ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

EuroLeague 2024-25: Αυτοί που είναι έτοιμοι για το μεγάλο limit-up (video)

Μελετώντας διεξοδικά όλα τα ρόστερ της EuroLeague και τις αλλαγές των ισορροπιών σε σχέση με πέρσι, μπορούμε να εντοπίσουμε πολλές περιπτώσεις παικτών που έχουν την ευκαιρία για την προσωπική τους εκτόξευση και αξίζει να τους παρακολουθήσουμε.

Οι συζητήσεις γύρω από τα φαβορί της φετινής EuroLegaue και τους αστέρες που περιμένουμε να λάμψουν, μονοπωλεί το ενδιαφέρον πριν την έναρξη της σεζόν, καθώς περιλαμβάνει έντονο ελληνικό “χρώμα” με τις εκπληκτικές ομάδες που έχουν δημιουργήσει Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, ενώ πάντα οι πρωταγωνιστές είναι αυτοί που προσελκύουν τα περισσότερα βλέμματα.

Κοιτώντας λίγο πιο βαθιά στα ρόστερ των ομάδων της διοργάνωσης, εξίσου συναρπαστική είναι η αναζήτηση των παικτών που έχουν τη δυνατότητα να σημειώσουν τεράστιο άλμα σε σχέση με την περσινή τους παρουσία στην EuroLeague, είτε γιατί θα βρεθούν σε ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον, είτε γιατί ο ρόλος τους θα αναβαθμιστεί, είτε λόγω συνδυασμού των παραπάνω παραγόντων.

Αρκεί να σκεφτούμε τι έκαναν πέρσι, σε σχέση με πρόπερσι, οι Τσίμα Μονέκε, Άλεκ Πίτερς και Τζοέλ Μπολομπόι. Ακολουθούν οι περιπτώσεις που εντοπίσαμε αναζητώντας τα μεγαλύτερα limit-up της φετινής σεζόν.

Ντόντα Χολ (Μπασκόνια)

Σεζόν 2023-24 (Μονακό): 13:37 λεπτά συμμετοχής, 4.9 πόντοι, 3.5 ριμπάουντ, 7.9 PIR.

Ξεκινάμε με την πιο δυνατή ίσως περίπτωση και έναν παίκτη που αν μείνει υγιής και παρουσιαστεί σοβαρός και συνεπής σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο, θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο limit-up της Μπασκόνια απασχολώντας ολόκληρη την Ευρώπη. Αρκεί ενδεικτικά να αναφέρουμε πως σε κάθε μία από τις δύο πρώτες του σεζόν στη Μονακό (2021-23), ήταν ο 5ος παίκτης σε συλλογή PIR ανά 40 λεπτά, προτού χάσει το ρόλο, την επιρροή και τη διάθεσή του την περασμένη σεζόν. Η Μπασκόνια στηρίζει τη θέση “5” αποκλειστικά επάνω του, με εξαίρεση όσα λεπτά μπορούν να δώσουν οι νεαροί Καλίφα Ντιόπ και Ουσμάν Εντιαγέ, και ίσως ο Μονέκε σε συγκεκριμένα matchup. Συνεπώς, με αυξημένο χρόνο συμμετοχής και με κομβικό ρόλο στην ομάδα του Πάμπλο Λάσο, έχει τη δυνατότητα να “εκτοξεύσει” τους αριθμούς του.

Άντε Ζίζιτς (Βίρτους Μπολόνια)

Σεζόν 2023-24 (Εφές, Μπολόνια): 30 παιχνίδια, 4.8 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 6.5 PIR.

Ίσως είναι παράτολμη μια αισιόδοξη πρόβλεψη για έναν παίκτη που θα μπορούσε να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό της μεγαλύτερης απογοήτευσης την περσινή σεζόν, αλλά τόσο η μεγάλη ανάγκη που τον έχει η Βίρτους στη θέση “5”, όσο και η εικόνα του στα φιλικά και επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής, αφήνουν αυτό το περιθώριο. Φυσικά, τα τρομερά χαμηλά στάνταρ στα οποία κυμάνθηκε πέρσι είναι ασφαλές να ισχυριστούμε πως θα ξεπεραστούν, ακόμα και χωρίς να θυμίσει τον παίκτη της σεζόν 2021-22.

Ίγκνας Μπραζντέικις (Ζαλγκίρις Κάουνας)

Σεζόν 2023-24 (Ολυμπιακός): 27 παιχνίδια, 3.6 πόντοι, 2.4 PIR.

Η ραγδαία άνοδος του Λιθουανού τη φετινή σεζόν, με την επιστροφή του στη Ζαλγκίρις, είναι δεδομένη και μένει να δούμε κατά πόσες φορές θα πολλαπλασιάσει τους αριθμούς που έγραψε ως παίκτης του Ολυμπιακού και πού θα κινηθεί σε σχέση με τις επιδόσεις της σεζόν 2022-23.

Όσκαρ Ντα Σίλβα (Μπάγερν Μονάχου)

Σεζόν 2023-24 (Μπαρτσελόνα): 37 παιχνίδια, 14:39 λεπτά συμμετοχής, 3.4 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 4.1 PIR.

Μετά από μια μονότονη διετία στην Μπαρτσελόνα, ο Γερμανός πήρε μια πολύ ευνοϊκή, κατά τα φαινόμενα, μεταγραφή στην Μπάγερν Μονάχου. Στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, ο ρόλος του φαίνεται να είναι πολύ σημαντικός, με χρόνο συμμετοχής μεγαλύτερο των 20 λεπτών και εξαιρετική απόδοση από πλευράς του, συνεπώς μια μεγάλη αύξηση στους μέσους όρους του δε θα προκαλέσει εντύπωση.

Λούκα Βιλντόζα (Ολυμπιακός)

Σεζόν 2023-24 (Παναθηναϊκός): 28 παιχνίδια, 14:56 λεπτά συμμετοχής, 5.7 πόντοι, 4.6 PIR.

Ο Αργεντινός μοιάζει έτοιμος για τα καλά να αφήσει πίσω του τη χειρότερη χρονιά του (από το 2018 και έπειτα) στην EuroLeague σε ατομικό επίπεδο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ ως παίκτης του Ολυμπιακού, μένοντας αρκετά λεπτά στο παρκέ και αναλαμβάνοντας εκτελεστικές και δημιουργικές ευθύνες.

Άλεν Σμάιλαγκιτς (Ζαλγκίρις Κάουνας)

Σεζόν 2023-24 (Παρτίζαν): 31 παιχνίδια, 15:51 λεπτά συμμετοχής, 5.5 πόντοι, 2.2 ριμπάουντ, 6.3 PIR

Ο 24χρονος αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις της λίστας. Το τεράστιο ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο και το υψηλότερο συμβόλαιο στη φετινή Ζαλγκίρις Κάουνας που δείχνει τις προθέσεις της λιθουανικής ομάδας για εκείνον δημιουργούν ένα πάρα πολύ υψηλό ταβάνι. Ταυτόχρονα, βέβαια, η αγωνιστική του αστάθεια, το ταπεραμέντο του και η μεγάλη συχνότητα με την οποία υποπίπτει σε φάουλ δεν μπορούν να εγγυηθούν επιδόσεις ανάλογες των προσόντων του. Το γεγονός πως δεν έχει ξεκάθαρη θέση δεν αποκλείεται να του βγει σε καλό, αφού δεν αποκλείεται να είναι την ίδια στιγμή το βασικό τεσσάρι αλλά και μια επιπλέον λύση στα σέντερ, μαζί με Μπιρούτις και Ντάνστον.

Ρόκας Γιοκουμπάιτις (Μακάμπι Τελ Αβίβ)

Σεζόν 2023-24: 36 παιχνίδια, 15:31 λεπτά συμμετοχής, 5.3 πόντοι, 2.8 ασίστ, 5.5 PIR.

Μετά την ανάδειξή του σε rising star το 2021 και την πολύ αξιόλογη πρώτη σεζόν του στην Μπαρτσελόνα (2021-22), ο Γιοκουμπάιτις κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας την τελευταία διετία, δίνοντας λίγες αφορμές για να ασχοληθεί κανείς εξίσου ζεστά με αυτόν. Αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στη φετινή Μακάμπι, όπου με τον ρόλο που του δίνεται μοιάζει πολύ δύσκολο να μην παρουσιάσει μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρσι.

Γιαμ Μαντάρ (Μπάγερν Μονάχου)

Σεζόν 2023-24 (Φενερμπαχτσέ): 30 παιχνίδια, 13:31 λεπτά συμμετοχής, 4.3 πόντοι, 4.8 PIR.

Άλλος ένας κάτοχος του rising star, ο οποίος συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο επίπεδο της EuroLeague τη σεζόν 2022-23, καταφέρνοντας να έχει ρόλο στην εκπληκτική Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι στατιστικές του επιδόσεις κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα και πέρσι με τη Φενέρ, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, όμως, να μην τον εμπιστεύεται στα κρίσιμα παιχνίδια της διοργάνωσης στα Play Offs και το Final 4. Στην Μπάγερν Μονάχου θα έχει αυξημένο χρόνο συμμετοχής και περισσότερη ελευθερία, που θα του επιτρέψει, αν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του, να αυξήσει τα νούμερά του.

Αλμπέρτο Αμπάλντε (Ρεάλ Μαδρίτης)

Σεζόν 2023-24 (Ρεάλ Μαδρίτης): 24 παιχνίδια, 12:49 λεπτά συμμετοχής, 3.6 πόντοι, 4 PIR.

Κανείς δεν περιμένει μια εντυπωσιακή, από στατικής άποψης, σεζόν από τον Αμπάλντε, αλλά σε καθαρά μπασκετικό επίπεδο η περίπτωσή του είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μετά από μια πολύ αξιόλογη πρώτη χρονιά στη Ρεάλ (2020-21), ο Ισπανός ακολουθεί διαρκώς πτωτική πορεία, όντας σχεδόν στην αφάνεια την τελευταία διετία. Το νέο του συμβόλαιο σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο ρόστερ και τον περιορισμό του βάθους της “Βασίλισσας” στα φόργουορντ (και στη θέση “2” που μπορεί να πατήσει), του δίνουν μια ευκαιρία να αναβαθμίσει το ρόλο του, αλλά και να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του σε επίπεδο πρωταθλητισμού, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Επιμέλεια: Ανδρέας Φούντας

Πηγή: ertsports.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις