ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Ανοίγοντας το κουτί της τεχνολογικής πανδώρας»: Ο Τρικαλινός καθηγητής, Μάριος Παπαευσταθίου, μιλά για την εκπαίδευση με το ChatGPT

Στην εκπομπή “ALPHA ΤΩΡΑ” του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, οι δημοσιογράφοι Βίκυ Αγγελική Χατζή και Σταύρος Μονεμβασιώτης είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν τον καθηγητή Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών, Μάριο Παπαευσταθίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης, οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και η δυναμική επίδρασή τους στον εκπαιδευτικό τομέα, με επίκεντρο το ChatGPT.Ο κύριος Παπαευσταθίου μίλησε για την εκπαίδευση μέσω των προηγμένων τεχνολογιών. Ανέλυσε τις δυνατότητες που προσφέρει το ChatGPT, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, και τον τρόπο με τον οποίο αναμορφώνει τον τρόπο μάθησης.

Το ChatGPT: Ένας νέος εκπαιδευτικός σύμμαχος

Ένα παράδειγμα εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στη ψηφιακή εποχή είναι τα συστήματα συνομιλίας όπως το ChatGPT. Το ChatGPT είναι ένα παράδειγμα

αλγορίθμου που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποιεί την τεχνική της αυτόματης παραγωγής κειμένου για να απαντά σε ερωτήσεις ή να διεξάγει συζητήσεις με ανθρώπους.

Ο καθηγητής Μάριος Παπαευσταθίου τόνισε πως το ChatGPT δεν αποτελεί απλά ένα εργαλείο για την αναζήτηση πληροφοριών, αλλά ένα πραγματικό εργαλείο μάθησης, που μπορεί να βοηθήσει τόσο μαθητές όσο και εκπαιδευτικούς να αλληλεπιδράσουν με τη γνώση σε βάθος. «Το ChatGPT προσφέρει εξατομικευμένη βοήθεια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Μπορεί να παρέχει εξηγήσεις, να λύνει απορίες, ακόμη και να βοηθάει σε εργασίες ή projects», εξήγησε ο κ. Παπαευσταθίου.Συγκεκριμένα με την βοήθεια των νέων τεχνολογίων μπορούμε να έχουμε:

Εφαρμογές που εκμηδενίζουν τον χρόνο διόρθωσης εξετάσεων, εφαρμογές που αναγνωρίζουν τις αδυναμίες των μαθητών και προσαρμόζουν τα τεστ και την ύλη στις ανάγκες τους, βοηθώντας πολύ στην εξατομικευμένη εκπαίδευση.

Εφαρμογές που μπορούν να μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο σε διαφορετικές γλώσσες, καταργώντας έτσι τα όρια που θέτει αυτή η παράμετρος.

Προγράμματα που μπορούν να διαβάζουν τα χειρόγραφα των μαθητών και να τα βαθμολογούν αυτόματα.

«Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που φτάνουν στο σημείο να καταλάβουν ή και να μεταφράσουν ένα κείμενο ή και να προχωρήσουν σε αυτόματη διόρθωση. Αυτή τη στιγμή μάλιστα τρέχει και στην Ελλάδα ένα έργο που λέγεται speech to text και μπορεί να μεταφράσει σε πραγματικό χρόνο ένα κείμενο σε οποιαδήποτε γλώσσα», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου επεκτείνεται πέρα από την απλή αναζήτηση δεδομένων. «Πρόκειται για έναν ψηφιακό εκπαιδευτή, ο οποίος αλληλεπιδρά σε πραγματικό χρόνο με τον χρήστη, καθιστώντας τη μάθηση πιο διαδραστική και ενδιαφέρουσα», υπογράμμισε.

Το ChatGPT και άλλα συστήματα βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη έχουν πολλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς. Ορισμένες από τις κύριες εφαρμογές του ChatGPT περιλαμβάνουν:

1. Υποστήριξη Πελατών: Χρησιμοποιείται για την αυτόματη απάντηση σε ερωτήσεις πελατών σε ιστοσελίδες ή σελίδες υποστήριξης.

2. Δημιουργία Περιεχομένου: Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κειμένων, άρθρων, ενημερωτικών κειμένων και άλλου περιεχομένου.

3. Εκπαίδευση και Εκμάθηση: Χρησιμοποιείται για την παροχή εκπαιδευτικού περιεχομένου, ερμηνεία δυσκολιών και απαντήσεων σε ερωτήσεις μαθητών και φοιτητών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες