ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το ακάλυπτο κενό της Λάρισας: Η πόλη με τα σημαντικά συνέδρια που στερείται του δικού της συνεδριακού κέντρου

Μπορεί η γεωγραφική της θέση να είναι κομβική. Μπορεί να αποτελεί πρωτεύουσα της τρίτης μεγαλύτερης περιφέρειας στην Ελλάδα. Μπορεί να διασχίζεται από τις τρεις κυριότερες οδούς της χώρας: Ε65, Ε75 και Ε92. Μπορεί να «μοιράζει» την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όμως η Λάρισα, ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα, εμφανίζει ένα ουσιαστικό κενό, το οποίο -δυστυχώς- μέχρι σήμερα μένει… ακάλυπτο.

Πώς θα σχολίαζε κάποιος/α Λαρισαίος/α ή μη την απουσία συνεδριακού κέντρου από τη χάρτα της πόλης; Ίσως ένα σοβαρό «φάουλ» στο «παιχνίδι» των διεκδικήσεων. Πώς ένας τόπος που έχει καταφέρει να ισοσκελίσει την εργασία στην ύπαιθρο με την εργασία εντός αστικού ιστού, «γεννώντας» επαγγελματίες και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, δεν διενεργεί αντιστοίχως για την απόκτηση μιας αξιόλογης εγκατάστασης που θα φιλοξενεί διοργανώσεις συνεδρίων; Πώς μια περιοχή με ενεργότατο Τμήμα Ιατρικής και συνέδρια με σημαίνοντα χαρακτήρα κατά καιρούς, που προσελκύουν κόσμο τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο κι από το εξωτερικό, όπως Ιπποκράτειο, Καρδιολογικό, Ογκολογικό, Μαιευτικής και Γυναικολογίας δεν κινεί τη διαδικασία για την κατασκευή μιας ιδανικής υποδομής, αντάξιας του κύρους των συνεδρίων; Ως απότοκο της κατάστασης έρχεται ο διαμοιρασμός -κυρίως- σε δύο ξενοδοχεία της Λάρισας, το Divani Palace και το Grecotel Imperial, που προφανώς διαθέτουν την άνεση, τον εξοπλισμό και δύνανται να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των συμμετεχόντων, ενώ μικρότερα συνέδρια λαμβάνουν χώρα στον Μύλο του Παππά, τα αμφιθέατρα «Κατσίγρα» και «Ιπποκράτης», το Δημοτικό Ωδείο και το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι γειτονικές πόλεις διαθέτουν ήδη εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βόλος, στον οποίο εδράζεται το ομώνυμο Εκθεσιακό Κέντρο και το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Ε-65 εντός του 2025 έχει ανοίξει τον δρόμο για νέα επενδυτικά σχέδια, με επιχειρηματίες από την περιοχή των Τρικάλων να αναζητούν εκτάσεις για την κατασκευή συνεδριακού κέντρου είτε στην πόλη είτε στην Καλαμπάκα. Μια η εξέλιξη που εντείνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ανάλογη υποδομή στη Λάρισα.

Στην περίπτωση της θεσσαλικής πρωτεύουσας, η έλλειψη ενός συνεδριακού κέντρου δεν είναι απλώς μια πρακτική δυσκολία, αλλά ένα εμπόδιο στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της πόλης. Η ανάγκη αυτή, ωστόσο, δεν παραμένει αόρατη. Ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, κατά την παρουσίαση του προγράμματός του τον Αύγουστο του 2023, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, παρόχθια του Πηνειού, στον άξονα Λάρισας – Γιάννουλης. Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο αυτό θα δώσει «τα απαραίτητα εφόδια» στην πόλη για να αναπτυχθεί περαιτέρω και να αποκτήσει έναν ισχυρότερο ρόλο στο πεδίο των σπουδαίων διοργανώσεων.

Με την κατασκευή ενός τέτοιου κέντρου, η Λάρισα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πλήρως τη στρατηγική της θέση και να μετατραπεί σε έναν ελκυστικό προορισμό για διεθνή και εθνικά συνέδρια, ενισχύοντας τον συνεδριακό τουρισμό της. Παράλληλα, η οικονομία της πόλης θα αναζωογονιόταν, προσελκύοντας επενδύσεις και επισκέπτες που θα συνέβαλαν στην ανάπτυξή της πρωτίστως μέσω δευτερευουσών βασικών δραστηριοτήτων που θα προέκυπταν όπως διαμονή και εστίαση.

Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε οι αρχές του τόπου να το σκεφτούν περισσότερο συντεταγμένα;

Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες