είκοσι χρόνια ανώδυνου τοκετού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Ευάγγελος Αποστόλου. «Εχουν μαθητεύσει πάρα πολλές εγκυμονούσες σε θέματα ανώδυνου τοκετού, θηλασμού και περιποίησης βρέφους. Οι συναδέλφισσες μαίες έχουν δώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους για να εκπαιδεύσουν τις εγκυμονούσες. Από όσο έχουμε δει, έχουν φτάσει τις 6,210. Είναι το μοναδικό τμήμα που λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ειναι δίπλα στο τμήμα. Θέλουμε την κοινωνία της Λάρισας κοντά μας».
«Το 2004 ξεκινήσαμε με τη συνάδελφο, κ. Νίκη Βλαχοστέργιου μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται εκτός από τον τοκετό στην περιποίηση του βρέφους και περισσότερο στον μητρικό θηλασμό, όπου οι μητέρες βρίσκουν τη στήριξή μας και σε οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν», ανέφερε η μαία και προϊσταμένη του τμήματος, κ. Γεωργία Δέλλα.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οργανώνει συνεχόμενες ομάδες συμμετοχής με γνώμονα την 28η – 30η εβδομάδα της κύησης βασιζόμενη σε οκτώ κύκλους μαθημάτων, ενώ κατά την διάρκεια της Πανδημίας Covid 19, υλοποιήθηκαν διαδικτυακά και ενημερώθηκαν μέσω της εφαρμογής Skype έως και σήμερα 920 μέλλουσες μητέρες, αρκετές από διάφορες περιοχές της Επικράτειας και όχι μόνο.
Δείτε φωτογραφίες:
Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις