ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: «Συντονισμένες προσπάθειες και ανοιχτή επικοινωνία με την Κύπρο για την αγροτική παραγωγή» (φωτό)

Για τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον αγροδιατροφικό και κτηνοτροφικό τομέα, συζήτησαν, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου, σε συνάντησή τους, στη μεγαλόνησο.

Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η προώθηση των τοπικών προϊόντων των δύο χωρών στις διεθνείς αγορές, με ιδιαίτερη αναφορά στο κυπριακό χαλούμι, που αποτελεί σημείο αναφοράς της γαστρονομικής κληρονομιάς της Κύπρου και παρασκευάζεται κατά κόρον και στην Ελλάδα. Έγινε, επίσης, εκτενής συζήτηση για την προστασία της ποιότητας και πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων, όπως και για τη στήριξη των παραγωγών μέσω των νέων αγροτικών πολιτικών της ΕΕ.

Σημαντικό κομμάτι της συνάντησης αφιερώθηκε σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στον αγροτικό τομέα. Οι δύο πλευρές εξέτασαν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με στόχο την προσαρμογή των καλλιεργειών στις νέες κλιματικές συνθήκες, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Παράλληλα, συζήτησαν θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση ασθενειών των φυτών και των ζώων, την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και την εφαρμογή τεχνολογιών και καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς και η γεωργία δεν αποτελεί εξαίρεση. Στη σημερινή μας συνάντηση με την Κύπρια Υπουργό, Μαρία Παναγιώτου, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι προκλήσεις της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και η προώθηση των εξαιρετικών προιόντων μας στις οι διεθνείς αγορές, απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες και ανοιχτή επικοινωνία. Είμαι βέβαιος, ότι με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, θα επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας και την οικονομία των δύο “αδελφών” χωρών».

Οι δυο πολιτικοί, συμφώνησαν να διατηρηθεί η στενή συνεργασία και η ανοιχτή επικοινωνία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης και της κτηνοτροφίας, με στόχο την κοινή πρόοδο και ευημερία των παραγωγών και των κοινωνιών τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες