ΛΑΡΙΣΑ

Το συνέδριο για τη βιομηχανική κληρονομιά στα χρόνια της κρίσης άνοιξε τις «πύλες» του στη Λάρισα – Ο συμβολισμός του Μύλου του Παππά (φωτό – βίντεο)

Με στόχο την αποτίμηση όλων όσων έχουν γίνει την προηγούμενη δεκαετία στους κλάδους της βιομηχανικής κληρονομιάς και βιομηχανικής αρχαιολογίας ξεκίνησε τις εργασίες του το πρωί της Τετάρτης, στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά, το συνέδριο «Η ελληνική βιομηχανική κληρονομιά στα χρόνια της κρίσης: Σύγχρονοι προβληματισμοί και προκλήσεις».

Ως «προνόμιο για την πόλη της Λάρισας και το συγκρότημα του Μύλο του Παππά» χαρακτήρισε τη φιλοξενία του συγκεκριμένου συνεδρίου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης. «Η βιομηχανική αρχαιολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδος, ο οποίος μελετά όλα τα κτίρια από την εποχή έναρξης της βιομηχανικής δραστηριότητας μέχρι και σήμερα, και προσπαθεί να τα αναδείξει. Αυτό για την πόλη μας σημαίνει πως μας δίνεται ένα κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τις πολλές δυνατότητες που έχουμε. Ο Μύλος του Παππά από ένα κτίριο που βρισκόταν σε εγκατάλειψη, πλέον αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο κτίριο της πόλης, έχει ενταχθεί πλήρως στην καθημερινότητα των πολιτών κι αποτελεί ένα πολυδύναμο κύτταρο πολιτισμού, το οποίος στεγάζει τα πάντα» συμπλήρωσε.

Μεταξύ των θεματικών του συνεδρίου ειδικό βάρος θα δοθεί στον αγροτοβιομηχανικό τομέα, ο οποίος αν και έχει αφήσει πολλά και σημαντικά ίχνη τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, έχει μελετηθεί λιγότερο από άλλους βιομηχανικούς κλάδους, παρά τον διαχρονικά κομβικό του ρόλο για την ελληνική οικονομία. Την επιλογή του κεντρικού θέματος του συνεδρίου σηματοδοτεί και ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, με την μακρά παράδοση αγροτικής εκμετάλλευσης που έχει αφήσει διάσπαρτα ίχνη τα οποία χρήζουν μελέτης, προστασίας και ανάδειξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο θεματικά στρογγυλά τραπέζια του συνεδρίου με σημαντικούς συνομιλητές. Το πρώτο με τίτλο «Αγροτοβιομηχανικός τομέας: Από το χθες στο σήμερα και στο μέλλον» θα επιχειρήσει να συνδέσει τη βιομηχανική κληρονομιά του κλάδου με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και τις προοπτικές/ δυνατότητες ανάπτυξής του. Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Επενδύσεις και αστικές αναπλάσεις» στοχεύει σε ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ των βασικών δρώντων στο αντικείμενο, προκειμένου να αναδείξει τις προκλήσεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση νέων αποτελεσματικών πρακτικών και συνεργειών ειδικότερα αναφορικά με την αξιοποίηση ιστορικών βιομηχανικών συγκροτημάτων και τις αναπλάσεις πρώην βιομηχανικών εκτάσεων.

Το συνέδριο – με θεματικές, που εκτείνονται από την έρευνα, τα μουσεία, τις καταγραφές και τα τεκμήρια, τον εξοπλισμό, τις διαδικασίες και την επανάχρηση μέχρι την ενέργεια, τον τουρισμό και την τέχνη – πραγματεύεται το ιδιαίτερο πολιτιστικό απόθεμα που ορίζουμε ως βιομηχανική κληρονομιά στη συνθετότητά του, με τις υλικές και άυλες εκφάνσεις του, και φιλοδοξεί να αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στα πεδία της βιομηχανικής αρχαιολογίας και κληρονομιάς στην Ελλάδα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage – TICCIH), που έχει ήδη συμπληρώσει 32 χρόνια δράσης για την προστασία και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ τελείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και την οικονομική στήριξη του Δήμου Καρδίτσας.

Το συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες