Τεχνολογία

TikTok: Νέες δικαστικές περιπέτειες – Νέα αγωγή από 13 αμερικανικές Πολιτείες

Το TikTok είναι αντιμέτωπο με νέες δικαστικές περιπέτειες καθώς 13 αμερικανικές Πολιτείες μαζί με την Περιφέρεια της Κολούμπια (έδρα της αμερικανικής πρωτεύουσας Ουάσιγκτον) κατέθεσαν αγωγές με την κατηγορία ότι η δημοφιλής, κινεζικών συμφερόντων, πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, βλάπτει και δεν προστατεύει τους νεότερους χρήστες.

Οι αγωγές που κατατέθηκαν χωριστά σε Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Περιφέρεια της Κολούμπια (DC) και 11 άλλες πολιτείες, διευρύνουν ουσιαστικά τον νομικό αγώνα της κινεζικής TikTok με τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές και επιδιώκουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της εταιρείας.

O CEO του TikTok περνά στην αντεπίθεση – «Δεν φεύγουμε από τις ΗΠΑ»

Γιατί κατηγορούν το TikTok

Οι πολιτείες κατηγορούν το TikTok ότι χρησιμοποιεί σκόπιμα εθιστικό λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να κρατά τα παιδιά να παρακολουθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και συχνά ότι παραποιεί την αποτελεσματικότητά του μετριασμού του περιεχομένου του.

«Η TikTok καλλιεργεί τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνια Ρομπ Μπόντα. «Το TikTok στοχεύει σκόπιμα τα παιδιά επειδή γνωρίζουν ότι τα παιδιά δεν έχουν ακόμη την άμυνα ή την ικανότητα να δημιουργήσουν υγιή όρια γύρω από το εθιστικό περιεχόμενο», καταλήγει.

Κοινός τόπος στις αγωγές των αμερικανικών Πολιτειών είναι ότι το TikTok επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τον χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες στην εφαρμογή προκειμένου να τους στοχεύσει στη συνέχεια με διαφημίσεις.

«Οι νέοι παλεύουν με την ψυχική τους υγεία εξαιτίας των εθιστικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok», δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς.

Η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαφωνεί κάθετα με τους ισχυρισμούς ότι δεν προστατεύει τα παιδιά, λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα, προσφέρουμε ισχυρές διασφαλίσεις για τους εφήβους και τους γονείς».

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Μπράιαν Σουάλμπ, ισχυρίστηκε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί μια επιχείρηση μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια μέσω των λειτουργιών ζωντανής ροής και εικονικού νομίσματος.

«Η πλατφόρμα του TikTok είναι επικίνδυνη από τη σχεδίασή της. Είναι ένα σκόπιμα εθιστικό προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να εθίζει τους νέους στις οθόνες τους», δήλωσε ο Σουάλμπ σε συνέντευξή του.

Επιπλέον, η αγωγή της Ουάσιγκτον κατηγόρησε το TikTok ότι διευκολύνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων χρηστών, λέγοντας ότι το live streaming και το εικονικό νόμισμα του TikTok «λειτουργούν σαν ένα εικονικό στριπτιτζάδικο χωρίς περιορισμούς ηλικίας».

Το Ιλινόις, το Κεντάκι, η Λουιζιάνα, η Μασαχουσέτη, ο Μισισιπής, το Νιου Τζέρσεϊ, η Βόρεια Καρολίνα, το Όρεγκον, η Νότια Καρολίνα, το Βερμόντ και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον κατέθεσαν επίσης αγωγές την Τρίτη.

Η προϊστορία

Τον Μάρτιο του 2022, οκτώ πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της Καλιφόρνια και της Μασαχουσέτης, δήλωσαν ότι ξεκίνησαν μια πανεθνική έρευνα για τις επιπτώσεις του TikTok στους νέους.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την κινεζική πλατφόρμα τον Αύγουστο για φερόμενη αποτυχία να προστατεύσει το απόρρητο των παιδιών στην εφαρμογή. Άλλες πολιτείες μήνυσαν στο παρελθόν την TikTok επειδή απέτυχε να προστατεύσει τα παιδιά από βλάβη, συμπεριλαμβανομένων της Γιούτα και του Τέξας.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης απέρριψε τη Δευτέρα τους ισχυρισμούς σε δικαστική κατάθεση. Η κινεζική μητρική εταιρεία της πλατφόρμας, ByteDance, μάχεται ουσιαστικά έναν αμερικανικό νόμο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις