ΛΑΡΙΣΑ
Λαμπρούλης: «Ο υπουργός Υγείας για ακόμα μια φορά τα παρουσιάζει “όλα καλά” και παραληρεί αντικομμουνιστικά» (βίντεο)
Να λυθούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.
Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, σήμα κινδύνου για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εκπέμπουν οι γιατροί, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υλικά πολλών τμημάτων, που έχουν ως αποτέλεσμα αφενός τον εξαναγκασμό των ασθενών να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας αδρά από την τσέπη τους, αφετέρου η κατάσταση αυτή προκαλεί ανασφάλεια στο προσωπικό λόγω της επικινδυνότητας στην αντιμετώπιση των περιστατικών (διαγνωστική προσέγγιση – θεραπεία κλπ.).
Πρόσθεσε πως, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου των Γιατρών στο ΠΝ Λάρισας, ενδεικτικά τα προβλήματα είναι:
– Αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών (π.χ. αντιδραστήρια για την ανοσοϊστοχημεία).
– Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αντίστοιχα.
– Στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα.
– Η ασυνεχής λειτουργία λόγω συχνών βλαβών των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας επιβαρύνει τη διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα του χειρουργικού τομέα, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, όπως π.χ. σε εργαλεία υπερήχων, σε λαβίδες ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης, ορθοπεδικά υλικά χειρουργείου, ράμματα, αιμοστατικά απορροφήσιμα μέχρι και θωρακικοί καθετήρες κ.ά.
Επίσης το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστική) λόγω έλλειψης υλικών.
«Όλα τα ανωτέρω είναι απόρροια της πολιτικής της χρόνιας υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, που πάει χέρι χέρι με την υποστελέχωση καθιστώντας τη λειτουργία του ΠΓΝΛ προβληματική, επιβάλλοντας στο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργεί σε συνθήκες ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υπερκόπωσης», τόνισε.
Απαντώντας (;) στην Επίκαιρη Ερώτηση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι έχει αυξηθεί και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και η χρηματοδότηση από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ.
Ο Γ. Λαμπρούλης, από πλευράς του, ζήτησε ο υπουργός να απαντήσει συγκεκριμένα ακριβώς στα ερωτήματα που του τέθηκαν και όχι να προπαγανδίζει την πολιτική του και τα έργα που κάνει, προσθέτοντας: «Κανείς δεν είπε ότι δεν είναι απαραίτητα όλα αυτά, αλλά εδώ έχουμε συγκεκριμένα ζητήματα».
Σε αυτό το σημείο απαρίθμησε όλα τα αιτήματα που έχουν θέσει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις σημαντικές ελλείψεις εξοπλισμού, όπως στην περίπτωση του αιματολογικού που επειδή δεν υπάρχουν συσκευές χορήγησης αίματος, η διευθύντρια είχε ζητήσει να ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία, γιατί τα διαθέσιμα αποθέματα είναι ελάχιστα και χρειάζονται για τα επείγοντα περιστατικά, ενώ στο χειρουργείο λείπουν ράμματα και καθετήρες (!), με την Υγειονομική Περιφέρεια της περιοχής να απαντάει ότι δεν έχει χρήματα. Ανέδειξε, επίσης, την απαράδεκτη απάντηση του διοικητή της ΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία, τα νοσοκομεία μπορούν να προμηθευτούν υλικά που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κανονικά θα έπρεπε «να χτυπήσει πόρτες» και να κάνει γενικά τα αδύνατα δυνατά για να προμηθευτούν όλα τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα υλικά.
«Συμμορία της μιζέριας είστε εσείς και οι όμοιοί σας», υπογράμμισε ο Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες που έχουν και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες για την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά, απέναντι στην οποία οι υγειονομικοί και ο λαός αντιστέκονται με αγωνιστικές παρεμβάσεις «για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας» ειδικά το τελευταίο διάστημα και οι οποίες, όπως είπε, «ενοχλούν».
«Συμμορία της μιζέριας είναι όσοι τον καλούν τον λαό να αποδεχθεί μοιρολατρικά αυτήν τη βαρβαρότητα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της δικής σας και των προηγούμενων, αλλά και των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου. Σε μια περίοδο που η πρόοδος η επιστήμη η τεχνολογία και στον τομέα της Υγείας έχει απογειωθεί αλλά ο λαός μας τα στερείται ή για να τα έχει πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός και στην πρωτολογία του και στη δευτερολογία του, όπως συνηθίζει τον τελευταίο καιρό, επιχείρησε να αναδείξει πόσο «καλώς καμωμένα» τάχα τα έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δημόσια νοσοκομεία, μιλώντας πάλι για «συμμορίες μιζέριας», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για τα εγκαίνια Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Παίδων, χρηματοδοτούμενη, βέβαια, μεταξύ άλλων, από δωρεά…
Η δευτερολογία του υπουργού όχι μόνο σηματοδοτήθηκε και από ένα χυδαίο αντικομμουνιστικό παραλήρημα περί λαού στις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ «που έδιωξαν τους κομμουνιστές κακήν κακώς και στα περισσότερα από αυτά τα κράτη το να είσαι κομμουνιστής θεωρείται ποινικό αδίκημα», άλλα έφτασε και να υποστηρίξει με ζέση τις δωρεές, ομολογώντας μάλιστα ότι είναι ευπρόσδεκτες και τις θέλει η κυβέρνηση, ενώ μέσα στο παραλήρημά του ευχαρίστησε «κάθε χορηγό που δίνει ένα κομμάτι από το περίσσευμά του» (!) και δήλωσε πως δεν το θεωρεί ντροπιαστικό. Δεν μπορούσε, φυσικά, να μην κάνει το αντισοβιετικό του σχόλιο και ταυτόχρονα να δηλώσει και την παντοτινή του πίστη στα συμφέροντα των καπιταλιστών, ισχυριζόμενος ότι «έχουμε πολύ καλύτερα νοσοκομεία από τη Σοβιετική Ένωση χάρη στους χορηγούς»…
Τι να πει κανείς στον… «γνώστη της Ιστορίας» που τα βλέπει όλα «μάλα καλά»; Να του πεις για το σύστημα Υγείας στη Σοβιετική Ένωση δεν έχει κανένα νόημα. Μοναδική ελπίδα να καταλάβουν κάτι όσοι παριστάνουν την «Μαρία Αντουανέτα» είναι να μπορούσε κανείς να ρωτήσει τους ασθενείς του Ιπποκράτη, αφού θα ήταν βέβαιο πως θα απαντούσαν ότι είχαν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη από ότι έχει σήμερα ο λαός με βάση τις δυνατότητες της εποχής».
Δείτε βίντεο:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις