ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το χωριό της Μαγνησίας που οφείλει την ονομασία του στη λέξη «Προπάντων»

Το Καλαμάκι απέχει 32 χλμ. από τον Βόλο. Καλαμάκι είναι το νέο όνομα του χωριού, εμπνευσμένο από την όμορφη παραλία, που απέχει 2 χλμ. από το κέντρο του. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Προπάν ή Προπαντός. Πιθανόν, οφείλει την ονομασία του στη λέξη ”Προπάντων”, διότι αυτό το χωριό αντικρίζει, πριν από όλα τα άλλα χωριά του βορειοανατολικού Πηλίου, το Αιγαίο και την υπεροχή ανατολή του.

Είναι το χωριό των λατομείων, από το οποίο εξορύσσεται και παράγεται η πηλιορείτικη πλάκα, που χρησιμοποιείται σε όλο το Πήλιο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο χωριό αξίζει να δείτε τα παραδοσιακά αρχοντικά του με τις ανθοστόλιστες αυλές τους και την εκκλησιά του Αγίου Αθανασίου, με το όμορφο τέμπλο της. Στην κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο, μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας στο μοναδικό καφενείο του χωριού ή να απολαύσετε τα τσιπουράκια σας με τους αντίστοιχους μεζέδες στα δυο ταβερνάκια και να θαυμάσετε τη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος.
Στην παραλία αναβλύζει γάργαρο νερό από πηγή, που βγαίνει ανάμεσα από τα βράχια. Είναι μια ιδιαίτερη παραλία, που δεν είναι τόσο δημοφιλής και προσφέρεται για ήρεμα μπάνια. Τα παλιά χρόνια λέγεται ότι οι κάτοικοι συνήθιζαν να βάζουν ένα καλάμι στην πηγή, ώστε να το χρησιμοποιήσουν σαν φυσική βρύση για να πιούν το νερό ή για να ξεπλυθούν από την αλμύρα της θάλασσας.
Πηγή: zoominpelion.com
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες