ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το αγαπημένο καλλυντικό που έκανε θραύση πριν πολλές δεκαετίες στις κυρίες της καλής κοινωνίας της Λάρισας και το ιστορικό φαρμακείο (φωτο)

Το περιλάλητο φαρμακείο του Αστεριάδη, είναι καλά χαραγμένο στις μνήμες των παλιών Λαρισαίων, ενώ η φήμη του είχε ξεπεράσει τα στενά όρια της πόλης πολλές δεκαετίες πριν.

Είχε έρθει κατευθείαν από τη Βιέννη το 1870 με όλη την επίπλωση και τον απαραίτητο εξοπλισμό του. Ο Κωνσταντίνος Αστεριάδης ως εμπειρικός φαρμακοποιός, αποκτά και επίσημα το 1882 την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος που του επιτρέπει να εργάζεται πλέον νόμιμα, συνέχεια του φαρμακοπωλείου που διατηρούσε ο θείος του Αναστάσιος Αστεριάδης από το 1870.
Μια λιτή και νεοκλασική επίπλωση, ο πάγκος εκτέλεσης συνταγών, η ταμειακή μηχανή, ξύλινες προθήκες, ζυγαριές, αλλά και διάφορα φαρμακευτικά αντικείμενα, εκτίθενται ζωντανεύοντας κυριολεκτικά μια άλλη ρομαντική εποχή. Το φαρμακείο λειτουργούσε κανονικά στη Λάρισα στην οδό Κύπρου μέχρι και το 1997, όπου και σταμάτησε η λειτουργία του με την επωνυμία Βλαχοστέργιου (από το 1959). Ακολούθησε η κατεδάφιση του κτιρίου και στη θέση του υψώθηκε μια πολυώροφη πολυκατοικία.

Μάλιστα σήμερα ολόκληρο το φαρμακείο εκτίθεται ως μουσειακό έκθεμα στο Λαογραφικό και ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Στο εν λόγω φαρμακείο πωλούταν ένα συγκεκριμένο καλλυντικό που έφερνε μάλιστα την επωνυμία του ίδιου του φαρμακείου και το οποίο έκανε θραύση ανάμεσα στις κυρίες της τότε «καλής κοινωνίας» της Λάρισας. Η κρέμα Αστεριάδη είχε γίνει απαραίτητη στις κυρίες και δεν έλειπε από καμία τουαλέτα υπνοδωματίου. Ήταν κάτι σαν το… μπότοξ της εποχής.

Τα συστατικά του διατηρούσαν τις κυρίες φρέσκες και λαμπερές με αποτέλεσμα να είχε γίνει ανάρπαστο. Ακόμη και σήμερα στις παρέες περιποιημένων ηλικιωμένων Λαρισαίων κυριών αποτελεί θέμα συζήτησης η συγκεκριμένη κρέμα που τότε όπως λένε… έκανε θαύματα!

ΑΘ.Π. 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες