ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: «Χρήσιμοι όταν θέτουμε τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο» (βίντεο)

«Εμάς ο κόσμος μας εκλεγεί και μας τιμά με την εμπιστοσύνη του για να μεταφέρουμε τη φωνή του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Χρέος μας, λοιπόν, εάν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας, αλλά και στην κυβέρνηση, γιατί στο τέλος της ημέρας όταν γίνεται ταμείο στις εκλογές, η κυβέρνηση κρίνεται και εμείς που πολιτευόμαστε με το κυβερνών κόμμα είναι να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που θέτουμε. Αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να θέτουμε αυτά που ο κόσμος συζητάει στα καφενεία, τα προβλήματα που υπάρχουν, τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, χωρίς να εξωραΐζουμε τις καταστάσεις και να δρομολογείτε και η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στην εκπομπή « Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» με τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ερωτώμενος για τα επτά ερωτήματα που έθεσε στο κυβερνητικό κλιμάκιο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για τον έναν χρόνο από τις πλημμύρες, υπογράμμισε ότι «αν γίναμε δυσάρεστοι, γιατί μεταφέρουμε τη φωνή των αγροτών, δεν φταίει ο “αγγελιοφόρος” όταν το μήνυμα δεν είναι ευχάριστο. Η πραγματικότητα είναι που επιβάλλει να τεθούν αυτά τα ερωτήματα και να δοθούν οι απαντήσεις. Όπως είπατε, είναι υπαρκτά ζητήματα και πέρασε ένας χρόνος. Εγώ κατανοώ ότι η καταστροφή ήταν πρωτόγνωρη, ασχολήθηκαν τα παγκόσμια ΜΜΕ και, βεβαίως, υπάρχουν και προδιαγραφές, υπάρχουν και συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τα μεγάλα έργα. Όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να τα δούμε ακόμη περισσότερο με μεγαλύτερη προσοχή, να έχουμε ταχύτερα ανακλαστικά. Γιατί μπαίνει ο χειμώνας, ο καιρός δόξα τω Θεώ κρατά, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί με πολύ λιγότερο νερό…».

Να τρέξει επιτέλους το 5.2 για κτηνοτρόφους

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «οι κτηνοτρόφοι, έτσι κι αλλιώς, πάντοτε ήταν οι φτωχοί συγγενείς του πρωτογενούς τομέα. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια» και πρόσθεσε ότι «το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποζημιώσεων τους έχει τελευταίους στις αποζημιώσεις, όπως στην πράξη αποδεικνύεται από τον Ντάνιελ. Το 5.2 είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την αποκατάσταση των ποιμνιοστασίων και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Η χώρα είναι ελλειμματική σε ζωικά προϊόντα, σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν, λοιπόν, δεν αποκατασταθεί το ζωικό κεφάλαιο, καταλαβαίνετε ότι αυτό το έλλειμμα θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα. Έναν χρόνο μετά, αν κάποιοι δεν έχουν μπορέσει να αποκαταστήσουν τα ποιμνιοστάσιά τους, έναν χρόνο μετά αν δεν έχουν μπορέσει να αναπληρώσουν το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε, καταλαβαίνετε ότι μπορεί, ιδιαίτερα κάποιοι που

είναι και στα όρια της συνταξιοδότησης, να μπουν στον πειρασμό να μην το κάνουν ποτέ. Θεωρώ, δηλαδή, ότι έπρεπε να γίνουν όλα πολύ πιο γρήγορα».

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της πανώλης ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι με τα «πρόσφατα κρούσματα μετακινείται και ο χρόνος οριστικής εκρίζωσης και αντιμετώπισης του προβλήματος με ό,τι συνέπειες έχει για τον εγκλεισμό των ζώων και το αυξημένο κόστος παραγωγής με τις ζωοτροφές ή για την αδυναμία σφαγής σε πολλές περιοχές των αμνοεριφίων, που επηρεάζει κι αυτό το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Αλλά οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν ύψους 250 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο που θανατώθηκε λόγω πανώλης, νομίζω ότι προσεγγίζουν το πραγματικό τίμημα αγοράς των ζώων. Όπως είπε ο συμπατριώτης μας υπουργός, ο Κώστας Τσιάρας, είναι 66% πάνω από τις αποζημιώσεις που δόθηκαν γι’ αυτούς που έχασαν ζωικό κεφάλαιο στον Ντάνιελ. Αλλά με την αναφορά αυτή υπενθυμίζουμε ότι αυτοί που έχασαν ζωικό κεφάλαιο στο Ντάνιελ αποζημιώθηκαν 66% χαμηλότερα από ότι αποζημιώνονται σήμερα αυτοί που έχασαν ζωικό κεφάλαιο από την πανώλη. Νομίζω, όμως, ότι εκεί θα πρέπει να “τρέξει” πολύ πιο γρήγορα το πρόγραμμα 5.2, να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, ασφαλιστικές ενημερότητες, όλα αυτά πρέπει εξετασθούν, “εχθές” έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί».

Ζήτημα συνεννόησης των υπουργείων

Επιπλέον σημείωσε ότι «υπήρξαν κι άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου που αφορά ιδίως τους καλλιεργητές ακτινιδίων στο Δέλτα του Πηνειού. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Εάν δείτε τις απαντήσεις που αναγκάστηκα να επικαλεστώ των δύο συναρμόδιων υπουργείων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, σε ερώτηση που έκανα στις 2 Απριλίου, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα ζήτημα συνεννόησης μεταξύ των δυο υπουργείων. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και το είπα και ευθέως και νομίζω ήταν θετικό το ότι βρισκόταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο κ. Κοντογεώργης που προήδρευε αυτής της σύσκεψης. Ο μεν κ. Τριαντόπουλος μέσα στον προβλεπόμενο από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνο, εντός του μηνός, απήντησε ότι αναμένει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον ΕΛΓΑ, να οριοθετήσει το ύψος της αποζημίωσης για το φυτικό κεφάλαιο, ενώ η απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήρθε μετά από 4 μήνες, χωρίς να μας κάνει σοφότερους, λέγοντας απλά ότι επίκειται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».

Μηλοπαραγωγοί και Καστανοπαραγωγοί

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε πως «είναι θετικό ότι μετά από ένα χρόνο διαμαρτυριών και ημών και των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και κυρίως των ίδιων των αγροτών, που έβγαιναν στους δρόμους, θα αποκατασταθεί η αδικία και θα δοθεί αποζημίωση στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Είχαν δοθεί 500 ευρώ, όπως θυμόσαστε στους μηλοπαραγωγούς της Ζαγοράς για τον Ντάνιελ και οι δικοί μας οι αγρότες ήτανε οι φτωχοί συγγενείς όλης αυτής της υπόθεσης. Ενημερώθηκαν ότι θα λάβουν 450 ευρώ το στρέμμα για τα μήλα. Αλλά εδώ θα πρέπει, αφού έγινε το βήμα να ολοκληρωθεί, γιατί μένουν εκτός οι καστανοπαραγωγοί. Όπως, λοιπόν, αντιμετωπίστηκαν οι καστανοπαραγωγοί και στην περιοχή του Πηλίου, στη Μαγνησία, ομοίως θα πρέπει να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και οι καστανοπαραγωγοί της επαρχίας μας, της Αγιάς και όλου του νομού της Λάρισας. Για να τύχουν και αυτοί της στήριξης, γιατί αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Πέρα από τον Ντάνιελ υπάρχει και η φαιά σήψη. Έχουν απώλεια εισοδήματος, βρίσκονται και αυτοί σε απόγνωση. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές είναι θετικό ότι υπήρχαν ευήκοα ώτα. Αν μη τι άλλο, όπως είπα, ο Κώστας Τσιάρας σέβεται τους συνομιλητές του και κατέγραψε όσα ειπώθηκαν. Και θέλω να πιστεύω όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που βρέθηκαν στη Λάρισα το μπλοκάκι τους το χρησιμοποίησαν. Οπότε αναμένουμε στην επόμενη σύσκεψη που μας προανήγγειλαν ότι θα είναι σε τακτά διαστήματα, κάθε μήνα αν θυμούμαι καλά, να έχουν περαιτέρω συγκεκριμένες απαντήσεις».

«Το σκάνδαλο του Θεσσαλικού κάμπου» με φωτοβολταϊκά

Ο Θεσσαλός πολιτικός ερωτηθείς σχετικά επισήμανε ότι «το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής δίνει μεγάλη διάσταση σε αυτό που κάποιοι ονόμασαν και σκάνδαλο στο θεσσαλικό κάμπο» και συνέχισε ότι «αντί να παράξουμε πράσινη ενέργεια υδροηλεκτρική με ένα φράγμα που κάνουμε στη Σκοπιά, πληροφορούμαι ότι χιλιάδες στρέμματα, που υπερβαίνουν κατά πολύ το 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας στην περιοχή, έχουν αδειοδοτηθεί, όπως καταγγέλλεται επισήμως από την Επιτροπή που έχει συσταθεί, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για να είμαστε ξεκάθαροι, κανείς δεν διαφωνεί με την ανάγκη παραγωγής φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με την χρήση και με την τοποθέτηση και φωτοβολταϊκών πάνελ. Προφανώς, όμως, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες που προβλέπονται από το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που έχουμε ψηφίσει. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας, κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι στη Θεσσαλία έχουν αδειοδοτηθεί 373.000 στρέμματα, όταν το όριο του 1% είναι 44.000 στρέμματα και περί τα 40.000 στρέμματα ήδη έχουν καλυφθεί με φωτοβολταϊκά. Επομένως, τα υπόλοιπα 330.000 στρέμματα τι θα γίνουν;».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου παρακάτω:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις