ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τσιάρας από Λάρισα: «Είμαστε εδώ για να κλείσουμε τα κεφάλαια Daniel και πανώλη» – Πού κατευθύνονται τα νέα μέτρα, ποια η προτεραιότητα της Κυβέρνησης (φωτό – βίντεο)

Σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

«Έναν περίπου χρόνο μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε έναν απολογισμό όλων όσων έχουν γίνει και όλων αυτών που σχεδιάζονται σε επίπεδο Θεσσαλίας» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας σε δηλώσεις του πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, με θέμα «Από την Αποκατάσταση στην Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας» γνωστοποιώντας πως σύντομα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ελάφρυνσης αναφορικά με τις αποζημιώσεις των θανατωθέντων απ’ την πανώλη ζώων. Ακόμη, δεσμεύτηκε για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη από τον Daniel μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και υπογράμμισε την προτεραιότητα της Κυβέρνησης για σχεδιασμό ενός κεφαλαίου που θα συμβάλει στη διαχείριση και επάρκεια του αρδευτικού νερού στον Θεσσαλικό κάμπο.

«Στις αρχές του μήνα, στην Περιφέρεια, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και με σαφή λόγο έδειξε ότι η Θεσσαλία είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτείας. Και βεβαίως όλα αυτά είναι ζητήματα, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εξελίσσονται όχι μόνο σε επίπεδο ανακούφισης όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον Daniel αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού έργων που θα αλλάξουν κυριολεκτικά την μοίρα της Θεσσαλίας. Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε στις τοπικές κοινωνίες τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, να παρουσιάσουμε το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, να απαντήσουμε σε θέματα που αποτέλεσαν ένα μεγάλο ερωτηματικό για διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες, αλλά κυρίως να δείξουμε την σταθερή πολιτική βούληση να παράξουμε αυτό το έργο που χρειάζεται η Περιφέρεια της Θεσσαλίας, να δώσουμε ανάσα κι αισιοδοξία σε όλους τους πολίτες της. Αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Δυστυχώς μετά τον Ντάνιελ υπήρξε μεγάλη κρίση που αφορούσε σε μια ζωονόσο, την πανώλη, η οποία δημιούργησε τεράστιο ζήτημα σε κτηνοτροφικές μονάδες. Έρχεται και η στιγμή που θα εξαγγείλουμε τα μέτρα με τα οποία θα ανακουφίσουμε τον παραγωγικό κτηνοτροφικό κόσμο και θα δώσουμε μια εντελώς διαφορετική προοπτική στη δική του προσπάθεια και πορεία. Θα ανακοινώσουμε μέτρα που αφορούν τις αποζημιώσεις των θανατοθέντων ζώων και βεβαίως αυτά που πρόκειται να παρθούν από δω και πέρα για τον κτηνοτροφικό κόσμο της Θεσσαλίας και της Ελλάδος που έχει πληγεί από την πανώλη» είπε συγκεκριμένα.

Όπως συμπλήρωσε «αυτή τη στιγμή ο ΕΛΓΑ έχει εκπονήσει το μεγαλύτερο ίσως πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί ποτέ στη χώρα. Ένα πρόγραμμα περίπου 310 εκατομμυρίων ευρώ όσον αφορά στις αποζημιώσεις του Daniel. Καταλαβαίνετε ότι η ελληνική πολιτεία δε βρέθηκε ποτέ σε αντίστοιχη θέση και ο ΕΛΓΑ ποτέ δεν πλήρωσε ένα τόσο μεγάλο ποσό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

«Η δέσμευση που υπάρχει είναι πως μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, μιας που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ο έλεγχος πολλών ενστάσεων που είχαν κατατεθεί, θα είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε και για το ζωικό κεφάλαιο που αφορά στον Ντάνιελ, και βεβαίως να εξειδικεύσουμε τα μέτρα που αφορούν στο πρόγραμμα 5.2 για την αναβίωση του ζωικού κεφαλαίου. Είμαστε εδώ και για να κλείσουμε το κεφάλαιο του Daniel και το κεφάλαιο της πανώλης, αλλά κυρίως να παρουσιάσουμε τα πολλά και μεγάλα έργα στην περιφέρεια. Έργα αρδευτικά, φράγματα, δίκτυα. Είμαστε μπροστά σε πολύ θετικές εξελίξεις στην Θεσσαλία, μιας και ο Ντάνιελ «αποτέλεσε» την αφορμή ενός συνολικού επανασχεδιασμού που αφορά στην επιβίωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε»συνέχισε.

Τέλος, επεσήμανε πως βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός ενός κεφαλαίου που αφορά στη διαχείριση και επάρκεια του αρδευτικού νερού.

Στα 250 ευρώ το ανώτατο ποσό η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με την Ομοσπονδία Αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 ευρώ ανεβαίνει στα 250 και στα 500 για τα αρσενικά. Παράλληλα, θα υπάρξει και πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας λόγω της πανώλης και της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 44.000 ζώα.

Δείτε φωτογραφίες: 

Νικόλας Σελητσιανιώτης

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες