ΛΑΡΙΣΑ

Κέλλας: «Η ανάταξη της αγροτικής οικονομίας, “στοίχημα” που θα κερδίσει η κυβέρνηση»

Την 19η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικής Τεχνολογίας, στην Καρίτσα Πιερίας, εγκαινίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Ο Υφυπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές για την άρτια εκδήλωση, “καθώς η έκθεση έχει εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο θεσμό, που προάγει όχι μόνο τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής, αλλά συνδέει παραγωγούς, φορείς και επισκέπτες, ενώνοντας την παράδοση με την καινοτομία”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο κ. Κέλλας, αφού σημείωσε, ότι η εκδήλωση αποτελεί μετεξέλιξη του παραδοσιακού “κριτσμά”, γιορτής που σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση της συγκομιδής του καπνού, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπ. ΑΑΤ για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων κρίσεων στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας:

«Κλιματική κρίση, υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές και έλλειψη εργατικών χεριών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στο Υπ. ΑΑΤ, με σειρά ενισχυτικών μέτρων και δράσεων, στηρίζουμε έμπρακτα τους ανθρώπους του μόχθου, της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα. Ήδη, με νομοθετική ρύθμιση, μονιμοποιούμε την απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον ΕΦΚ, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής».

Ειδική αναφορά, έκανε ακόμη, ο κ. Κέλλας σε μέτρα για Συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών, υπογραμμίζοντας:

«Με την ενίσχυση της συνεργασίας μας με την ΕΘΕΑΣ, προχωρούμε στην καταγραφή των ενεργών συνεταιρισμών, θέτοντας ως στόχο την ενίσχυση των συνεργατικών δομών, οι οποίες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της γεωργίας. Ενισχύουμε τη βιωσιμότητα των συνεταιρισμών, με τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων τους και τη στήριξη σε καινοτόμες δράσεις».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμμισε, ακόμη, πως επίκειται άμεσα αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εξυγιανθεί το σύστημα πληρωμών και να υπάρχει διαφάνεια παντού.

«Εντολή του πρωθυπουργού είναι οι ενισχύσεις να είναι δίκαιες και να τις παίρνουν αυτοί που πραγματικά παράγουν. Στόχος μας είναι να τις επαναφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να ενισχύσουμε την απασχόληση και να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την κτηνοτροφία, ο κ. Κέλλας έθεσε ως στόχο τη βελτίωση των υποδομών και την εισαγωγή καινοτομιών, που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες του Υπ. ΑΑΤ για την αντιμετώπιση των ζωονόσων που πλήττουν το τελευταίο διάστημα τον κτηνοτροφικό κόσμο, τονίζοντας:

«Χάρη στα αυστηρά μέτρα που λάβαμε, η κατάσταση με την πανώλη των αιγοπροβάτων είναι πλέον υπό έλεγχο. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της εκρίζωσής της, ενώ για τα θανατωθέντα ζώα εκδώσαμε νέα ΚΥΑ με αποζημιώσεις που φτάνουν έως 250 ευρώ για τα θηλυκά ζώα και 500 ευρώ για τα αρσενικά, ποσά που είναι 70% υψηλότερα από τα ισχύοντα με την προηγούμενη ΚΥΑ, ενώ αναφορικά με την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτή θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Στην ίδια κατεύθυνση και τα μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ευλογιάς των προβάτων μετά την πρόσφατη έξαρση της νόσου στη Βόρεια Ελλάδα».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε πως η η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα της ανάταξης της αγροτικής οικονομίας και της ανάπτυξης ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες