ΛΑΡΙΣΑ

Στο Γαλάτσι της Ρουμανίας με πρόγραμμα Erasmus+ το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας (φωτό)

Το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, ως διαπιστευμένο σχολείο, πραγματοποίησε μετακίνηση στο Γαλάτσι της Ρουμανίας στο πλαίσιο εγκεκριμένου σχεδίου δράσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με κωδικό 2023-1-EL01-KA121-SCH-000124626.

Μια αντιπροσωπεία δώδεκα μαθητών και μαθητριών του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Τέλιου Λεωνίδα, Θεολόγου και κ. Καρασίμου Ζήση, Πληροφορικού, επισκέφθηκε το σχολείο Liceul De Arte “Dimitrie Cuclin”, στο Γαλάτσι της Ρουμανίας, από 16 έως 23 Ιουνίου 2024.

Στρατηγικός στόχος του διαπιστευμένου σχεδίου του σχολείου μας είναι η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό να διαμορφώσουμε πολίτες οι οποίοι έχουν συνείδηση της καταγωγής τους και της εθνικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας, ενώ παράλληλα ζουν και ενεργούν ως μέλη της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κοινωνίας. Η γνωριμία και επαφή με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, την Ευρωπαϊκή κουλτούρα και πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και πολιτισμικά στοιχεία όπως οι τέχνες, η εκπαίδευση και η έρευνα βοηθούν στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής ταυτότητας των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών.

Το σχολείο υποδοχής στο Γαλάτσι, ένα καλλιτεχνικό σχολείο με έμφαση στη μουσική παιδεία, το χορό, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, υποδέχτηκε με θέρμη την ελληνική αποστολή, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αναπτύσσοντας διαπροσωπικές σχέσεις και δίνοντας υποσχέσεις για μελλοντικές συνεργασίες. Με παράλληλες δράσεις μουσικής, τραγουδιού και παραδοσιακών χορών, μαθητές και μαθήτριες και των δυο σχολείων ανακάλυψαν νέες κουλτούρες και βελτίωσαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες στα Αγγλικά, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και νιώθοντας οικεία σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Η ξεχωριστή ελληνική κοινότητα συγκίνησε όλα τα μέλη της αποστολής με την τεράστια προσπάθειά τους να κρατήσουν άσβηστη τη φλόγα του ελληνισμού. Οι Έλληνες της διασποράς που βρίσκονται εκεί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή με συγκροτήματα παραδοσιακών χορών και άλλες εκδηλώσεις.

Οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί τους ταξίδεψαν στην κοιλάδα Πράχοβα και στην πόλη της Σινάια, ξεναγήθηκαν στο εντυπωσιακό παλάτι Πέλες στα Καρπάθια Όρη, ανάκτορο του πρώτου βασιλιά της Ρουμανίας Καρόλου Α΄, αλλά και σε άλλα σημαντικά μνημεία.

Οι τελευταίες ημέρες ήταν αφιερωμένες στην πόλη του Βουκουρεστίου. Οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν τα στενά της Παλιάς Πόλης, επισκέφτηκαν την εκκλησία Σταυρουπόλεως, τον ναό του Αγίου Δημητρίου, αλλά και το υπαίθριο μουσείο Curtea Veche.

Η μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών στη Ρουμανία και στην παραδουνάβια πόλη του Γαλάτσι και κατόπιν στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας το Βουκουρέστι, χάρισε στα μέλη της αποστολής πλούσιες εμπειρίες πολιτισμού, ιστορίας και ανθρώπινων σχέσεων.

Η Ρουμανία μια μεγάλη χώρα με ποικιλομορφία εδάφους, έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και πλούσια παράδοση, έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία στα μέλη της αποστολής να εκτιμήσουν τη φύση, τα μνημεία και τους ανθρώπους της. Οι μαθητές/τριες με οι συνοδοί τους επέστρεψαν στη Λάρισα γεμάτοι νέες εμπειρίες, αναπτύσσοντας βαθύτερη κατανόηση του κόσμου, χτίζοντας φιλίες και ενισχύοντας τις ήπιες δεξιότητές τους, εφόδια πολύτιμα για όλους τους τομείς της ζωής και της εργασίας στον 21ο αιώνα. Με ενθουσιασμό μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τη σχολική κοινότητα, προωθώντας τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας ευχαριστούμε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+), για την αγαστή συνεργασία.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες