ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Οι Λαρισαίοι το… έριξαν στις “περίεργες” ξένες γλώσσες – Ποιες κάνουν θραύση στη Λάρισα και γιατί

Θα μαθαίνατε ποτέ μία λιγότερο συνηθισμένη ξένη γλώσσα, κάποια ίσως εκτός των ορίων της Ευρώπης; Για πολλούς Λαρισαίους αυτή είναι μια πραγματικότητα, καθώς, όπως αναφέρει στο onlarissa.gr ο καθηγητής ξένων γλωσσών και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, κ. Κωνσταντίνος Χατζηστεργίου, τόσο ενήλικες όσο και παιδιά επιλέγουν γλώσσες όπως τα κινεζικά, τα ιαπωνικά, τα αλβανικά και τα αραβικά και μας εξηγεί τους λόγους.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηστεργίου, ορισμένες από τις «λιγότερο δημοφιλείς» γλώσσες, γλώσσες δηλαδή εκτός των κλασικών ευρωπαϊκών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά), τις οποίες επιλέγουν αρκετά οι Λαρισαίοι είναι τα σουηδικά, τα αραβικά, τα κινέζικα και τα ιαπωνικά. «Περισσότερο θα έλεγα υπάρχει μια μεγαλύτερη ζήτηση στα ιαπωνικά, λόγω των anime και στα αραβικά», αναφέρει.

«Υπάρχει επίσης ζήτηση σε γλώσσες που μαθαίνουν λόγω του τουρισμού». Σημαντικό ρόλο, μας εξηγεί, παίζει ακόμα η αναζήτηση εργασίας και οι εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. «Κάποιος που θέλει να πάει στο εξωτερικό και χρειάζεται να επικοινωνήσει, να έχει εμπορικές σχέσεις ή να πάει για να βρει δουλειά, θα χρειαστεί να μάθει τη γλώσσα». Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα γλώσσες από γείτονες χώρες, όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Σερβία, αποτελούν αρκετά δημοφιλείς επιλογές, καθώς πολλοί είναι οι Έλληνες και δη οι Λαρισαίοι που συνεργάζονται με επιχειρήσεις που εδρεύουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

AppleMark

Ταυτόχρονα, γλώσσες όπως τα αλβανικά, διδάσκονται επίσης, όχι μόνο σε παιδιά μεταναστών που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους, αλλά και επειδή, μαζί με τα αραβικά, έχουν ενταχθεί τα τελευταία τρία χρόνια στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ. «Είναι επομένως μεγάλα τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά τα οποία είτε μιλούν ήδη τη γλώσσα από το σπίτι, είτε κάνουν μαθήματα για να πάρουν την πιστοποίηση, η οποία έχει την ίδια αναγνώριση όπως το proficiency ή το lower στα αγγλικά», σχολιάζει ο κ. Χατζηστεργίου.

Όπως περιγράφει έπειτα, οι περισσότεροι από τους μαθητές φτάνουν την εκμάθηση της γλώσσας τους σε τελικό επίπεδο. «Όποιος την ξεκινά από περιέργεια, κάποια στιγμή μάλλον θα τη σταματήσει», προσθέτει. «Κάποιος όμως που πρέπει οπωσδήποτε να τη μάθει, γιατί πρόκειται ας πούμε να εγκατασταθεί στο εξωτερικό, θα συνεχίσει μέχρι τέλους».

Υπάρχει λοιπόν κάποια ιδιαίτερη γλώσσα που, λόγω της πολύπλοκης γραμματικής της, του λεξιλογίου της ή απλώς λόγω της τεράστιας διαφοράς της με την ελληνική, δυσκολεύει περισσότερο τους ενδιαφερόμενους, τόσο που να σταματούν τα μαθήματά της; «Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα», μας απαντά ο κ. Χατζηστεργίου. «Όποιος θέλει, μπορεί. Κάποιος που έχει την ανάγκη να μάθει, θα στρωθεί για να μάθει, γιατί θα του είναι απαραίτητο».

Ζωή Μπουρουτζή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες