ΛΑΡΙΣΑ
Κέλλας: «Η ψηφιακή γεωργία “κλειδί” για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα» (φωτό)
Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις ευκαιρίες που καλείται να εκμεταλλευτεί ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο Forum Αγροτικής Οικονομίας «AGROSERRES» που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της έκθεσης SEREXPO 2024 του Επιμελητηρίου Σερρών.
Στο forum, συμμετείχαν διακεκριμένοι προσκεκλημένοι, φορείς και επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές ΝΔ Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιαράς και ο πρύτανης του ΔΙ.ΠΑ.Ε, Σταμάτης Αγγελόπουλος.
Ο Υφυπουργός εξήρε τη σημασία της SEREXPO και τον καθοριστικό της ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Σημείωσε ότι το Βιομηχανικό Πάρκο και Επιχειρηματικό Κέντρο Σερρών «Χρήστος Μέγκλας» με τη δημιουργία του κέντρου καινοτομίας και των υπόλοιπων υποδομών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και όλους τους φορείς της περιοχής, συμβάλλουν στην ανάδειξη της αγροτικής παραγωγής του νομού και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, ακόμη, στην ανάγκη ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων πρακτικών στη γεωργία και την κτηνοτροφία, κάνοντας ειδική αναφορά στην ψηφιακή γεωργία, η οποία όπως είπε «αποτελεί το κλειδί για τη μεταμόρφωση του τρόπου που καλλιεργούμε και διαχειριζόμαστε τη γη μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων».
Σημαντική θέση στην ατζέντα του συνεδρίου κατέλαβαν τα μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνουν τη μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, την ενίσχυση των συνεταιρισμών και την υποστήριξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.
«Η ενσωμάτωση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον μας. Η χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα παρακολούθησης καλλιεργειών, βοηθά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση
της ανταγωνιστικότητάς μας τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κέλλας.
Ο Υφυπουργός έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στην ελληνική κτηνοτροφία, η οποία «βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», και τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μοντέλου για την αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των διαδικασιών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο τη διαφάνεια και τη δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων. «Για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της κτηνοτροφίας, είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση της καινοτομίας, η αναβάθμιση των υποδομών, η ευρύτερη χρήση ψηφιακών εργαλείων και η υποστήριξη νέων πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον και διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων», υπογράμμισε ο Υφυπουργός.
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις