ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Γιατί «τσιμπάει» ξανά η ακρίβεια στην Ελλάδα

Την…τιμητική της έχει και πάλι η ακρίβεια στην Ελλάδα με τον πληθωρισμό να παραμένει σταθερά πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη, ενώ και οι τιμές στα «ράφια» αυξάνονται ξανά. Μάλιστα ο πληθωρισμός τροφίμων πέρασε ξανά πάνω από τον γενικό δείκτη, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Παρά την οριακή επιβράδυνση καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο εφέτος στον ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο 2,9% από 3% τον Αύγουστο, πολλά βασικά είδη έχουν ανατιμηθεί.

Αλλά η κατάσταση δεν είναι χειρότερη μόνο σε ετήσια βάση, αλλά και μήνα με τον μήνα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο ρυθμός μένει σταθερά ανοδικός. Είναι χαρακτηριστικό πως ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,8% τον Σεπτέμβριο 2024 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2024, έναντι αύξησης επίσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ακρίβεια: Ο μεγάλος πονοκέφαλος για 7 στους 10 Έλληνες

Πληθωρισμός: Τα στοιχεία

Αναφορικά με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (αυτόν που μετρά η Eurostat) παρουσίασε αύξηση 3,1% τον Σεπτέμβριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 με το 2022. Ενώ, σε μηνιαία σύγκριση παρουσίασε αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα, με βάση τη Eurostat, παραμένει πάρα πολύ ψηλά στη λίστα της ακρίβειας, καθώς καταλαμβάνει την 4η θέση σε σχέση με τον ρυθμό ανόδου των τιμών μετά το Βέλγιο (4,5%), την Ολλανδία (3,3%), την Εσθονία (3,2%).  Κροατία και η Ελλάδα με 3% και οι δύο μοιράζονται την ίδια θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε στο 1,8% (κάτω από τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ) για πρώτη φορά από το 2021, δείχνει πως η χώρα μας υπολείπεται. Κι αυτό διότι , όπως προκύπτει, η κυβέρνηση της ΝΔ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα θέματα αισχροκέρδεια που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, ενώ έχει αρκεστεί στα μέτρα που είχαν ληφθεί από την εποχή που ήταν υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Κώστας Σκρέκας και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται κατά την 1η Μαρτίου 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο 2025-2028, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% το 2024, κάτι που όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση τιμών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν προκύπτει με βάση τα σημερινά δεδομένα. Βέβαια και η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησής της για τον πληθωρισμό από το 3% στο 2,9%.

Ποια προϊόντα και υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο

Σε αυτό το φόντο και τον προηγούμενο μήνα σημαντικές ανατιμήσεις υπήρξαν σε ένα έτος στην ενέργεια (φυσικό αέριο +20,2% και ηλεκτρισμός +11,3%), ενώ ξεχωρίζουν και αυτές σε ενοίκια κατοικιών (5,4%), πακέτο διακοπών (7,3%) και ένδυση- υπόδηση (4,4%). Στα είδη διατροφής, «πρωταθλητής» συνεχίζει να είναι το ελαιόλαδο (38,9%). Παράλληλα, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Αυγούστου, οι νέες κυριότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε πουλερικά (2,5%), φρούτα νωπά (9,1%), λαχανικά νωπά (7,3%), πατάτες (4,2%), φυσικό αέριο (7,4%), ενοίκια (1,4%) και ηλεκτρισμό (1%).

Παράλληλα, τόσο σε Υγεία όσο και σε Παιδεία οι αυξήσεις ήταν σημαντικές. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση 3,7% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, υπήρξε άνοδος 3,5% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα καταγράφηκε αύξηση 3,6% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Ειδικότερα, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Σεπτεμβρίου 2023 υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί (1,2%), Κρέατα- γενικά (2%), Ψάρια νωπά (9,9%), Ελαιόλαδο (38,9%), Φρούτα- γενικά (7,7%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2,1%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (5,6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (6,5%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (3,4%).

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις