ΛΑΡΙΣΑ

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΣΜΥ με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς

Σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) με τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγο κ. Δημόκριτο Κωνσταντάκο. Ο Διοικητής 1ης Στρατιάς δεσμεύτηκε να μελετήσει ολόκληρο το υπόμνημα που κατατέθηκε και να προωθήσει προς επίλυση τους προβληματισμούς των μελών του ΣΑΣΜΥ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ισοτιμίας των πτυχίων των Σχολών ΑΣΣΥ με τα πτυχία ΑΕΙ. Όπως αναλύθηκε από τον ΣΑΣΜΥ η ισοτιμία αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πρόσληψης μόνιμου διδακτικού προσωπικού, της δημιουργίας κοσμητείας και της χορήγησης ECTS μονάδων για όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, ώστε οι σπουδές να αποκτήσουν πλήρη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αξία.
Για το θέμα της αποζημίωσης των σπουδαστών της ΣΜΥ/ΑΣΣΥ, τονίστηκε ότι απαιτείται πλήρης εναρμόνιση με τις αποδοχές των σπουδαστών της Σχολής Αστυφυλάκων. Συγκεκριμένα, οι δόκιμοι αστυφύλακες λαμβάνουν 344,75 ευρώ, ενώ οι σπουδαστές της ΣΜΥ μετά την πρόσφατη αύξηση φτάνουν μόλις τα 249 ευρώ, δημιουργώντας ένα σημαντικό χάσμα που πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Συζητήθηκε επίσης η διασύνδεση του στρατιωτικού προσωπικού με το εθνικό σύστημα υγείας, η ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης με τη δυνατότητα επιλογής ιατρού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως ισχύει για τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών. Η πρόταση αυτή στοχεύει στη μείωση της πίεσης στα στρατιωτικά νοσοκομεία, προσφέροντας στα στελέχη τη δυνατότητα επιλογής από ευρεία γκάμα συμβεβλημένων ιατρών.
Επιπλέον, ζητήθηκε η μόνιμη τοποθέτηση ιατρού στα στρατιωτικά εργοστάσια, λόγω της ιδιαιτερότητας των εργασιών που εκτελούνται εκεί, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού.
Στο υπόμνημα περιλαμβάνονταν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ, καθώς και των αποφοίτων που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ειδικών καταστάσεων, με στόχο την εξάλειψη αδικιών και την εξίσωση των ευκαιριών εξέλιξης.
Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς  ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΑΣΜΥ, μετά από αίτημα που  κατατέθηκε για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την εκτέλεση του χρόνου διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας ,ότι το θέμα ήδη έχει εξεταστεί θετικά από το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο και βρίσκεται σε φάση επίλυσης πολύ σύντομα.
Τέλος, αναλύθηκαν οικονομικά ζητήματα, όπως η αύξηση του κόστους στέγασης, ζητήθηκε από  τον ΣΑΣΜΥ οποιαδήποτε παραχώρηση να γίνεται με ανταποδοτικότητα, επίσης κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου στέγασης στα ΣΟΑ, ενώ έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) , της προσωπικής διαφοράς καθώς και της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει της Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών.
 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΑΣΜΥ προσέφερε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διοικητή της Στρατιάς μια εικόνα του Αγίου Παϊσίου με τη «Φοβερά Προστασία», ως ένδειξη σεβασμού, εκτίμησης και ανάμνησης της συνάντησης.
Σε ανταπόδοση, ο Διοικητής της Στρατιάς χάρισε σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας το έμβλημα της 1ης Στρατιάς, συμβολίζοντας τη συνεργασία και την αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΑΣΜΥ Στέφος Ευάγγελος Υπλγος ε.α, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Κυλινδρής Τχης (Α.ΤΘ)  και ο Έφορος του ΣΑΣΜΥ Γιώτης Παναγιώτης Σχης ε.α.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες