ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Με τα ζώα είμαστε ‘’συγκάτοικοι’’ στον πλανήτη, όχι δυνάστες τους»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, η οποία γιορτάζεται επί 99 χρόνια, από το 1925 (!), η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε τα εξής:

«Σήμερα είναι μια ημέρα υπενθύμισης, αλλά και συλλογικής δράσης για τα δικαιώματα των ζώων, είτε των εξημερωμένων, είτε των άγριων, αφού με τα ζώα είμαστε συγκάτοικοι στον πλανήτη και όχι δυνάστες τους.

Όχι τυχαία, η ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4/10, ημέρα γιορτής του ‘’φτωχούλη του Θεού’’, του Φραγκίσκου της Ασίζης, έτσι όπως γλαφυρά τον περιέγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στο μυθιστόρημά του – έναν άγιο της δυτικήςΕκκλησίας που θεωρείται προστάτης άγιος των ζώων.

Σήμερα, ωστόσο, θα πρέπει να προβληματιστούμε και, βέβαια, να κινητοποιηθούμε για όλα εκείνα τα ζώα που βασανίζονται, εγκαταλείπονται, παραμελούνται ή ακόμη και αναίτια δολοφονούνται από ανθρώπους ‘’μικρούς’’, όπωςπρόσφατα συνέβη στον Βόλο με τον 31χρονο που συνελήφθη, επειδή μαχαίρωσε (!) πάνω από 10 αδέσποτες γάτες…

Δικαίως η Πολιτεία έχει θεσπίσει εξοντωτικές ποινές για όλους εκείνους και εκείνες που αντί να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους και την θεραπεία του άρρωστου ψυχισμούτους, ξεσπούν σε αθώες ψυχές, επιφυλάσσοντάς τους πολλέςφορές βασανιστικό θάνατο.

Τα ζώα αποτελούν αναπόσπαστο ‘’στολίδι’’ του πλανήτη μας, πλουτίζουν την εμπειρία μας, ‘’αυγατίζουν’’ την αγάπη μαςκαι διαθέτουν την αθωότητα που είχαμε όλοι και όλες μας,όταν ήμασταν παιδιά.

Γι’ αυτό και κάθε ημέρα, και όχι μόνο η σημερινή, είναι μια καλή ημέρα για να πιστοποιούμε την αγάπη μας σε αυτά –γιατί γυρνάει σε εμάς πολλαπλάσια.

Η σημερινή ημέρα όμως ανήκει και στα άγρια ζώα, πολλά από τα οποία ζουν υπό τον φόβο της εξαφάνισης, είτε εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των φυσικών  πόρων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, είτε λόγω της κλιματικής κρίσης που αποτελεί απόρροια των παράλογων, όσο και καταστροφικών δραστηριοτήτων του ανθρώπινου είδους.

Όλες οι σύγχρονες έρευνες των ειδικών καταδεικνύουν ότι, πλέον, δεν είναι απίθανη μια μαζική εξαφάνιση ειδών στη Γη, εξαιτίας της ρύπανσης από τα πλαστικά, της υπεραλίευσης, των εξορύξεων υδρογονανθράκων από τις θάλασσες και άλλων παρεμφερών ρυπογόνων δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν διαρκώς το ανελαστικά μοναδικό, σπίτι πουαπό κοινού διαθέτουμε: τη Γη.

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ο σεβασμός των ζώων συντροφιάς, αλλά και της άγριας πανίδας, στο πλαίσιο του σεβασμού του περιβάλλοντος, αποτελεί απαρέγκλιτη πολιτική στάση και ζήτημα αρχής.

Για εμάς, όπως και για κάθε δημοκρατικό πολίτη, η προστασία των ανυπεράσπιστων ψυχών, που το μόνο που αποζητούν είναι ένα χάδι ή απλώς τον σεβασμό των ορίων τους, προϋποθέτει σοβαρότητα, γνήσιο ενδιαφέρον και πολιτικό σθένος για γενναίες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι χρέος, άλλωστε, του κάθε Ανθρώπου και των θεσμών που ο ίδιος δημιούργησε, να προστατεύει τις ανυπεράσπιστες ψυχές των ζώων – γιατί έτσι προστατεύει και τη δική του…».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες