ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αυτά είναι τα έργα που προγραμματίζονται για τη Θεσσαλία – Τσιάρας: «Έργα που αλλάζουν την πορεία και το μέλλον της»

Έργα που θα αλλάξουν την πορεία και το μέλλον της Θεσσαλίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, τα έργα που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός, στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τον Daniel, από την παρουσίαση των παρεμβάσεων αποκατάστασης, τις αποζημιώσεις στον πρωτογενή τομέα και των έργων ανασυγκρότησης καταδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα, στο πλευρό των πληγέντων.

Τα στοιχεία της παρουσίασης του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα, ανά τομέα:

Ad hoc Πρόγραμμα χορήγησης ενισχύσεων για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο

Προϋπολογισμός: 260 εκατ. € σύμφωνα με την ΚΥΑ του προγράμματος (και με δυνατότητα υπέρβασης κατά 20% επί του προϋπολογισμού)

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 2024

Αμέσως μετά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων Daniel και  Elias, ο ΕΛΓΑ κινητοποίησε το σύνολο των δυνάμεων του, σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να επισπευτούν οι απαιτούμενες διαδικασίες  για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς το συντομότερο δυνατό.

Συγκεκριμένα:

  • Το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας ενισχύθηκε με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και με προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
  • Λειτούργησε αμέσως τηλεφωνικό κέντρο για την υποδοχή δηλώσεων ζημιάς και την παροχή πληροφοριών. Εξυπηρέτησε τους παραγωγούς σε 24ωρη βάση καθ’ όλο το διάστημα υποβολής δηλώσεων ζημιάς, το οποίο μετά από παρατάσεις έληξε στις 20/10/2023 για την Θεσσαλία και 25/10/2023 για την Στερεά Ελλάδα.
  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών, ενισχύθηκαν οι Ανταποκριτές του ΕΛΓΑ των  Δήμων  με προσωπικό του ΕΛΓΑ για την σύνταξη και παραλαβή των δηλώσεων ζημιάς.
  • Ταυτόχρονα, το γεωτεχνικό προσωπικό ξεκίνησε το έργο των εκτιμήσεων στο ζωικό κεφάλαιο και τον προσδιορισμό των ζημιών σε καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, γεωργοτεχνολογικό εξοπλισμό και έγγειο κεφάλαιο. Με την αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων από το σύστημα Copernicus , εντός μηνός είχε προσδιορίσει σε πρώτο επίπεδο τους δικαιούχους αποζημιώσεων, γεωργούς και κτηνοτρόφους.
  • Παράλληλα και εξαιτίας του γεγονότος πως, παρόλο που οι ζημιές ήταν ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές δεν επαρκούσαν  για την καταβολή των αποζημιώσεων στο ακέραιο, η Κυβέρνηση αποφάσισε την κάλυψη του συνόλου των αποζημιώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό, υποβλήθηκε στην Ε.Ε. ad hoc πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε σε σύντομο διάστημα και μάλιστα με ευνοϊκότερους  όρους από τους προβλεπόμενους στους Κανονισμούς Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής  και Ζωικού Κεφαλαίου από τον ΕΛ.Γ.Α. (π.χ. αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας)

Ad hoc Πρόγραμμα χορήγησης ενισχύσεων για ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο

Υπεβλήθησαν, τελικά, στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,  33.000 δηλώσεις ζημιάς για την καταστροφή φυτικής παραγωγής και 2.500 δηλώσεις ζημίας για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες είχαν σαν αποτέλεσμα να χορηγηθούν προκαταβολές ένα μήνα μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς και συγκεκριμένα:

Νοέμβριος 2023 => 123,5 εκ. €, Δεκέμβριος 2023 => 25 εκατ. €Φεβρουάριος 2024 => 5,2 εκατ. €, Μάρτιος 2024 => 0,9 εκατ . Σύνολο καταβληθεισών προκαταβολών 154,6 εκατ. €

Εκκαθάριση πορισμάτων εκτίμησης των ζημιών: 

  • Ιούλιος 2024 => 69,8 εκατ. €
  • ​Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. και οι Υπηρεσίες του Οργανισμού ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες και στις 26/09/2024πραγματοποιήθηκε εκκαθαριστική πληρωμή  πορισμάτων εκτίμησης ύψους 22 εκατ. € περίπου και αφορούσε κυρίως  εκκρεμότητες που υπήρχαν στην ΠΕ Λάρισας και λοιπές εκκρεμότητες στις υπόλοιπες περιοχές

Συνεπώς στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχουν καταβληθεί  245,5 εκατ. € και σε επίπεδο χώρας 292 εκατ. €

Πρόοδος υλοποίησης: Εντός 12 μηνών εξοφλήθηκε το 95% και πλέον των δικαιούχων σε όλες τις Π.Ε..

Εντός του Οκτωβρίου 2024, μετά από την εξέταση των αιτημάτων αναθεώρησης που υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

Η συνολική δαπάνη για το Ad Hoc Πρόγραμμα αναμένεται να ανέλθει στα 310 εκατ. €

Χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης από το γεωργικό αποθεματικό κρίσης

Προϋπολογισμός: ≈ 54,6 εκατ. €

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 2024

Ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού δόθηκε χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης  σε όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και δεν ήταν υπόχρεοι να ασφαλίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους στον ΕΛ.Γ.Α., κάνοντας χρήση του γεωργικού αποθεματικού κρίσης.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην ΠΕ Φθιώτιδας:

  • Στις 31.01.2024καταβλήθηκε χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης  συνολικού ποσού 13.835.387,26 € (αποθεματικό κρίσης 2023) σε 2749 δικαιούχους  που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια ανθέων και καλλωπιστικών, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων δασικών και καρποφόρων, μανιταριών,  στην εκτροφή χοίρων και πουλερικών, στην παραγωγή μελιού.
  • Στις 31.05.2024καταβλήθηκε χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης  συνολικού ποσού 40.773.985,1 € (αποθεματικό κρίσης 2024) σε 1682 δικαιούχους  που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια επιλέξιμων εκτάσεων στις παρακάρλιες περιοχές, στην καλλιέργεια ανθέων και καλλωπιστικών, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων δασικών και καρποφόρων, μανιταριών,  στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών και ίππων, στην παραγωγή μελιού.

Πρόοδος υλοποίησης: ολοκληρωμένο

Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της Αλιείας

Προϋπολογισμός: ≈ 2,7 εκατ. €

Πρόοδος υλοποίησης: θα ολοκληρωθεί έως 12/2024

Έχει χορηγηθεί κρατική ενίσχυση  ήσσονος σημασίας (de minimis)  συνολικού ποσού 976.558 ευρώ σε 427 συνολικά πλοιοκτήτες παράκτιων αλιευτικών σκαφών μόνιμων κατοίκων  της Περιφέρειας Θεσσαλίας και 13 σκαφών που έφεραν το αλ. εργαλείο γριγρί που βάσει στοιχείων δορυφορικού συστήματος βρίσκονταν σε περιοχές που επλήγησαν.

Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευθεί συμπληρωματική ΚΥΑ για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδαςσυνολικού προϋπολογισμού 1.662.000 ευρώ για 522 αλιευτικά σκάφη παράκτια, αλλά και γριγρί και μηχανότρατες που βάσει δορυφορικού συστήματος ή βεβαίωσης λιμενικής αρχής βρίσκονταν στις περιοχές που είχαν πληγεί

Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου 2023-2025

Προϋπολογισμός: ≈ 82 εκατ. €/έτος σε επίπεδο χώρας

Πρόοδος υλοποίησης:  έως τέλος του έτους εξόφληση της επιστροφής του ειδικού φόρου για το έτος 2024

Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα που τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το έτος 2023 έλαβαν επιστροφή  38.627  επαγγελματίες αγρότες  και για το έτος 2024 έλαβαν προκαταβολή  το 50% της επιστροφής 39.800 επαγγελματίες αγρότες

Δράσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Με στόχο την έγκαιρη και συνεχή υποστήριξη των παραγωγών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα, σε όσα απ΄ αυτά διαπιστώθηκε πρόβλημα, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου, αξιοποιώντας τις προτάσεις του εξειδικευμένου επιστημονικού ινστιτούτου που διαθέτει.

Συγκεκριμένα έγιναν:

α) Επιτόπιες επισκέψεις και αρχική μακροσκοπική εκτίμηση της έκτασης των ζημιών,

β) Συμβουλευτική υποστήριξη για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν,

γ) Από το κινητό εδαφολογικό/υδρολογικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, ελήφθησαν και αναλύθηκαν εργαστηριακά περισσότερα από 1.100 δείγματα εδάφους και αρδευτικού νερού.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ πραγματοποίησε επόπτευση, μετρήσεις και δειγματοληψίες θαλασσινού νερού και ιζήματος, με έμφαση στις ακτές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες.

Λοιπές δράσεις και ενέργειες

  • Δόθηκε παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των δικαιούχων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπέλου.
  • Για την Αγιά, δόθηκε η δυνατότητα στους πληγέντες παραγωγούς ακτινιδίου να συγκομίσουν πρώιμα.
  • Για το 2024 ανεστάλη η υποχρέωση καταβολής εισφοράς κρέατος και γάλακτος προς τον ΕΛΓΟ για τους πληγέντες.
  • Με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, ρυθμίστηκαν οι οφειλές για το αγροτικό ρεύμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επταετή ρύθμιση με τα δύο πρώτα χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και τα πέντε επόμενα με μηδενικό επιτόκιο ρύθμιση των οφειλών για το αγροτικό ρεύμα.
  • ​• Μείωση ηλεκτρικού αγροτικού ρεύματος με τιμές που ξεκινούν από 0,093 ευρώ η κιλοβατώρα.
  • ​• Δόθηκαν παρεκκλίσεις για το τομεακό της μελισσοκομίας και του μέτρου βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας σε 7009 δικαιούχους οι οποίοι έλαβαν 33.725.404 εκατομμύρια ευρώ
  • ​• Τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τα Σχέδια Βελτίωσης, για τους Νέους Γεωργούς και για τα τοπικά προγράμματα LEADER ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιλεξιμότητας οι πληγέντες δικαιούχοι

Αποκατάσταση ζημιών υφιστάμενων εγγειοβελτιωτικών έργων ΤΟΕΒ

Προϋπολογισμός: ≈10,1 εκατ. €

Πρόοδος υλοποίησης: ολοκληρωμένο

Οι ζημιές που υπέστησαν τα υφιστάμενα εγγειοβελτιωτικά έργα (αντλιοστάσια αρδευτικά και αποστραγγιστικά, αρδευτικό δίκτυο, αγροτικό οδικό δίκτυο, αρδευτικές γεωτρήσεις, αρδευτικούς ταμιευτήρες, θυροφράγματα και χωμάτινα φράγματα, αποστραγγιστικοί τάφροι, αναχώματα, κ.λπ.). ήταν εκτεταμένες και το κόστος αποκατάστασής τους υπερέβαινε τις δυνατότητες κάλυψης από τους ωφελούμενους – μέλη των φορέων διαχείρισης Ο.Ε.Β, καθώς το ύψος της δαπάνης ήταν υψηλό και πολλαπλάσιο του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού συντήρησης των έργων κάθε Οργανισμού. Μετά από σχετικά αιτήματα των Ο.Ε.Β. και εισήγηση του ΥΠΑΑΤ προς το Κεντρικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εγγειοβελτιωτικών Έργων, εγκρίθηκαν και μεταβιβάστηκαν οι διαθέσιμες πιστώσεις ποσών ύψους, εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ (150.000,00€) καθώς και εννέα εκατομμυρίων οκτακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ (9.980.000,00€) από τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των οικ. ετών 2023 και 2024, για την αποκατάσταση των ζημιών. Τα ανωτέρω ποσά μεταβιβάστηκαν στους Ο.Ε.Β., τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιούνιο του 2024, ως συμμετοχή του Δημοσίου για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα υφιστάμενα εγγειοβελτιωτικά έργα ευθύνης τους.

Σχέδια Βελτίωσης

Προϋπολογισμός: ≈ 36,5 εκατ. €

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: Οι Περιφέρειες ΑΜΘ, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μπορούν να περάσουν ως ανειλημμένες στο ΣΣ ΚΑΠ και άρα δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη ολοκλήρωσης. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά έως τώρα, μπορούν να λάβουν ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης έως 31.12.2025 και όσοι έχουν εγκριθεί σε αυτές πρέπει να υποβάλουν αίτημα πληρωμής έως 15.10.2025

Εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης, όλοι οι επιλαχόντες της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν επιπλέον 322 δικαιούχοι με 17.685.303 ευρώ, ενώ με τις αρχικές πιστώσεις καλύπτονταν 274 δικαιούχοι με 18.760.000 ευρώ. Άρα, συνολικά εγκρίνονται 598 δικαιούχοι με 36.445.303 ευρώ. Επιπλέον, τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιλεξιμότητας οι πληγέντες δικαιούχοι.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις και οι δικαιούχοι προχωρούν στην υλοποίηση και συγκεκριμένα 11 εκκαθαρισμένα αιτήματα πληρωμής, δημόσια δαπάνη 370.000 ευρώ, 42 αιτήματα πληρωμής που έχουν υποβληθεί και είναι σε διάφορα στάδια αξιολόγησής τους (1,6 εκ. ευρώ) και περίπου 15 αιτήματα πληρωμής σε στάδιο επεξεργασίας από τους μελετητές (0,5 εκ. ευρώ).

Πρόοδος υλοποίησης: 1% απορρόφηση και έως τέλος του έτους μπορεί να ανέλθει στο 10%

Νέο πρόγραμμα απονιτροποίησης

Προϋπολογισμός: 150 εκατ. € (+ 53 εκατ.  υπερδέσμευση)

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: σε 2 έτη

Προβλέφθηκε η ενεργοποίηση δύο προγραμμάτων για την απονιτροποίηση ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ένα με νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Β. Φθιώτιδας και Έβρου, ύψους 100 εκατ. ευρώ με διετή διάρκεια και το άλλο με παράταση της υφιστάμενης πρόσκλησης για ένα έτος, με εφαρμογή σε όλη τη χώρα, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Αφορά τους παραγωγούς των ευπρόσβλητων στη νιτρορύπανση ζωνών της Δυτικής – Ανατολικής Θεσσαλίας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Δομοκού της Φθιώτιδας), του Αλμυρού Μαγνησίας, του Νότιου τμήματος του ποταμού Έβρου, του Βόρειου τμήματος του ποταμού Έβρου και των περιοχών ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας που είχαν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές των Daniel και Elias. Επισημαίνεται ότι οι προηγούμενες προσκλήσεις της δράσης αυτής αφορούσαν όλες τις περιοχές της χώρας που είναι ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση, αλλά η τελευταία 6ηπρόσκληση σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους παραγωγούς των επιλέξιμων πλημμυροπαθών περιοχών.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ανά εκτάριο (Ha) ενταγμένης έκτασης, προκειμένου να αποζημιώσει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν και οι οποίες αντιστοιχούν σε τρεις κατηγορίες πρακτικών οι οποίες εφαρμόζονται σε αρδευόμενα αγροτεμάχια:

Ειδική Δέσμευση Α, για αροτραίες καλλιέργειες: θέση σε αγρανάπαυση του 30% τουλάχιστον της ενταγμένης έκτασης

Ειδική Δέσμευση Β, για αροτραίες καλλιέργειες: εφαρμογή ξηρικής αμειψισποράς στο 30% τουλάχιστον της ενταγμένης έκτασης και μέχρι 90%

Δέσμευση Γ, για δενδρώδεις καλλιέργειες εφαρμογή χλωράς λίπανσης, στον υποόροφο των δενδρώνων, στο 20% τουλάχιστον της ενταγμένης έκτασης

Πρόοδος υλοποίησης: Έχουν ήδη εκδοθεί το θεσμικό πλαίσιο και οι προσκλήσεις και για τα δύο προγράμματα από την αρμόδια Δνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του ΥΠΑΑΤ. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι εντάξεις των δικαιούχων και μάλιστα στη νέα πρόσκληση ύψους 100 εκ. € πραγματοποιήθηκε υπερδέσμευση επιπλέον πόρων της τάξης των 53 εκ. € για την ικανοποίηση του συνόλου της ζήτησης που εκδηλώθηκε (11.904 δικαιούχοι).

➢ Συνεπώς οι διαθέσιμοι πόροι για τα δύο προγράμματα ανέρχονται πλέον στα 203 εκ. €.

Μέτρο 5.2  ΠΑΑ 2014-2022

Επενδύσεις αποκατάστασης ζημιών

Προϋπολογισμός: 45 εκατ. €

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 12/2025 με πιθανότητα παράτασης

Στο υφιστάμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, στη βάση των διαθέσιμων πόρων και σε συνέχεια συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Ε.Ε., έχει προβλεφθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας στη Θεσσαλία και τον Έβρο το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές).

Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ.

Η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου αφορά στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και χρηματοδότηση αποκατάστασης ζημιών σε σταβλικές εγκαταστάσεις για τις περιοχές που επλήγησαν από το φαινόμενο DANIEL και τις καταστροφικές πλημμύρες.

Το θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου (Υπουργική απόφαση και πρόσκληση) έχει εκδοθεί και η υποβολής αιτήσεων στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται από τις 07/03/2024 έως 31/10/2024 (μετά από χορήγηση σχετικών παρατάσεων).

Ο ΕΛΓΑ, κατόπιν συνεργασίας με την Υπηρεσία μας, έχει προετοιμάσει και αναρτήσει συχνές ερωταπαντήσεις που αφορούν στην υλοποίηση του Μέτρου. Επίσης, εξετάζονται από τον ΕΛΓΑ παρατηρήσεις και αιτήματα ενδιαφερομένων που αφορούν μεταξύ άλλων και την διευκόλυνση των δικαιούχων του Μέτρου στην υλοποίηση των επενδύσεων μέσα από τη χορήγηση δανεισμού έναντι επιχορήγησης («πρόσθετη πράξη» όπως αποκαλείται στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης).

Πρόοδος υλοποίησης: Στάδιο υποβολής αιτήσεων (Μέχρι 23/9/2024: 127 από Θεσσαλία, 3 από Φθιώτιδα και 6 από Έβρο)

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ (Τ.Ο.Ε.Β.) ΤΑΥΡΩΠΟΥ» μέσω  ΣΔΙΤ

Προϋπολογισμός: 105.400.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και παράλληλη χρηματοδότηση 34.200.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (ήτοι συνολικά 139.600.000€).

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 30 μήνες από την υπογραφή της σύμπραξης

Η Σύμβαση αφορά  τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του νέου σωληνωτού κλειστού αρδευτικού δικτύου, που θα εξυπηρετεί συνολικά έκταση 115.000 στρεμμάτων, και αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο).

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής:

  • του κεντρικού προσαγωγού, του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου (δίκτυα διανομής), συνολικού μήκους 116 χλμ περίπου
  • του τριτεύοντος δικτύου, συνολικού μήκους 685 χλμ περίπου
  • των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος,
  • των επεμβάσεων που θα κριθούν απαραίτητες για τη βελτίωση/αναβάθμιση των έργων υδροληψίας συμπεριλαμβανομένης κατάλληλης διάταξης απομάκρυνσης εσχαρισμάτων στην είσοδο του δικτύου.

Το Α΄ τμήμα του Έργου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των τριτευόντων δικτύων που αναπτύσσονται σε 12 από τους 24 αρδευτικούς τομείς και αποτελούνται από 39 υποδίκτυα από το σύνολο των 81 υποδικτύων θα παραδοθούν ολοκληρωμένα και λειτουργικά σε περίοδο 16 έως 18 μηνών ενώ το σύνολο του Έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 30 μηνών.

Πρόοδος υλοποίησηςΤην 20/9/2024 υποβλήθηκε, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, δεσμευτική προσφορά από τον οικονομικό φορέα Ένωση ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ και η αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη.

«ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΕΙΑΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ-ΟΡΦΑΝΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» μέσω ΣΔΙΤ

Προϋπολογισμός: 107,2 εκατ. € (πλέον ΦΠΑ), σε όρους καθαρής παρούσας αξίας και παράλληλη χρηματοδότηση 24. 044.507,40 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (ήτοι συνολικά 131.244.507,40€).

Εκτιμώμενη ολοκλήρωση: Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από την υπογραφή

Η Σύμβαση αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία, σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας.

Τα δίκτυα θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση 67.780 στρεμμάτων.

Το Έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 11 αυτόνομων δικτύων που θα αρδεύονται από 97 υφιστάμενες γεωτρήσεις μέχρι τις υδροληψίες.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την κατασκευή:

  • ​➢προσαγωγών από υφιστάμενες γεωτρήσεις μέχρι δεξαμενές μήκους ~82 χλμ
  • ​➢11 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης (7.000 μ³ ~ 11.500 μ³)
  • ​➢11 αντλιοστάσια (52 αντλίες)
  • ​➢αρδευτικό δίκτυο από τα αντλιοστάσια μέχρι τις υδροληψίες μήκους ~325 χλμ
  • ​➢1712 καινούργιες υδροληψίες (~40 στρέμματα ανά υδροληψία).

Τα παραπάνω δίκτυα είναι αυτόνομα και λειτουργικά δεδομένου ότι τροφοδοτούνται από συγκεκριμένες υφιστάμενες γεωτρήσεις που θα εκσυγχρονιστούν. Το Α΄ τμήμα του Έργου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των πέντε (5) αυτόνομων αρδευτικών δικτύων που θα παραδοθούν ολοκληρωμένα και λειτουργικά σε περίοδο 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του Έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του Έργου.

Πρόοδος υλοποίησης: Την 24/9/2024 υποβλήθηκαν, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, δύο (2) δεσμευτικές προσφορές από τους οικονομικούς φορείς (1) την Ένωση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και (2) την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Κατασκευή Ταμιευτήρων

Σε ό,τι αφορά στον γενικότερο προγραμματισμό δράσεων ανασυγκρότησης στην περιοχή της Θεσσαλίας, σας ενημερώνουμε ότι για την ενίσχυση της γεωργικής δραστηριότητας με ταυτόχρονη συγκράτηση χειμερινών πλημμυρικών παροχών ρεμάτων στην ΠΕ. Λάρισας, το Υπ.Α.Α.Τ. χρηματοδοτεί  2 έργα  ταμίευσης νερού:

  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ-ΛΙΒΑΔΟΤΟΠΟΣ” Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ με συνολικό προϋπολογισμό 21.789,974,30€.

Την 01/06/2024 υπογράφτηκε σύμβαση ύψους 15.250.826,56 € (με Φ.Π.Α.) με την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ «INTΕΡΚΑΤ Α.Ε».

Το έργο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

 2)    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ-ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ”ΛΙΒΑΔΟΤΟΠΟΣ” με συνολικό προϋπολογισμό 11.504.564,65 € – αναμένεται η συμβασιοποίησή του μέχρι το τέλος του έτους.

Μεγάλα αρδευτικά έργα

Μέσω της Δράσης 4.3.1 του ΠΑΑ 2014-2022 θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία αφορούν βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών,  χρήση ανακυκλωμένου  νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις και συγκεκριμένα:

  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Α΄ ΦΑΣΗ : Έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο. Σε εξέλιξη η υλοποίηση (Προϋπολογισμός: 10,8 εκατ. €, Πληρωμές: 4 εκατ. €)

 2)   ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ : Εκδόθηκε η προέγκριση σχεδίου σύμβασης, σε διαδικασία η υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού με τον οικονομικό φορέα. (Προϋπολογισμός: 13,1 εκατ. €)

3)   ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ Τ.Ο.Ε.Β ΣΕΛΛΑΝΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Προς ανάθεση η εκπόνηση οριστικής μελέτης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την κατασκευή του έργου (Προϋπολογισμός: 4,3 εκατ. €)

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες