ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Κομοτηνή στο πιάτο» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Το βιβλίο των Θεανώ Πασχάλη και Ζαφειρίου Τσάκου με τίτλο «Κομοτηνή στο πιάτο» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 7.30 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Το γαστρονομικό μωσαϊκό της πόλης μέσα από 174 αυθεντικές συνταγές που καταγράφουν τις ιδιαιτερότητες των πληθυσμιακών ομάδων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η κ. Μαρία Ασανιώτου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ-ΒΘ).

“Ο συγκεκριμένος τόμος είναι αποτέλεσμα της σκέψης και της βούλησης δύο ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται εδώ και αρκετά χρόνια με τον πολιτισμό στην Κομοτηνή.

Η δημιουργία του συντελέστηκε έπειτα από πληθώρα συναντήσεων και συνεστιάσεων με πολιτισμικούς φορείς και εκπροσώπους πολλών πληθυσμιακών ομάδων που ζούνε και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Κομοτηνής.

Όλες οι συνταγές που περιλαμβάνονται καταγράφουν το μεγάλο γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, από τις πολιτισμικές ζυμώσεις και επιρροές που δέχτηκε.

Η αφετηρία της συγγραφής αυτού του τόμου ήταν η αρχική παραδοχή ότι η γαστρονομική παράδοση ενός τόπου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία του. Με βάση αυτό, συγκεντρώσαμε παραδοσιακές συνταγές πολλών πληθυσμιακών ομάδων της Κομοτηνής, οι οποίες διατηρούνται σχεδόν ανέπαφες μέχρι σήμερα.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια πηγάζει από ένα αίσθημα προστασίας, υπεράσπισης και ανάδειξης της γαστρονομικής παράδοσης της πόλης μας, από ένα αίσθημα τιμής προς τους προγόνους μας και από τη διάθεσή μας να γνωστοποιήσουμε ή να υπενθυμίσουμε στις νέες γενιές τις παλιές επισιτιστικές συμπεριφορές και συνήθειες του τόπου τους.”

(Από τον πρόλογο των συγγραφέων)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες