ΛΑΡΙΣΑ

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για το εργατικό δυστύχημα σε εκκοκκιστήριο

«Όχι άλλες ανθρωποθυσίες εργαζόμενων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει σε ανακοίνωσή του με αφορμή το εργατικό δυστύχημα με θύμα 25χρονη εργαζόμενη σε εκκοκκιστήριο της Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Ειδικότερα και όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Η συναδέλφισσα δέχτηκε θανατηφόρο χτύπημα σε πρέσα του εργοστασίου την στιγμή που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας μέσα στο συγκεκριμένο μηχάνημα από θυρίδα η οποία δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας θα έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός διακοπής λειτουργίας σε όλα τα μηχανήματα της εγκατάστασης (Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1230, Σχετικά με τα μηχανήματα, Παράρτημα 2, σελ. 42, Παράρτημα 3 σελ. 44, και σελ. 48). Το γεγονός ότι η πρέσα βάμβακος μπορούσε να λειτουργήσει με ανοιχτή θυρίδα έθετε καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων της επιχείρησης σε κίνδυνο, με τραγικά αποτελέσματα για την 25χρονη συναδέλφισσα.

Δεν είναι η κακιά η ώρα όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί καλοθελητές!

Τα εξαντλητικά ωράρια, τα υποστελεχωμένα πόστα, οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, είναι βασικές αιτίες για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας και όχι «η κακιά η ώρα» πίσω από την οποία κρύβονται οι ευθύνες. Δεν είναι το «ανθρώπινο λάθος» όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι μέθοδοι για να ζούμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Κι όταν μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ασφάλεια της ζωής του εργαζόμενου γίνεται κόστος!

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας στο κόκκινο- («απελευθερωμένη» από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους με τα 13ωρα, εξαήμερα κ.α.) είναι φαινόμενα-«συνώνυμα» με τους περισσότερους στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.

Είναι ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα από την πλειάδα που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς .Οι εργαζόμενοι πληρώνουν διαρκώς βαρύ φόρο αίματος στους χώρους δουλειάς. Είναι ένας διαρκής ακήρυχτος πόλεμος σε βάρος της ζωής μας. Κάθε τρεις ημέρες ένας εργαζόμενος στην χώρα μας χάνει την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα.

Την ίδια στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, κρατούν υποστελεχωμένους και υποβαθμισμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην

Εργασία που στην περιοχή μας στον Ν.Λάρισας αντιστοιχούν 4 επιθεωρητές για όλους τους χώρους δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, εκφράζει την θλίψη για τον χαμό της συναδέλφισσας και την συμπαράστασή της στην οικογένειά της και θα είναι κοντά τους σε ότι χρειαστεί.

Καλεί τους εργαζόμενους, να μην κάνουν πίσω, μπροστά στην ανάγκη για το μεροκάματο από την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους αρτιμελείς και ζωντανοί. Δεν είναι μοιραίο, δεν είναι κανονικότητα στην ζωή μας να πάμε για δουλειά και μην ξέρουμε εάν θα γυρίσουμε! Να ζούμε σε ένα διαρκές «πάμε κι όπου βγει»! Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν μαζί με το ΕΚΝΛ:

Ø Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν’ λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Ø Να σταματήσει κάθε μορφή εντατικοποίηση της εργασίας, να καταργηθούν οι νόμοι που την διευκολύνουν (Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κ.α.)

Ø Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και υποχρεωτική εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ø Υποχρεωτική και ουσιαστική εκπαίδευση μόνιμου και εποχικού προσωπικού σε θέματα ασφάλειας των μηχανών παραγωγής με ευθύνη του Εργοδότη.

Ø Συστηματική και ουσιαστική συντήρηση των μηχανημάτων και έλεγχος όλων των δικλείδων ασφαλείας.

Ø Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

Ø Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών (επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες