ΛΑΡΙΣΑ

Καπετάνος με Τσιάρα στο ΥΠΑΑΤ: Τα μη καλλιεργήσιμα χωράφια λόγω Daniel, τα μήλα Αγιάς και οι αποζημιώσεις για την πανώλη, στο τραπέζι των συζητήσεων

Ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, όπου συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα εξής θέματα:

1. Αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την πανώλη:

Ο Χρήστος Καπετάνος ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη, με στόχο την άμεση ανακούφισή τους και την προστασία αφενός του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε , αφετέρου δε την αποκατάσταση του απολεσθέντος εισοδήματος στο βαθμό που είναι εφικτό βάσει τιμολογίων.

Η απάντηση του υπουργού στο αίτημα του κ. Καπετάνου, μετά και τις επισκέψεις στις πληγείσες μονάδες των κτηνοτρόφων, ήταν ότι θα υπάρξει σύντομο χρονοδιάγραμμα πληρωμών που θα είναι πολύ ικανοποιητικό.

2. Αποζημίωση για τα μήλα Αγιάς και τη φαιά σήψη στα κάστανα: Έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη στήριξης των παραγωγών μήλων της Αγιάς που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη, καθώς και των καστανοπαραγωγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τη φαιά σήψη.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των παραγωγών.

3. Αποζημίωση για τα ακτινίδια: Συζητήθηκαν επίσης οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες ακτινιδίων ειδικά στην περιοχή Ομολίου και Στομίου, με τον Βουλευτή Λάρισας να ζητά ενέργειες για την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν.

4. Εκπόνηση προγράμματος για τα ακαλλιέργητα χωράφια λόγω της κακοκαιρίας Daniel:

Τέθηκε από τον κ. Καπετάνο στην συνάντηση με τον υπουργό και το ζήτημα των χωραφιών που έμειναν ακαλλιέργητα λόγω των καταστροφών από την κακοκαιρία Daniel, καθώς και των δένδρων που εκριζώθηκαν ή είχαν τεράστια απώλεια παραγωγής.

Ο Χρήστος Καπετάνος ζήτησε τη δημιουργία ειδικού προγράμματος για την αποκατάσταση των πληγεισών καλλιεργειών και την οικονομική στήριξη των αγροτών.

Ο Υπουργός κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε τον Βουλευτή ότι οι αποζημιώσεις του ΥΠΑΑΤ κατεβλήθησαν χτες και απομένει το ζωικό κεφάλαιο που σύντομα θα δοθεί και η εξόφληση, για να στηριχτούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Ο Βουλευτής Χρήστος Καπετάνος μετά την συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Τσιάρα έκανε δηλώσεις:

”Ευχαριστώ τον Κώστα Τσιάρα για τα ευήκοα ώτα στα προβλήματα των αγροτών της Λάρισας.

Δόθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά στους αγρότες μας μετά την καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου από τον ΕΛΓΑ.

Η πανώλη και η αμεσότητα των αποζημιώσεων που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους μας, όπως με ενημέρωσε ο κ. Τσιάρας, είναι πρώτιστο θέμα για την κυβέρνηση.

Τα μήλα Αγιάς, τα ακτινίδια και τα κάστανα με την φαιά σήψη, είναι προϊόντα που χρήζουν βοήθειας και θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου και τις προσπάθειες για τις καλλιέργειες αυτές.

Έθεσα τέλος στον υπουργό, το θέμα της εκπόνησης ενός νέου προγράμματος για τα μη καλλιεργήσιμα λόγω Daniel χωράφια ή δένδρα και ευελπιστώ με την ευρωπαϊκή βοήθεια να πετύχουμε καλά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει, θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα στους παραγωγούς του νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας για την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων τους.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες