ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μαμάκος κατά Δεληγιάννη για σύμβαση με ΕΚΠΑ: Κάνετε και τους πιο φανατικούς του κιτρινισμού να ντραπούν – Ο Τσάκας βοήθησε να αποκαλυφθεί η τρύπα εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του Δήμου

Πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας, δημιούργησαν δύο συμβάσεις του Δήμου με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες κατήγγειλε η μείζονα αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως ο άνθρωπος που εμφανίζεται ως υπεύθυνος σε αυτές, είναι συνεργάτης του Δημάρχου Λαρισαίων.

Τα παραπάνω καταγγελλόμενα από τον επικεφαλής της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, προκάλεσαν την έκρηξη του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκου, ο οποίος σε υψηλούς τόνους υπενθύμισε πως ο συγκεκριμένος ακαδημαϊκός συνέδραμε με την γνωστική του επάρκεια ώστε μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου να αποκαλυφθεί η «τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων».

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαμάκος: «Συνεχίζετε να διαστρεβλώνετε την αλήθεια. Πρώτον, οι προγραμματικές συμβάσεις δεν είναι απευθείας αναθέσεις. Προβλέπονται από το νόμο, προβλέπονται μεταξύ ποιων μπορούν να γίνουν γιατί ένας που γνωρίζει στοιχειωδώς τη νομοθεσία και την τοπική αυτοδιοίκηση καταλαβαίνει ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Προσπαθείτε να θολώσετε τα νερά, είναι ψευδές όταν μιλάτε για αναθέσεις. Είναι μία εσκεμμένη παραχάραξη της πραγματικότητας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για δύο προγραμματικές συμβάσεις με το καταξιωμένο παγκοσμίως ΕΚΠΑ. Αμφισβητείτε τη διαχειριστική επάρκεια, την κατάρτιση των εμπλεκομένων; Υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις για κάτι τέτοιο; Καταλήγει σε ένα μικροπολιτικό ανέκδοτο αυτή η προσπάθεια.

Σε μία δεύτερη προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών υποστηρίζετε ότι ανατίθεται σε έναν καθηγητή. Μόνο που τις προγραμματικές συμβάσεις τις υπογράφει αυτός που εκπροσωπεί νόμιμα το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης και όχι ένας καθηγητής. Κάθε προγραμματική σύμβαση εγκρίνεται κι από το πρυτανικό συμβούλιο που ορίζει και τον επιστημονικά υπεύθυνο σε κάθε προγραμματική σύμβαση. Τα ξέρετε αυτά ή δεν τα ξέρετε;»

Σε ότι αφορά το γεγονός πως η Αποκεντρωμένη ακύρωσε τη μία εκ των δύο αποφάσεων για τις προγραμματικές συμβάσεις, προανήγγειλε προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 «γιατί πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε και ότι λανθασμένα η Αποκεντρωμένη την έκρινε ως μη νόμιμη».

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κατέληξε λέγοντας ότι τα όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση έχουν προφανή στόχευση να πλήξουν το πρόσωπο του Δημάρχου «με τρόπο που θα κάνει και τους πιο φανατικούς οπαδούς του κιτρινισμού να ντραπούν».

«Που βλέπετε το ύποπτο ένας νέος δήμαρχος που ετοιμάζετε να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου που δεν του δίνονται τα στοιχεία που ζητάει και απαγορεύεται στους υπαλλήλους να τον ενημερώσουν, να απευθύνεται σε έναν άνθρωπο που έχει την απαιτούμενη εμπειρία και σε συνεργασία με άλλους συνεργάτες μου να αποκαλύψει αυτό που καταγγείλαμε: Την τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων» κατέληξε.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Νωρίτερα ο κ. Δεληγιάννης είχε ζητήσει «να δοθούν απαντήσεις αναφορικά με δύο συμβάσεις, δύο αναθέσεις 215.00 ευρώ, προγραμματικών συμβάσεων που έγιναν με το ΕΚΠΑ. Τα μισά από Δήμο και τα μισά από την ΔΕΥΑΛ. Παρατηρούμε πράγματα παράδοξα: Οι δύο αυτές προγραμματικές συμβάσεις ήρθαν σε διάστημα τριών ημερών σε Δήμο και ΔΕΥΑΛ. Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι ενώ αναφέρονται σε δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, το ένα αναφέρεται στην αλλαγή του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας ως προς τη συμβουλευτική στήριξη του Δήμου και το δεύτερο αναφέρεται στο κομμάτι του βιοαερίου. Εκεί υπήρχαν απ’ ότι είδαμε πολύ σημαντικά δημοσιεύματα ως προς το μεγάλο βήμα που κάνει ο Δήμος… Τα παράδοξα εκεί είναι ότι και στα δύο εμφανίζεται ο ίδιος υπεύθυνος, ο καθηγητής κ. Τσάκας και επίσης ειδικά η σύμβαση που αναφέρεται στο Δήμο, όταν πήγε στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ακυρώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση…

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος που εμφανίζεται να είναι υπεύθυνος στις δύο προγραμματικές, είναι ο ίδιος άνθρωπος που εμφανίστηκε ως συνεργάτης σας (σ.σ. του Δημάρχου Λαρισαίων) στις υπηρεσίες του Δήμου μετά τις εκλογές, προκειμένου να ζητήσει τα στοιχεία για τη σύνταξη του προϋπολογισμού για λογαριασμό σας. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: Είναι όντως συνεργάτης σας; Από πότε και σε ποιους τομείς;»

Το θέμα πυροδότησε σφοδρές αντιπαραθέσεις με πολλά μέλη του σώματος να παίρνουν το λόγο.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνεδρίαση:

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος / Φωτογραφίες: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες