ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

H γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. «Έχουμε προειδοποιήσει με έμφαση το Ιράν να αποφύγει μία επικίνδυνη κλιμάκωση», έγραψε η Μπέρμποκ στο Εξ, την ώρα που εξελίσσονταν η εκτόξευση ρουκετών. «Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση. Το Ιράν οδηγεί την περιοχή στο γκρεμό».

Ανταπόκριση – Γερμανία: Γιώργος Παππάς

Το Ισραήλ ευχαρίστησε αμέσως τη Μπέρμποκ. «Δεν θα ξεχάσουμε την υποστήριξη και αλληλεγγύη ηγετών και χωρών από όλο τον κόσμο. Ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας» έγραψε από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατς.

Πολιτικοί από τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, το κυβερνών SPD και την αξιωματική αντιπολίτευση CDU καταδίκασαν έντονα την επίθεση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισαν «κράτος-τρομοκράτη». Ο Γιούργκεν Χαρντ και ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ζήτησαν να ενταθεί η πίεση στο Ιράν με νέες κυρώσεις και μεγαλύτερη απομόνωση της Τεχεράνης.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση του Ιράν, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υποδέχονταν τους υπουργούς εξωτερικών 16 χωρών που ήταν στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» τόνιζε σε δηλώσεις της ότι πρέπει να αποτραπεί η γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή με μία επίθεση του Ιράν σε μία σύρραξη με το Ισραήλ. Για τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο κατά της Χεσμπολάχ, σημείωσε ότι η Χεσμπολάχ είχε παραβιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είχε αναπτυχθεί στη Ζώνη Ασφαλείας στο νότιο Λίβανο, νότια του ποταμού Λιτάνι, από την οποία πρέπει να αποσυρθεί.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει λίστες απομάκρυνσης γερμανών υπηκόων από την περιοχή. Υπολογίζεται ότι περίπου 250 γερμανοί υπήκοοι στο Λίβανο και 2000 στο Ισραήλ, οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα. Όσοι είναι στη λίστα θα πρέπει να είναι σε επαφή με τη γερμανική πρεσβεία για την απομάκρυνσή τους.

Η Λουφτχάνσα έχει σταματήσει τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Μπεν Χουριόν του Τελ Αβίβ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το ίδιο ισχύει και για τη Βηρυτό. Δεν υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ καθώς οι ασφάλειες δεν αναλαμβάνουν τα ασφάλιστρα.

Χθες απομακρύνθηκαν πάνω από 100 άτομα με πτήση στρατιωτικού μεταγωγικού της Μπουντεσβέρ.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις