Τεχνολογία

Microsoft: Θα προμηθεύεται ενέργεια από πυρηνικό αντιδραστήρα που έκλεισε το 1979

Μια νέα συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της Constellation Energy Corporation για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων του τεχνολογικού κολοσσού για την τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει το δρόμο για την επανεκκίνηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στο Three Mile Island της Πενσυλβάνια, όπου το 1979 σημειώθηκε μερική κατάρρευση (meltdown). Η Constellation, με έδρα τη Βαλτιμόρη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η 20ετής συμφωνία που συνήψε με τη Microsoft θα δημιουργήσει το «Κέντρο Καθαρής Ενέργειας Crane και την επανεκκίνηση της μονάδας 1 του Three Mile Island, η οποία λειτουργούσε σε κορυφαία επίπεδα ασφάλειας και αξιοπιστίας για δεκαετίες πριν κλείσει για οικονομικούς λόγους ακριβώς σήμερα πριν από πέντε χρόνια.

Microsoft: Πώς ξεγλιστρά από την Κομισιόν – Για ποια υπόθεση η Επιτροπή δεν… παίρνει θέση

«Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Microsoft θα αγοράζει ενέργεια από την ανανεωμένη μονάδα στο πλαίσιο του στόχου της να συμβάλει στην αντιστοίχιση της ενέργειας που χρησιμοποιούν τα κέντρα δεδομένων της… με ενέργεια χωρίς άνθρακα», ανακοίνωσε η Constellation.

Το Three Mile Island, που βρίσκεται στην περιοχή Londonderry Township – ακριβώς νότια της πρωτεύουσας της Πενσυλβάνια, του Χάρισμπουργκ – είναι ο τόπος της μερικής κατάρρευσης του αντιδραστήρα (meltdown) της Μονάδας 2 τον Μάρτιο του 1979, η οποία προκάλεσε μαζικές εκκενώσεις.

«Πρόκειται για το σοβαρότερο ατύχημα στην ιστορία λειτουργίας εμπορικών πυρηνικών σταθμών των ΗΠΑ, αν και οι μικρές εκλύσεις ραδιενέργειας δεν είχαν ανιχνεύσιμες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων του εργοστασίου ή του κοινού», αναφέρει η Αμερικανική Επιτροπή Ρύθμισης Πυρηνικών Εγκαταστάσεων.

Πότε θα τεθεί σε λειτουργία

Η Constellation ελπίζει τώρα να θέσει σε λειτουργία το Κέντρο Καθαρής Ενέργειας Crane στη Μονάδα 1 έως το 2028 και να εξασφαλίσει άδεια που θα της επιτρέψει να παρατείνει τη λειτουργία του εργοστασίου τουλάχιστον έως το 2054. «Ο αντιδραστήρας της Μονάδας 1 βρίσκεται δίπλα στη Μονάδα 2 του TMI, η οποία έκλεισε το 1979 και βρίσκεται σε διαδικασία παροπλισμού από τον ιδιοκτήτη της, την Energy Solutions. Η Μονάδα 1 του TMI είναι μια πλήρως ανεξάρτητη εγκατάσταση και η μακροπρόθεσμη λειτουργία της δεν επηρεάστηκε από το ατύχημα της Μονάδας 2», αναφέρει η εταιρεία.

«Για την προετοιμασία της επανεκκίνησης, θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις για την αποκατάσταση της μονάδας, συμπεριλαμβανομένου του στροβίλου, της γεννήτριας, του κύριου μετασχηματιστή ισχύος και των συστημάτων ψύξης και ελέγχου. Η επανεκκίνηση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα απαιτεί την έγκριση της Αμερικανικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών Ερευνών μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας και του περιβάλλοντος, καθώς και άδειες από τις αρμόδιες πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες», προστίθεται.

Η Constellation επικαλέστηκε μια μελέτη που ανατέθηκε από το Συμβούλιο Οικοδομικών και Κατασκευαστικών Επαγγελμάτων της Πενσυλβάνια, η οποία διαπίστωσε ότι το νέο Κέντρο Καθαρής Ενέργειας Crane θα δημιουργήσει 3.400 θέσεις εργασίας, θα προσθέσει περισσότερα από 800 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στο δίκτυο και θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Πενσυλβάνια κατά 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Microsoft να συμβάλει στην απαλλαγή του δικτύου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την υποστήριξη της δέσμευσής μας να γίνουμε αρνητικοί ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο Bobby Hollis, αντιπρόεδρος ενέργειας της Microsoft.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις