ΑΕΛΛΑΡΙΣΑ

Πέθανε παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που είχε φορέσει την φανέλα της ΑΕΛ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο Πρόδρομος Κυριακίδης, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του και κατά πολλούς ένα από τα καλύτερα χαφ  του ελληνικού ποδοσφαίρου, σκορπώντας θλίψη στους οικείους του, σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του, σε όσους γνώρισαν το ταλέντο, τη σεμνότητα και την ανιδιοτέλειά του.

Είχε αγωνιστεί στον Ηλυσιακό, τον Παναθηναϊκό, το Αιγάλεω και την ΑΕΛ παίζοντας ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών τις δεκαετίες 1960 και ‘70, ενώ είχε λάβει μέρος σε συνολικά 250 επίσημους αγώνες Α΄ Εθνικής πετυχαίνοντας 15 τέρματα καθότι μέσος. Από μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο στις αλάνες του Ζωγράφου. Κατά την διάρκεια των εργασιών για το νέο τότε γήπεδο στα Άνω Ιλίσια, εξερράγησαν οβίδες ξεχασμένες από τον B’ παγκόσμιο πόλεμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν νεαροί της γειτονιάς, μεταξύ των οποίων ο ίδιος και αρκετοί μετέπειτα ποδοσφαιριστές του Ηλυσιακού, όπου ξεκίνησε την καριέρα του και στο τέλος της «κρέμασε» τα παπούτσια του.

Από το 1963 έως το 1966 φόρεσε την φανέλα του «τριφυλλιού» με την οποία διακρινόταν σχεδόν σε κάθε του εμφάνιση. Ύστερα άνοιξε νέα προοπτική στην καριέρα του, στην «χρυσή εποχή» του Αιγάλεω, όπου έμεινε για επτά συναπτά χρόνια και έγινε μέλος της καλύτερης τριάδας κεντρώων παικτών (όσον αφορούσε όχι στην ατομική διάκριση, αλλά στη μεταξύ τους συνεργασία) που είχε εμφανιστεί ποτέ. Το ιστορικό «τρίγωνο» συναποτελούσαν οι Τάκης Μαρκόπουλος και Γιώργος Γιαννακόπουλος. Τα επόμενα χρόνια διατέλεσε προπονητής σε αθηναϊκούς συλλόγους, όπως ο Ήφαιστος και Αήττητος, εμπνέοντας και αναδεικνύοντας πλήθος νέων παικτών. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Αιγάλεω.

«Η μπάλα αποκτούσε λογική στα πόδια του Κυριακίδη», «Κυριακίδης – ΠΑΟΚ: 2-1» (σ.σ. για νίκη του Αιγάλεω στην Τούμπα το 1972), δυο μόνο τίτλοι από τον Τύπο της εποχής.

Όλες οι ομάδες από τις οποίες πέρασε τον τίμησαν για το σπάνιο ήθος του και για την προσφορά τους σε αυτές και στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 12:30 στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες