ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μαμάκος για μηνύσεις σε σεισμόπληκτους του Δήμου Λαρισαίων: «Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις»

Αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση βρίσκονται οι πληγέντες του ισχυρού σεισμού, που χτύπησε την Ελασσόνα στις 3 Μαρτίου του 2021, καθώς τη στιγμή που ακόμα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης γιατί αδυνατούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο χρηματικό ποσό προκειμένου να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους, όπως αποφασίστηκε μετά την αυτοψία μηχανικών.

Συγκεκριμένα, στη Λάρισα, ορισμένα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω του σεισμού γκρεμίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με ειδικό κονδύλι από το υπουργείο και τον ίδιο τον Δήμο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια που δεν κατεδαφίστηκαν στην πρώτη φάση και σήμερα παραμένουν μισογκρεμισμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα κατεδαφίσεως, ζητώντας να εφαρμοστεί και για αυτούς ό,τι έγινε με τους υπόλοιπους σεισμοπαθείς της περιοχής.

Χαρακτηριστικά, στο χωριό Κουτσόχερο, μια γυναίκα με τα δύο παιδιά της (το ένα είναι άτομο με αναπηρία), ειδοποιήθηκε πρόσφατα από την αστυνομία ότι υποβάλλεται μήνυση σε βάρος της διότι καθυστερεί να κατεδαφίσει το σπίτι και πως θα κληθεί επιπλέον να καταβάλει υψηλό πρόστιμο, την ώρα που ο Δήμος Λαρισαίων επικαλείται έλλειψη κονδυλίων.

Την ίδια ώρα, η μοναδική εκκλησία του χωριού κρίθηκε πως πρέπει να κατεδαφιστεί, με την τοπική κοινωνία να προχωρά σε δωρεές και έρανο για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό, ώστε η μήνυση κατά του ιερέα να μπει στο αρχείο.

Με έρανο και δωρεές η κατεδάφιση της εκκλησίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κουτσόχερου, Βάιο Φονιά, ο οποίος μίλησε στο enikos.gr, η Πολιτεία έχει «γυρίσει την πλάτη» σε αυτούς του κατοίκους, με τους ίδιους να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να μην βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Τόσα χρόνια οι μηχανικοί διαφωνούσαν για το αν τα κτίρια αυτά θα πρέπει να κατεδαφιστούν ή να επισκευαστούν. Τελικά, μόλις τον Μάιο, τους κοινοποιήθηκε η απόφαση ότι πρέπει να προχωρήσουν σε κατεδάφιση, έχοντας διορία τρεις μήνες. Τόσο, όμως, η γυναίκα με τα δύο της παιδιά, όσο και ο Ιερέας, δήλωσαν αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα και βρέθηκαν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», μετέφερε ο κ. Φονιάς.

Παράλληλα, όπως είπε, η άδεια κατεδαφίσεως για την εκκλησία – το γκρέμισμα της οποίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί – εκδόθηκε έπειτα από κοινές δράσεις που πραγματοποιήσαν οι κάτοικοι σε συνεργασία με την Κοινότητα του χωριού. «Διοργανώσαμε πανηγύρια, μαζί και με τους πολιτιστικούς Συλλόγους, αλλά και έρανο για να συγκεντρώσουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε. Ιδιώτες προχώρησαν και σε δωρεές. Έτσι, μαζί και με την βοήθεια της Μητρόπολης, αλλά και του Δήμου, καταφέραμε να εκδώσουμε την άδεια», επεσήμανε ο πρόεδρος.

Μάλιστα, κατά τον κ. Φονιά, το κόστος κατεδάφισης της εκκλησίας ανήλθε σε 30.000 ευρώ.

«Έχασα το σπίτι μου, θα πληρώσω και την κατεδάφιση;»

Μέρες αγωνίας βιώνει και η πληγείσα οικογένεια, αφού από μέρα σε μέρα αναμένεται να λάβει την μηνυτήρια αναφορά.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει στο enikos.gr, η κόρη της ιδιοκτήτριας, «οι μηχανικοί, έπειτα από την αυτοψία που διενήργησαν, έκριναν ότι το σπίτι μας πρέπει να κατεδαφιστεί. Δεν έχουμε αντίρρηση αφού αυτό ορίζει ο νόμος. Αλλά γιατί θα πρέπει η οικογένεια μου με δικά της χρήματα να καλύψει τα έξοδα, όταν άλλοι πληγέντες του Δήμου Λαρισαίων δεν έχουν πληρώσει τίποτα. Ο Δήμος για εμάς δεν φρόντισε εγκαίρως να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα, όπου και είμαστε μια “ανάσα” πριν λάβουμε την μηνυτήρια αναφορά».

Όπως σχολίασε η ίδια στη συνέχεια, «σε άλλους Δήμους, όπως στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο, οι κατεδαφίσεις έγιναν με χρήματα που διέθεσε ο Δήμος. Σε εμάς δεν έγινε έτσι. Γνωρίζω όμως πως και σε άλλα χωριά υπάρχουν ακόμη ακατεδάφιστα σπίτια και ίσως έρθουν περισσότερες μηνύσεις. Ίσως, η οικογένεια μου να ήταν η αρχή. Απορώ όταν λάβω την μήνυση μαζί με το χρηματικό πρόστιμο, πού θα απευθυνθώ».

Αναμονή για κονδύλια

Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Αθανάσιος Μαμάκος, μιλώντας στο enikos.gr, υποστήριξε ότι έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις για τα κονδύλια και ότι «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις». Συγκεκριμένα, όπως είπε, «έχουμε καταθέσει τα αιτήματά μας για να πάρουμε κονδύλια και να καλύψουμε τα έξοδα. Μας εγκρίθηκε ένα ποσό, μικρότερο όμως από αυτό που ζητήσαμε. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει πιστωθεί κάποιο ποσό, αλλά είμαι βέβαιος πως σύντομα θα έχουμε νεότερα και εξελίξεις». 

Η «μαύρη μέρα»

Ο σεισμός, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην περιοχή του Τυρνάβου, στις 3 Μαρτίου 2021 και τοπική ώρα 12:16:10. Ως αποτέλεσμα είχε την απώλεια ενός ανθρώπου, τρεις ελαφρούς τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές σε ένα παλιό σχολείο, δύο εκκλησίες και πολλές κατοικίες στην Ελασσόνα, το Μεσοχώρι, το Δαμάσι, το Αμούρι, το Δομένικο, το Ζάρκο, και στη Λάρισα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στην αρχή ειπώθηκε ότι προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο είχε δώσει καταστροφικό σεισμό το 1892, ωστόσο, αργότερα, έγινε γνωστό ότι πρόκειται για ένα νέο, αχαρτογράφητο, άγνωστο μέχρι τo 2021, ρήγμα της περιοχής.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, που πέθανε, είχε απεγκλωβιστεί από το σπίτι του στο Μεσοχώρι, από όπου και δεν πρόλαβε να βγει λόγω κινητικών προβλημάτων. Τα προβλήματα υγείας επιδεινώθηκαν μετά τον απεγκλωβισμό του. Δύο άτομα τραυματίστηκαν όταν πήδηξαν από το κτίριο όπου βρίσκονταν.

Από τα 4.533 σπίτια τα 1.820 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, της Φαρκαδόνας και του Κιλελέρ. Επίσης, από τους 148 επαγγελματικούς χώρους που ελέγχθηκαν οι 49 κρίθηκαν ακατάλληλοι, όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν τα 66 από τις 132 αυτοψίες, ενώ σε 247 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 211 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Πηγή: enikos.gr (Αργύρης Ηλιάδης)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες