ΛΑΡΙΣΑ

Ένα νέο υπερσύγχρονο όχημα στον στόλο του Δήμου Αγιάς (φωτο)

Στην αγορά ενός νέου υπερσύγχρονου μηχανήματος απόφραξης – πλύσης αγωγών και αναρρόφησης λυμάτων με σύστημα πλύσης κάδων προχώρησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Αγιάς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγιάς και πρόεδρο της ΔΕΥΑ Αντώνη Γκουντάρα «Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του αμαξοστασίου του Δήμου, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται ταχύτερα και αρτιότερα στις ανάγκες του δημότη και την προστασία της δημόσιας υγείας».

«Με σωστό προγραμματισμό, μεθοδευμένες και καίριες δράσεις» υπογραμμίζει ο δήμαρχος «η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑ προχωρούν σε έργα επίλυσης των καθημερινών πρακτικών προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες. Στόχος μας είναι να ανταποκρινόμαστε τόσο στις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνίας, όσο και στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές που η σύγχρονη εποχή θέτει».

Η αγορά του μηχανήματος, αξίζει να σημειωθεί ότι, έγινε με ιδίους πόρους της ΔΕΥΑ, με το κόστος να φτάνει στις 148.800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πρόκειται για ένα όχημα ευέλικτο, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας EURO 6, 150Hp, κυλινδρισμού 2999cm3, με κιβώτιο έξι ταχυτήτων εμπροσθοπορείας με overdrive και μίας ταχύτητας οπισθοπορείας. Μπορεί να κινηθεί με πλήρες φορτίο σε δρόμο με κλίση τουλάχιστον 15%. Φέρει σύστημα ΑSR (Anti Spin Regulator), η δράση του οποίου κάνει την διαφορά στην ασφάλεια σε βρεγμένα ή ακόμα και σε παγωμένα οδοστρώματα.

Η καμπίνα του οδηγού είναι προωθημένης οδήγησης και φέρει πολύ καλή μόνωση έναντι θορύβου, σκόνης και καιρικών συνθηκών. Διαθέτει θέση για τον οδηγό και για δύο συνοδηγούς, σύστημα κλιματισμού, καθώς και σύστημα θέρμανσης και αερισμού. Παρέχει την μεγαλύτερη δυνατή ορατότητα για ασφαλή οδήγηση, φέρει ανεμοθώρακα από γυαλί, άριστη διαφάνεια, κρύσταλλα ασφαλείας σε όλα τα παράθυρα. Οι διαστάσεις της καμπίνας, και οι θέσεις σε αυτήν, επιτρέπουν να μεταφέρονται άνετα εκτός του οδηγού δύο ακόμη καθήμενα άτομα.

Στο πίσω μέρος της υπερκατασκευής είναι τοποθετημένη έγχρωμη κάμερα (CCTV) για την παρακολούθηση των εργασιών από τον θάλαμο οδήγησης μέσω οθόνης.

Η δεξαμενή καθαρού νερού είναι χωρητικότητας 1800 λίτρων, ικανή για την πλήρη πλύση-απολύμανση, εσωτερικά και εξωτερικά, 160 κάδων των 1100 λίτρων.

Διαθέτει σύστημα αναρρόφησης λυμάτων και ακάθαρτων νερών. Η δυνατότητα αναρρόφησης υγρών είναι 150 λίτρα ανά λεπτό. Το σύστημα αναρρόφησης συνδέεται στο σωλήνα υψηλής πίεσης νερού, ο οποίος έχει μήκος 15 μέτρα περίπου ώστε να μη χρειάζεται να προσεγγίζει το ίδιο το όχημα τα φρεάτια. Η διατομή του στομίου αναρρόφησης είναι 95 χιλιοστά και επιτρέπει την εισαγωγή μικροαπορριμμάτων.

Διαθέτει σύστημα απόφραξης-πλύσης το οποίο αποτελείται από ειδικό σωλήνα διατομής ενός εκατοστού περίπου και μήκους 20 μέτρων με ειδική κεφαλή.

Έχει τη δυνατότητα πλύσης κάδων απορριμμάτων σε στεγανό θάλαμο. Ο θάλαμος πλύσης κάδων είναι κλειστού τύπου, κατάλληλα διαμορφωμένος για να δέχεται ταυτόχρονα δύο κάδους των 120-240-360 λίτρων ή ένα κάδο των 1100-1100 λίτρων για στεγανή πλύση, αποκλείοντας οποιαδήποτε διαρροή νερού στον δρόμο.

Το σύστημα είναι απολύτως κατάλληλο για την εσωτερική πλύση όλων των κάδων τυποποιημένων διαστάσεων χωρητικότητας από 80lt μέχρι 1.100lt, πλαστικών ή μεταλλικών. Λειτουργεί απρόσκοπτα με κρύο ή ζεστό νερό θερμοκρασίας πάνω από 90°C. Έχει την δυνατότητα προγραμματισμού του χρόνου πλύσης των κάδων με χρονοδιακόπτη, ανάλογα με τις ανάγκες και τον βαθμό ρύπανσης των κάδων.

Ο συνολικός κανονικός χρόνος πλύσης (μέσα-έξω) για κάδους με φυσιολογική ρύπανση και με την προϋπόθεση ότι γίνεται τακτικά (εβδομαδιαία), ανέρχεται στο 1,5 λεπτό περίπου με ταυτόχρονη κατανάλωση 11-12 λίτρων καθαρού νερού. Ο χρόνος της εσωτερικής πλύσης ανέρχεται στο ένα λεπτό και χρησιμοποιεί 8 λίτρα νερού περίπου ανά κάδο των 1100λτ. Η ταχύτητα με την όποια εκτοξεύεται ο πίδακας νερού από τις κεφαλές ανέρχεται στα 700 χλμ/ώρα.

Ο συνολικός χρόνος ανύψωσης και εναπόθεσης στο έδαφος ενός κάδου των 1100 λίτρων, μαζί με την εσωτερική και εξωτερική πλύση συντήρησης, ανέρχεται στο 1 – 1,5min λεπτό περίπου. Το σύστημα της κτένας δύναται να ανυψώσει ταυτόχρονα δύο κάδους των 120-240.

Στο θάλαμο πλύσης υπάρχει το σύστημα εξωτερικής πλύσης των κάδων, χωρητικότητας από 80lt μέχρι και 1.100lt, μεταλλικών ή πλαστικών. Αυτό λειτουργεί δυνητικά μετά το πέρας της εσωτερικής πλύσης. Όλη η διαδικασία πλυσίματος γίνεται αυτόματα χωρίς διαρροές νερού στον δρόμο. Ο χρόνος εξωτερικής πλύσης ενός κάδου χωρητικότητας 1.100 lt, φυσιολογικής ρύπανσης ανέρχεται στα 10 δευτερόλεπτα και η ποσότητα νερού που απαιτείται (ανά κάδο) στα 3,5 λίτρα. Πέραν της δυνατότητας απολύμανσης του κάδου μέσω της υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης νερού, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης εγκεκριμένων και πιστοποιημένων βιοτεχνολογικών υγρών για την αποδόμηση λιπών και οσμών.

Έχει την δυνατότητα χειρονακτικής πλύσης σχαρών φρεατίων με πιστόλι υψηλής πίεσης ή γενικά την πλύση κρίσιμων σημείων με ζεστό νερό υπό πίεση, και φυσικά διαθέτει συστήματα ασφαλείας για το προσωπικό και το μηχάνημα.

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, η φιλοσοφία σχεδιασμού του είναι τέτοια ώστε το αναγκαίο έργο να επιτυγχάνεται με το μικρότερο δυνατό κόστος λειτουργίας και κατανάλωσης καυσίμου.

Πηγή: choraagia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες