ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πολλές οι αλησμόνητες στιγμές στις «Ημέρες Παπαδιαμάντη» στη Σκιάθο (φωτο)

Ολοκληρώθηκαν στη Σκιάθο την  Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, με μεγάλη επιτυχία οι Ημέρες Παπαδιαμάντη 2024. Στις εκδηλώσεις, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου, πήραν μέρος διακεκριμένοι συγγραφείς, στοχαστές, καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Τη διεύθυνση του προγράμματος είχε ο Κώστας Κουτσουρέλης.

Πολλές οι αλησμόνητες στιγμές. Ο συγκινητικός έπαινος που εκφώνησε ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, δημιουργός των ιστορικών Εκδόσεων Δόμος, για τον Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, συναγωνιστή του στον άθλο των Απάντων του Σκιαθίτη συγγραφέα, κατά την τελετή απονομής του νεοσύστατου Βραβείου Παπαδιαμάντη. Η λαμπρή σειρά των πορτραίτων του κυρ Αλέξανδρου, που δείγματά τους παρουσίασε ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος για πρώτη φορά στο κοινό. Ο παθιασμένος διάλογος των συνέδρων για το ζήτημα της γλώσσας του Παπαδιαμάντη και για το πόσο κατανοητή μάς είναι αυτή σήμερα. Η ανάγνωση των διηγημάτων και των ποιημάτων που έγραψαν ειδικά για τις εκδηλώσεις γνωστοί πεζογράφοι και νέοι Σκιαθίτες ποιητές.

Και ακόμη, οι ενδιαφέρουσες συνεδρίες στο Μπούρτζι, οι ζωηρές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, οι ξεναγήσεις στο Κάστρο και τη Μονή Ευαγγελισμού, τα τραγούδια του Ορφέα Περίδη στη συναυλία που έκλεισε την εναρκτήρια τελετή – και βεβαίως το κοινό που ήταν πολυάριθμο και ενθουσιώδες όλες τις μέρες.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, οι φετινές Ημέρες Παπαδιαμάντη σηματοδοτούν το ξεκίνημα ενός νέου θεσμού, που φιλοδοξεί να κάνει τη Σκιάθο κάθε φθινόπωρο σημείο συνάντησης και εστία δημιουργίας όχι μόνο των φίλων και των μελετητών του Παπαδιαμάντη, αλλά ευρύτερα των γραμμάτων και των τεχνών.

Στη διάρκεια των Ημερών ο κ. Κουρέτας απένειμε στον φιλόλογο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο το νεοσύστατο Βραβείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,  για τη θεμελιώδη συνεισφορά του στις Παπαδιαμαντικές σπουδές και ανακοίνωσε την πρόθεση της Περιφέρειας να ενισχύσει την νέα έκδοση των Απάντων του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα.

Δείτε φωτογραφίες:

Οι σύνεδροι με αλφαβητική σειρά:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΤΟΥΡΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΓΚΑΝΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

ΜΠΡΙΚΕΝΑ ΓΚΙΣΤΟ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΟΥΝΕΛΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΥΜΑΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ

ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΣΜΕΤΗ
ΗΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ

ΘΕΩΝΗ ΚΟΤΙΝΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ Δ. ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

ΗΡΩ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΜΤΣΙΟΣ

ΝIΚΟΣ Γ. ΞΥΔΑΚΗΣ

ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΣΟΛΔΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΣΥΜΕΩΝ ΓΡ. ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΥ

ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΒΑΚΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες