ΛΑΡΙΣΑ
Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Τσέτσιλα σε βαμβακοκαλλιέργειες με χαμηλή παραγωγή – Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τη στήριξη των παραγωγών
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρη Τσέτσιλα βρέθηκε στα Φάρσαλα και στον Ν. Καρδίτσας, προκειμένου να διερευνήσει το πρόβλημα που παρατηρείται με την χαμηλή παραγωγή στην βαμβακοκαλλιέργεια.
Αναλυτικότερα ο κ. Τσέτσιλας, συνοδευόμενος από τον o Γεν. Δ/ντή της ΔΑΟΚ Δρ. Δημ. Σταυρίδη και τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ για την Θεσσαλία κ. Σπ. Σπυρόπουλο επισκέφτηκαν αρχικά τις κοινότητες Πολυνερίου και Σταυρού στα Φάρσαλα και στη συνέχεια μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κ. Τέλιο και τον Δ/ντή της ΔΑΟΚ Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κωστή επισκέφτηκαν κοινότητες του Δήμου Σοφάδων.
Στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν σε αγροκτήματα αλλά και σε εκκοκκιστικές επιχειρήσεις των δυο νομών, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αντίστοιχων δήμων, των αγροτών και άλλων φορέων. Όλοι τόνισαν ότι η φετινή παραγωγή είναι ασυνήθιστα χαμηλή και για δεύτερη χρονιά μετά το φαινόμενο Ντάνιελ το εισόδημα τους θα είναι σε πολλές περιπτώσεις έως και μηδενικό. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι πολλοί. Η χρονιά ξεκίνησε με πολλές επανασπορές στην περιοχή χωρίς υπαιτιότητα των παραγωγών κάτι που οδήγησε σε πολύ όψιμη καλλιέργεια. Η επίδραση της πλημύρας στα εδάφη της περιοχής (φερτά υλικά, κακός αερισμός) και ο παρατεταμένος καύσωνας όλα μαζί συνετέλεσαν ώστε σε πολλά χωράφια οι παραγωγές δεν ξεπερνάνε τα 150 κιλά. Σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγοί δεν θα συγκομίσουν καθόλου την παραγωγή τους (μόνο το κόστος συγκομιδής αντιστοιχεί σε περίπου 50 κιλά βαμβακιού).
Ο κ. Τσέτσιλας ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν την κατάσταση και θα σταλούν δείγματα στο Μπενάκιο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για να ελεγχθούν τα πιθανά αίτια. Υπενθύμισε το πρόγραμμα της Περιφέρειας με τη διενέργεια εδαφολογικών αναλύσεων στις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τον Ντάνιελ, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών και Βιομηχανικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Καταλήγοντας σημείωσε πως «πάνω από όλα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι οι παραγωγοί που δεν πιάνουν το πλαφόν παραγωγής δεν θα χάσουν την συνδεδεμένη επιδότηση και με κάποιο τρόπο να αποζημιωθεί η απώλεια του φετινού χαμένου εισοδήματος».
Τέλος οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν το πρόβλημα με τις μειωμένες παραγωγές, από τις παραδόσεις βάμβακος στις μονάδες τους. Εκτιμούν μάλιστα ότι η τελική ποσότητα θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα, όταν λόγω των καταστροφικών πλημυρών περίπου 200.000 στρ. δεν συγκομίσθηκαν καθόλου. Με αυτά τα δεδομένα κάποιες μονάδες δε θα λειτουργήσουν καθόλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις