ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Βόμβα» στον Περιφερειακό – Μπάζα, κλαδιά και τόνοι από χώματα στην τάφρο του (φωτό)

Είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν, να χάνονται τα αυτοκίνητά τους και η γειτονιά τους να γεμίζει πέτρες, χώματα, μπάζα και λάσπες. Οι κάτοικοι στην οδό Απόλλωνος, λίγα μέτρα κάτω από την τάφρο του Περιφερειακού, εδώ και έναν χρόνο, μετά τις καταστροφές δεν μπορούν να ηρεμήσουν. Σε κάθε ψιλόβροχο τρέμει το φυλλοκάρδι τους και αισθάνονται αβοήθητοι καθώς ο Δήμος, που είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό της τάφρου, όχι μόνο δεν έχει προβεί στους απαραίτητους καθαρισμούς εδώ και έναν χρόνο, αλλά δεν τους απάντησε ούτε καν στην επιστολή που του κατέθεσαν.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Η καθημερινότητα για τους κατοίκους της οδού Απόλλωνος στη Ν. Δημητριάδα είναι δύσκολη. Είδαν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους από τον Elias και από εκείνη την ημέρα προσπαθούν να σταθούν πάλι στα πόδια τους και να ξεπεράσουν την καταστροφή και το σοκ που υπέστησαν. Έφτιαξαν τσιμεντένιους τοίχους για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, καθάρισαν την περιοχή και έκαναν ότι ήταν δυνατό για να οχυρωθούν.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον Δήμο Βόλου και την τάφρο κατά μήκος του περιφερειακού, η οποία είναι γεμάτη μπάζα, χώματα, πέτρες και αποτελεί μία «βόμβα» στα θεμέλια όλης της Ν. Δημητριάδας.
Κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν πέρυσι στην περιφέρεια για την τάφρο ζητώντας τον καθαρισμό της. Η περιφέρεια όμως τους απάντησε ότι αρμόδιος είναι ο Δήμος Βόλου.

Γι’ αυτό και στις 2 Νοεμβρίου 2023 έστειλαν επιστολή στον Δήμο Βόλου και έλαβαν και αριθμό πρωτοκόλλου. Μάταια όμως περίμεναν είτε μία έγγραφη απάντηση που θα τους ενημέρωνε τι εργασίες θα γίνουν ή τα μηχανήματα, για να ξεκινήσουν εργασίες. Έναν χρόνο μετά, δεν έχουν λάβει ούτε απάντηση, ούτε είχαν και μηχανήματα…

Η επιστολή των κατοίκων

Στην επιστολή τους οι κάτοικοι περιέγραφαν το τι είχε συμβεί και τι πρέπει να γίνει και ανέφεραν χαρακτηριστικά «στην τάφρο, που βρίσκεται πλησίον του περιφερειακού στα βόρεια προάστια του Βόλου, πάνω από το Κέντρο Αποκατάστασης «Κένταυρος» έχει δημιουργηθεί από τις πρώτες πλημμύρες ένα σημαντικό πρόβλημα.

Παρόλο την επί τόπου αυτοψία με παρουσία του Δημάρχου κ. Μπέου και την διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εκβάθυνση, όπως αναφέρθηκε, στέλνοντας μηχανήματα εγκαίρως, ώστε να μην πλημμυρίσει η Νέα Δημητριάδα και κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και καταστραφούν και άλλες περιουσίες δημοτών (σπίτια/ αυτοκίνητα), το μόνο μηχάνημα που ήρθε παραμονή της δεύτερης πλημμύρηας (26/9/2023) δεν κατάφερε να κάνει το προαπαιτούμενο.

Αποτέλεσμα να γίνει αυτό που προφητικά είχαμε αναφέρει παρουσία Δημάρχου.

Τώρα μετά από τη δεύτερη πλημμύρα, μετράμε ζημιές και προσπαθούμε να περάσουμε το ψυχολογικό σοκ, προσπαθώντας να θωρακίσουμε τα σπίτια μας γιατί οι δρόμοι γίνονται ποτάμια.

Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων και να πράξετε τα δέοντα ως δήμαρχος και να σκύψετε πάνω από το πρόβλημα ώστε και ο πολίτης να νιώσει και πάλι ασφαλής στο σπίτι του.

Πρέπει να καθαριστεί άμεσα η τάφρος που είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου και έχει να πλημμυρίσει από την δεκαετία του 50 και άντεξε στην πρώτη κακοκαιρία. Σας εφιστώ την προσοχή, που μετά από έναν μήνα δεν έγινε καμία ουσιώδης πρόοδος στον καθαρισμό της τάφρου. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Η εικόνα σήμερα

Δυστυχώς οι εργασίες καθαρισμού της τάφρου του Περιφερειακού, δεν έγιναν ποτέ. Κατά μήκος του περιφερειακού η τάφρος είναι γεμάτη μπάζα και χώματα και σε μια νεροποντή, πάλι οι κάτοικοι θα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα…

«Η περιοχή μας στον Daniel δεν πλημμύρισε γιατί η τάφρος ήταν ανοιχτή. Μετά, στη δεύτερη πλημμύρα την έκλεισαν και ήρθαν στα σπίτια μας ακόμη και βράχια. Εγώ έχασα δύο αυτοκίνητα στην δεύτερη πλημμύρα, σήκωσα τσιμεντένιο τοίχο στο σπίτι μου», είπε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής και ζητά να γίνουν επιτέλους οι καθαρισμοί, όπως εδώ και έναν χρόνο υποσχέθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος, για να μπορούν να κοιμηθούν ήρεμα και να μην επαναληφθούν τα περσινά.

Δείτε φωτογραφίες από το μήκος όλης της τάφρου:

Πηγή: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες