ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος με παραγωγούς Σκοπιάς: Με φειδώ τα φωτοβολταϊκά σε γεωργικές εκτάσεις – Να εξετάσουμε τις επιπτώσεις σε πρωτογενή παραγωγή και περιβάλλον

«Η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά αναμφίβολα είναι ένας τρόπος για την παραγωγή φθηνής, πράσινης ενέργειας. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι προβληματισμοί που μου έθεσαν οι παραγωγοί της Σκοπιάς για την κατάσταση στο χωριό τους, σε συνέχεια και των καταγγελιών του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα για τις υπερβάσεις στην αδειοδότηση ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από κάθε αρμόδια αρχή. Δεν μπορούμε να ευαγγελιζόμαστε στροφή στην πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα να εθελοτυφλούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η υπέρμετρη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην παραγωγική γη και στο περιβάλλον, δυναμιτίζοντας έτσι το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Πιστεύω ότι όλα αυτά πρέπει να τα εξετάσουμε προσεκτικά, ζυγίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού να προβούμε στις ενδεδειγμένες διορθώσεις».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με παραγωγούς από την Σκοπιά Φαρσάλων, οι οποίοι του έθεσαν τις ανησυχίες τους για την υπέρμετρη κάλυψη γεωργικών εκτάσεων πέριξ της Σκοπιάς από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Επιδράσεις στο μικροκλίμα, αύξηση του κινδύνου πλημμυρών

Όπως τόνισαν οι παριστάμενοι, οι ανησυχίες τους για το μέλλον του τόπου τους, εδράζονται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε μεγάλες εκτάσεις γύρω από το χωριό τους και μάλιστα σε αρδευόμενη γη αναδασμού που θεωρείται υψηλής παραγωγικότητας. Όπως ειπώθηκε από τα 12 χιλιάδες στρέμματα γεωργικής χρήσης στα 7 χιλιάδες εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά! Συνεπώς, τίθεται ευθέως σε επισφάλεια η επιβίωση των παραγωγών, το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής και των νέων αγροτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ επιπρόσθετα αναδύονται σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ήδη διαπιστώνουν την επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, γεγονός που επιφέρει ζημιές στις καλλιέργειες- ειδικά τις δενδρώδεις- καθώς και την αύξηση του κινδύνου πλημμυρών λόγω του καθαρισμού της βλάστησης, η οποία μειώνει την απορροή του νερού των βροχοπτώσεων στις επικλινείς εκτάσεις που εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά. Συνεπώς, θα απορρέουν μεγαλύτεροι όγκοι νερού προς τον Ενιπέα σε μικρότερο χρόνο και το ζήτημα αυτό είναι κρίσιμο για την προστασία όλων των οικισμών που υπάρχουν εκατέρωθεν της κοίτης του σε χαμηλότερες περιοχές. Τέλος, ανέφεραν ότι η ύπαρξη εκτεταμένων περιφράξεων παραπλεύρως του οδικού δικτύου αποτελεί όχληση για τους κατοίκους και δυσκολεύει την μετακίνηση αγροτικών μηχανημάτων.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε με προσοχή την επιχειρηματολογία των συνομιλητών του και επεσήμανε ότι καθώς το ζήτημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών το έθεσε από το βήμα της βουλής κατά την αγόρευση του στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση, θα επανέλθει άμεσα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για να υπάρξει επίσημη απάντηση αν τηρείται ή όχι ο νόμος.

Στη συνάντηση, εκ μέρους των παραγωγών της Σκοπιάς, παραβρέθηκαν οι κ.κ. Βαγγέλης Καραπέτσας και Σπύρος Γεωργούσης, οι οποίοι επέδωσαν στον κυβερνητικό βουλευτή και το έγγραφο διαμαρτυρίας τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις