ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το χωριό της Μαγνησίας που θα απολαύσεις θέα κι ένα λουκούλλειο γεύμα

Tα Χάνια είναι ένας μικρός οικισμός στο πιο ορεινό σημείο του Πηλίου, σε υψόμετρο 1.200 μ. Φεύγοντας από τον Βόλο, ανεβαίνουμε προς Πορταριά, τη διασχίζουμε και μετά από αρκετές, ανηφορικές στροφές με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο, τον Βόλο και τις καταπράσινες βουνοπλαγιές, φτάνουμε στα Χάνια.

Τα Χάνια είναι το σταυροδρόμι που ενώνει το δυτικό με το ανατολικό Πήλιο. Εδώ, τα παλιά χρόνια, έβρισκαν φαγητό και στέγη οι έμποροι που έρχονταν από το ανατολικό Πήλιο προς τον Βόλο και το αντίθετο. Τώρα πια οι πολυάριθμοι, παραδοσιακοί και σύγχρονοι ξενώνες καθώς και τα ταβερνάκια εξυπηρετούν το χιονοδρομικό κέντρο αλλά και όχι μόνο. Οι επισκέπτες, εκτός από το να διαμείνουν σε ξενώνες, μπορούν να κάνουν μια στάση, για να απολαύσουν ένα γεύμα σε ένα από τα ταβερνάκια της περιοχής, τα οποία φημίζονται για τη φασολάδα και το παραδοσιακό σπεντζοφάϊ.

Απλά, τα Χάνια δεν είναι χωριό, είναι οικισμός με μερικά μαγαζιά με είδη και υπηρεσίες για τους λάτρεις του σκι, αναμνηστικά δωράκια, γλυκά του κουταλιού και βότανα. Κάποιες φορές μπορεί να πέτυχετε και πλανόδιους εμπόρους ανά εποχή με μήλα, φιρίκια, τζάνερα, κάστανα, καρύδια, τσάι του βουνού, φασκόμηλο και άλλα βότανα από το πλούτο των δασών του Πήλιου. Επίσης, μπορείτε να βρείτε μέλι, ρίγανη, ελιές, λάδι, τσιτσίραβλα, χαλβά Φαρσάλων, γλυκά του κουταλιού, κρασί, τσίπουρο κ.ά.

Η περιοχή είναι κατάφυτη από πλατάνια, οξιές, αγριόλευκες και έλατα. Στην κορυφή Αγριόλευκες, σε απόσταση 2 χλμ. από τα Χάνια, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο. Οι πίστες αναπτύσσονται στα 1551 μ. Το χιονοδρομικό κέντρο περιλαμβάνει πίστες καταβάσεων για αρχάριους και πεπειραμένους σκιέρ και τα ονόματά τους είναι Πανόραμα, Θέτις, Φαλκονέρα, Ιάσων, Κένταυρος, πίστα αρχαρίων και αντοχής. Οι πίστες εξυπηρετούνται από δύο εναέριους, διθέσιους αναβατήρες (lifts), δύο εναέρια μονοθέσια και δύο συρόμενα (με πιατάκι). Πρέπει να περπατήσουμε περίπου 400 μ. μέχρι τον εναέριο αναβατήρα (lift), με τον οποίο μπορούμε να ανεβούμε έως και τα 1.471 μ. υψόμετρο, σε σημείο με απίστευτη θέα. Aπό τη μια μεριά φαίνεται ολόκληρος ο Παγασητικός Κόλπος και από την άλλη το Αιγαίο Πέλαγος. Τις «καθαρές» μέρες διακρίνεται ο Θερμαϊκός Κόλπος και η Χαλκιδική.

https://youtu.be/kWPHo6P_z2M

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει ένα όμορφο καταφύγιο, καφέ, ένα υπέροχο εστιατόριο και εκεί λειτουργούν τρία πάρκινγκ και σταθμός πρώτων βοηθειών.

Κατά την περίοδο λειτουργίας του, διοργανώνονται, συχνά, πολύ επιτυχημένες εκδηλώσεις τα βράδια του Σαββάτου με νυχτερινό σκι. Είναι ένα γεγονός, που αν βρίσκεστε στην περιοχή, δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε. Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε βόλτες με αλόγα στο δάσος , να κάνετε ποδήλατο μέσα σε μονοπάτια του βουνού ή να διαλέξετε κάποια πεζοπορική διαδρομή. Ακόμα, μια ξεχωριστή εμπειρία είναι η τοξοβολία ή σκοποβολή. Πολλοί επιλέγουν το χιονοδρομικό κέντρο για τη διαμονή τους.

https://youtu.be/t76PrWBJfec

Πηγή: pelionski.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες