ΕΛΛΑΔΑ

Μιχάλης Κατσουρής: Διώξεις για κακούργημα σε βάρος αστυνομικών για την είσοδο των Κροατών στην Ελλάδα ζητεί ο εισαγγελέας

Ποινικές ευθύνες για κακούργημα “βλέπει” η Εισαγγελία Εφετών για τους πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικους της Αστυνομίας που ήταν επιφορτισμένοι με το χειρισμό της εισοδου των Κροατών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, με αποτέλεσμα το θάνατο του φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχαήλ Κατσουρή, διαφωνώντας με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Εφετών, συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου να ελεγχθούν για το κακούργημα της έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο και πέντε αξιωματικοι της ΕΛΑΣ που ήταν αρμόδιοι για τον επιχειρησιακό χειρισμό της οργανωμένης έλευσης των Κροατών οπαδών στη χώρα, στο πλαίσιο προγραμματισμένου αγώνα μεταξύ της Dinamo Zagreb και της ΑΕΚ.

Υπενθυμιζεται πως μετά την προανάκριση που είχε διενεργηθεί, η εισαγγελέας Πρωτοδικών ειχε ζητήσει να μπει στο αρχειο η υποθεση, με το σκεπτικό ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ελλείψει δόλου. Και αυτό, παροτι, οπως είχε αναφέρει, οι αστυνομικοί δεν ενήργησαν ως ώφειλαν, αλλά, άλλοτε με παραλείψεις και άλλοτε με εσφαλμένες ενέργειες, συντέλεσαν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών, όχι μόνο να διατρέξουν τρία κράτη (Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα) αλλά και να εισέλθουν στην Αθήνα, να κινηθούν ανενόχλητοι με μέσα μαζικής μεταφοράς, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και οπλισμένοι, να προσεγγίσουν το γήπεδο της ΑΕΚ στον Περισσό και να αποδυθούν σε συμπλοκές, εμπρησμούς και καταστροφές, προκαλώντας εν τέλει, μεταξύ άλλων, τον τραυματισμό πλειόνων και το θανάσιμο τραυματισμό ενός φιλάθλου αυτής”.

Ωστόσο, η εισαγγελέας είχε καταλήξει πως δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους τους «οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης» και, ιδίως, της πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξης της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν υπήρχε δόλος.

Αντίθετη όμως, ήταν η άποψη του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος αποφάσισε τη μη αρχειοθέτηση της υπόθεσης και την επιστροφή της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις στη συνέχεια να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός διαφώνησε, κρινοντας ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος για τους πέντε αστυνομικούς. Όπως επισημαίνεται, το αδίκημα διέπεται από ενδεχόμενο δόλο ως προς την επέλευση του κινδύνου και από αμέλεια ως προς το επελθόν αποτέλεσμα του τραυματισμού πλειόνων φιλάθλων και, ιδίως, του θανάσιμου τραυματισμού του φιλάθλου Μ. Κατσουρή.

Παράλληλα, έκρινε ότι θα πρέπει να αρχειοθετηθείς το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων οργάνων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις